ΕΤΕ: Καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας από το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε να μάθουν στοιχεία για την πορεία του ξεπουλήματος της εταιρείας, η εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ωμά πως η τράπεζα δεν έχει ζητήσει καμία απολύτως διασφάλιση για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ανέφερε ότι αν αυτό μας το γνωστοποιούσε θα υπήρχαν αντιδράσεις, και γι’ αυτό προτίμησαν να μην πουν τίποτα. Αναλυτικότερα.

Την Παρασκευή 9 Ιούνη εκδικάστηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η αγωγή του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΕΕΓΑ και του Εργασιακού Συμβουλίου εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Τράπεζας, αναφορικά με το δικαίωμα πληροφόρησης για τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας, που έχουν οι εργαζόμενοι, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή.

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος, «σε μια επεισοδιακή διαδικασία, που διήρκησε 12 ώρες, η μεν πλευρά της Εθνικής Ασφαλιστικής δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της συμφωνίας πώλησης, η δε ΕΤΕ κατέθεσε -διά της μάρτυρος Δήμητρας Γκουντούφα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής- ότι δεν υποχρεούνται να δώσουν την παραμικρή πληροφόρηση για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η πώληση στους εργαζόμενους της εταιρίας μας, αλλά και ότι δεν έχει ζητήσει η ΕΤΕ καμία απολύτως διασφάλιση για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ανέφερε ότι αν αυτό μας το γνωστοποιούσε θα υπήρχαν αντιδράσεις, και γι’ αυτό προτίμησαν να μην πουν τίποτα».

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται, σημειώνει ο Σύλλογος, «ότι πάντοτε με την ανοχή του ιδίου του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, που είναι απλοί παρατηρητές στις εξελίξεις, η πώληση της εταιρείας μας εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ομίλου της ΕΤΕ και δείχνει, στο όνομα αυτών των συμφερόντων, να αψηφά τον ανθρώπινο παράγοντα, τους ανθρώπους της εταιρείας μας, που για 126 χρόνια κρατούν το όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής στην πρώτη θέση της ασφαλιστικής αγοράς».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βάζουν σε δεύτερη μοίρα το παραγωγικό δίκτυο, τους συνεργάτες και όλους όσοι δουλεύουν για την Εθνική Ασφαλιστική, μπροστά στα κέρδη της ΕΤΕ, που σκοπίμως αγνοεί και προκλητικά να μη διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. «Μετά την πρόταση της ΕΤΕ για ανανέωση του υφιστάμενου ΕΚΕ μόνο για ένα χρόνο και την διαφαινόμενη πρόθεση της να μας εξισώσει με τους υπόλοιπους πελάτες της (στα στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και overdraft) η πραγματικότητα έχει αποκαλυφθεί ξεκάθαρα πλέον: η ΕΤΕ δεν θα φροντίσει για εμάς, αν δεν φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Τόσο για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα όσο και για να διαβουλευθούμε με τον νέο ιδιοκτήτη το μέλλον μας και το μέλλον της Εταιρίας μας. Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από τον Σύλλογο, μέσα από την ένωση των δυνάμεών μας, μέσα από την κοινή μας φωνή», υπογραμμίζει.

Παραιτήσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του ξεπουλήματος

Στο μεταξύ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζονται στην Εθνική Ασφαλιστική, μέλη της ΟΜ Ασφαλιστικών Εταιριών, με επιστολή τους ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού και την Κεντρική Επιτροπή, δηλώνουν παραίτηση από το κόμμα.

Μεταξύ άλλων, αφού σημειώνουν ότι «ολοκληρώθηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του εθνικού μας πλούτου» και πως «η Εθνική Ασφαλιστική με απόφαση της ΕΤΕ και την ανοχή για να μην πούμε συνενοχή της κυβέρνησης πέρασε στον έλεγχο πολυεθνικού hedge fund», σημειώνουν:

«Εμείς που υπογράφουμε, μέλη του Σύριζα, θεωρούμε ότι η πράξη αυτή είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη. Οι προσπάθειες και οι αγώνες των εργαζόμενων για την αποτροπή του εγκλήματος αυτού συνάντησαν την αδιαφορία της κυβέρνησης. Δεν μας απασχολεί εάν πρόκειται για αδιαφορία ή για αδυναμία, σε κάθε όμως περίπτωση αποτελεί μια τραγική αντίφαση στις θέσεις του. Για όλους εμάς η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πράξη ελάχιστης διαμαρτυρίας και αξιοπρέπειας».