Σκουρλέτης: Με «χάντρες και καθρεπτάκια» προσπαθεί να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους

Από το Γιώργη Χρήστου

Όλους τους τρόπους μετέρχεται η κυβέρνηση, με την αρωγή των αιρετών, των εισαγγελέων και των ΜΑΤ, προκειμένου να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Τελευταία προσπάθεια, αυτή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη αργά χθες βράδυ. Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

»Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

»Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.

»Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Δύο είναι τα σημεία που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στη δήλωση Σκουρλέτη:

1. «Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού»: πρόκειται για νέο, καθαρό εμπαιγμό έναντι των συμβασιούχων στους δήμους, με το δεδομένο πως απαγορεύεται εκ του νόμου να υπογράφεται νέα σύμβαση στον ίδιο εργαζόμενο. Το ότι οι συμβασιούχοι παρέμεναν στην υπηρεσία τους ως εργασιακοί όμηροι αιρετών και κυβερνήσεων οφείλεται στον όρο «παράταση συμβάσεων» και όχι στη «νέα σύμβαση». Συνεπώς, με μαθηματική ακρίβεια, θα βγουν και αυτές από το Ελεγκτικό αντισυνταγματικές και παράνομες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρωθούν και να να απολυθούν εκ νέου.

Το λέει ξεκάθαρα, άλλωστε, και το ξέρει η κυβέρνηση και ο Π. Σκουρλέτης η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28Α/1994) «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων Διοίκησης»:

2. Η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού της παρ. 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών. Στις περιπτώσεις προσωρινής πρόσληψης προσωπικού για αντιμετώπιση, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, κατεπειγουσών αναγκών, λόγω απουσίας προσωπικού ή κένωσης θέσεων, η διάρκεια της απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες για το ίδιο άτομο. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες.

Ο υπολογισμός του κατά το πρώτο εδάφιο δωδεκαμήνου γίνεται με αφετηρία το τέλος της απασχόλησης για την οποία ο υποψήφιος πρόκειται να προσληφθεί και προς τα πίσω». Το μέσα σε «» εδάφιο της παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 20 παρ. 12α του ν. 2738/1999. (Το εδάφιο είχε προστεθεί με το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 2527/1997)].

Σε περίπτωση που το Ελεγκτικό τις θεωρήσει νόμιμες, θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ο εμπαιγμός και τα παίγνια που παίζονται τώρα από τη «συντεχνία» κυβέρνησης, ΝΔ, ΚΕΔΕ και Ελεγκτικό εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και το ότι προσπαθούν να τους ξεγελάσουν για να σταματήσουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δυναμώνουν μέρα με την ημέρα, παρά τις απειλές δημάρχων που χρησιμοποιούν ΜΑΤ και εισαγγελείς για να τρομοκρατήσουν συμβασιούχους και εργαζομένους.

2. «… δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις»: Εδώ φαίνεται καθαρά ο φόβος της κυβέρνησης, μπροστά στο αγωνιστικό, αραγές μέτωπο των εργαζομένων και των συμβασιούχων στους δήμους, που έχουν ανέβει μεταφορικά στα κάγκελα του Μαξίμου και απαιτούν να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντί τους. Απέναντι στο δικαίωμά τους στην εργασία, στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, πολλώ δε μάλλον όταν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων και τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας σε κοινωνικοπρονοιακούς τομείς, όπως, η Καθαριότητα, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, οι παιδικοί, τα ΚΔΑΠ κ.λπ.

Κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη 29 Ιούνη

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, το τρέχον Σαββατοκύριακο απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση – εδώ για το πλήρες πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.