ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απορρίπτει την πρόταση Σκουρλέτη – Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εντείνονται

Σχόλιο στελεχών του ΜΕΤΑ

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη συνεδρίασή της στις 25-06-17

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή 25-06-17, μεταξύ άλλων αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση του υπουργού, η οποία γίνεται «για να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτηση της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους, με στόχο να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται από το μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επιγραμματικά:

  • Απορρίπτει τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη και ζητεί να μην κατατεθεί στη Βουλή.
  • Συνεχίζει κανονικά και εντείνει τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δημοτικών αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ.
  • Καλεί την κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, και στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καταθέσει σχετική πρόταση.

Επιπλέον, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει: την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους, με αιχμή την Καθαριότητα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που στηριζόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τη Δευτέρα με απευθείας ανάθεση δίνει τα σκουπίδια για τρεις ημέρες σε ιδιώτες, αλλά και τη «φιέστα» που γίνεται στα Τρίκαλα για τη διαχείριση των απορριμμάτων (11η Πανελλήνια Σύνοδος ΦΟΣΔΑ), με «μεγάλους χορηγούς», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών

Τέλος, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επίσης με ομόφωνη απόφασή τους, καταγγέλλουν την ΠΟΠ-ΟΤΑ, που –όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Οργάνου- για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει τον πραγματικό της ρόλο: αυτόν τον απεργοσπαστικόδιασπαστικό, εργοδοτικό και κυβερνητικό. Αφορμή ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία αναστέλλει τις κινητοποιήσεις, που ποτέ δεν προκήρυξε.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για νομοθετική πρόταση ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στο μεταξύ, έκτακτη συνέντευξη Τύπου δίνει τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 10 το πρωί, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με θέμα τη νομοθετική της πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην Καθαριότητα. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24, 3ος όροφος, πλατεία Καραϊσκάκη).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, συζήτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

  1. Απορρίπτει την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη η οποία γίνεται για να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτηση της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους με στόχο να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται από το μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  2. Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως έχουν προσδιοριστεί με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 22 Ιουνίου 2017.
  3. Επιμένει ότι, η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  4. Στο πλαίσιο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα νομοθετική ρύθμιση, όπου θα δίνεται οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων. Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου, την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αθήνα).
  5. Να καλέσει όλους τους Συλλόγους-Μέλη της να εντείνουν τα μέτρα περιφρούρησης του αγώνα και να ζητήσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων με κοινό αίτημα τη μόνιμη και σταθερή εργασία για να αποτραπούν προσπάθειες και εκβιασμοί για τη διάσπαση του αγώνα.
  6. Συνεχίζεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων στα νοσοκομεία, τους ευαίσθητους κοινωνικά χώρους και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στην κοινωνία όσο κυρίως και στον αγώνα που κάνουμε.
  7. Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και να εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. Εμείς απλά τον προειδοποιούμε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει εξαγγείλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούμε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν καθολικά στην Στάση Εργασίας που έχει προκηρυχθεί για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 από τις 11:00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί της ίδιας ημέρας στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24 – Αθήνα). Θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και τους καλεί τούτη τη στιγμή να σταθούν αλληλέγγυοι και να δείξουν υπευθυνότητα. Γιατί ΤΩΡΑ είναι η στιγμή που μπορεί να κερδηθεί η μάχη που δίνουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και για την παραμονή των συμβασιούχων που εργάζονται με παρατάσεις στην εργασία και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου.

Σχόλιο στελεχών του ΜΕΤΑ

Όπως δήλωσαν στελέχη του ΜΕΤΑ στο ergasianet.gr, θεωρούν θετικό το γεγονός της ομόφωνης απόφασης με την οποία απορρίπτεται η πρόταση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης σήμερα απλά θα μετέθετε το πρόβλημα, θα έβγαζε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και θα οδηγούσε 10.000 περίπου συμβασιούχους στην ανεργία.

Η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα σήμερα είναι επιβεβλημένη. Όμως για να είναι νικηφόρος, που είναι ρεαλιστικό, απαιτείται η διεύρυνση του μετώπου και η συμπαράταξη του συνόλου της Εργατικής Τάξης. Ο αγώνας αυτός δεν είναι ένας συντεχνιακός αγώνας που αφορά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την πρόταση Σκουρλέτη: «ότι μια μικρή νίκη στους ΟΤΑ θα αποτελέσει ένα μεγάλο ρήγμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις και έχουν οδηγήσει στο περιθώριο, την ανεργία και την απώλεια της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων εργαζομένων στη χώρα μας…».

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε λάθος τη διαφωνία της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και εντέλει την εξαίρεση από την απόφαση του σημείου που η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καλούσε «…όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και με αποφάσεις συμμετοχής τους ιδιαίτερα στην πανελλαδική απεργία και τη συγκέντρωση στην Αθήνα για την Πέμπτη 29/6/2017…».

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί κρίσιμο παράγοντα τη γενίκευση του αγώνα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του «…Η Πέμπτη 29 Ιούνη ημέρα 24ωρης απεργίας στους ΟΤΑ πρέπει να γενικευτεί και να μετεξελιχθεί σε γενική πανεργατική απεργία με  αποφάσεις των συνδικάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα…».