6.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΣΕΚ: Δε θα ζήσουμε με συντάξεις πείνας – Δεν αναγνωρίζουμε καμία περικοπή

Πρόσφατα

Πραγματοποιήθηκε στις 21/6 η διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) έξω από το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν: «Τα πλεονάσματα σας είναι αιματοβαμμένα, δώστε πίσω τώρα τα κλεμμένα», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Λαέ, μπορείς να τους νικήσεις, δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσεις», «Ντροπή, Ντροπή, δώστε τώρα την επικουρική» κ.λπ.

Όπως ενημερώνει η ΠΕΣΕΚ:

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΠΕΣΕΚ Τάσο Σταυρόπουλο και από συναδέλφους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έγινε δεκτή από τον διοικητή του Ταμείου Θανάση Καποτά στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα των συνταξιούχων σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, το συμψηφισμό των οφειλών των συναδέλφων προς το ταμείο με τα αναδρομικά που τους οφείλει, την πληρωμή του εφάπαξ και τις νέες μειώσεις των επικουρικών σύμφωνα με το 4ο μνημόνιο.

Από τις απαντήσεις του διοικητή του Ταμείου προέκυψαν τα εξής:

1. Οι καθυστερήσεις για την έκδοση των επικουρικών θα συνεχιστούν, γιατί το ΙΚΑ καθυστερεί να απαντήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ΙΚΑ πρέπει να βεβαιώσει το χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και αφορά συναδέλφους που έχουν διαδοχική ασφάλιση.

2. Δεν έχει γίνει τίποτα με το συμψηφισμό των οφειλών. Στην προηγούμενη συνάντηση( Δεκέμβρης 2016) είχαμε ενημερωθεί ότι είχε γίνει σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Εργασίας από το ταμείο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση εκ μέρους του υπουργείου.

3. Για το εφάπαξ έδωσε την υπόσχεση ότι μέχρι τέλους του 2017 θα πληρωθούν όσοι έχουν συνταξιοδοτική πράξη εντός του 2015. Εκτίμησή του είναι ότι θα δοθούν εφάπαξ σε 16.500 δικαιούχους μέχρι τέλους του χρόνου.

4. Για τις μειώσεις που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο δεν ανέφερε τίποτα.

5. Πρόταση εκ μέρους του προέδρου να γίνει η έκδοση των επικουρικών με βάση το χρόνο υπηρεσίας που αναφέρεται στη συνταξιοδοτική πράξη της κύριας σύνταξης και μετά να γίνει η τελική εκκαθάριση των επικουρικών δεν έγινε δεκτή από τον διοικητή του ταμείου.

Συνάδελφοι

 • Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη για την τήρηση των όποιων δεσμεύσεων για την πληρωμή των επικουρικών και εφάπαξ. Στο μεγάλο αριθμό των επικουρικών και κύριων συντάξεων που δεν έχουν εκδοθεί και στη ληστρική φορολογία των λαϊκών στρωμάτων στηρίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα που προβάλλει η κυβέρνηση ως επιτυχία (Στη Βουλή 20.6.2016 ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη 138.00 κύριες συντάξεις και ο διοικητής του ΕΤΕΑ ΕΠ 126.000 επικουρικές συντάξεις).

 • Γι΄ αυτό δε μας πείθουν οι δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές.

 • Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν ενωτικά τα δικαιώματά τους, κατακτημένα με αγώνες και θυσίες. Είναι υποχρέωση απέναντι στους γονείς μας – αιμοδότες της κοινωνικής ασφάλισης- και στα παιδιά μας. Ενωμένοι όλοι στους δρόμους.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

Κινητοποίηση – διαμαρτυρία των συνταξιούχων εκπαιδευτικών έξω από το ΕΤΕΑ

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, ώρα 10.00

Οι συνταξιούχοι είναι εδώ και θα είναι και αύριο και πάντα στους δρόμους και θα διαμαρτύρονται για:

 • Την απαράδεκτη καθυστέρηση της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης

 • Την τραγική ταλαιπωρία όσων έχουν την «ατυχία» να έχουν διαδοχική ασφάλιση. (Κάποιοι έχουν ευθύνη που έχουμε γίνει λάστιχο ανάμεσα στο ΕΤΕΑ και ΙΚΑ)

 • Τη νέα σφαγή των συντάξεων κατά 18% , που αποφάσισε η κυβέρνηση στα πλαίσια της νέας «αξιολόγησης». Η μείωση 18% αφορά και τις επικουρικές που έχουν προσωπική διαφορά. Καμία επικουρική δε θα γλυτώσει μετά τις μειώσεις των ΚΥΡΙΩΝ συντάξεων, αφού είναι ποσοστό τους.

 • Την πολιτική διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης που ακολουθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της Ε.Ε και ΔΝΤ.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του Ταμείου:

 • Την έκδοση όλων των επικουρικών συντάξεων εδώ και τώρα

 • Το συμψηφισμό των οφειλών των συνταξιούχων με το ποσό που οφείλει το ταμείο από τις αναδρομικές επικουρικές συντάξεις.

 • Την καταβολή όλων των αναδρομικών που οφείλει το ταμείο.

 • Να αποκαταστήσει τις επικουρικές συντάξεις. Δεν αναγνωρίζουμε καμία περικοπή. Η επικουρική σύνταξη είναι οι κόποι μιας ζωής των εργαζομένων και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μας ληστεύει και καμία διοίκηση του ταμείου, αν είναι με το μέρος των συνταξιούχων, να υλοποιεί τις αποφάσεις της.

Δηλώνουμε προς τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να ζούμε με συντάξεις πείνας. Για μας δεν είναι μονόδρομος η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για να είναι αρεστή στους δανειστές.

 • Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις