1.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Αμπελογιάννη: Δε θα περάσουν μέσω του ΚΕΣΥΠΕ οι άλλου τύπου εργασιακές σχέσεις και οι ιδιώτες στο ΕΣΥ (βίντεο)

Πρόσφατα

Για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντι στη συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξαιτίας της μνημονιακής της προσήλωσης αλλά και της άποψής της ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να διοικούνται με ξενοδοχειακού τύπου όρους, αλλά και για την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ που προβλέπει οριζόντια περικοπή οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καταργήσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσίων μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, Βάσω Αμπελογιάννη.

Η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ, που κινείται στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών να επιβάλουν το νεοφιλελεύθερο «μικρό επιτελικό κράτος» στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, όπως καταγγέλλει, αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς να έχει πάρει το όλο θέμα δημοσιότητα, ενώ η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ κυκλοφόρησε στα κρυφά.

Ωστόσο, επειδή ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου, έγινε γνωστή και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στα τέλη του περασμένου χρόνου, την ανάρτησε προς διαβούλευση. «Με ποιους διαβουλεύθηκε και τι αποτέλεσμα προέκυψε από τη “διαβούλευση” αυτό θα μας το πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου», σημειώνει η Β. Αμπελογιάννη, για να συμπληρώσει:

«Τώρα 7-8 μήνες μετά επανέρχεται σχεδόν ίδια η πρόταση αυτή, πάλι ως απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ. Μάλιστα, έχει σταλεί ένα έγγραφο προς τα νοσοκομεία που λέει ότι το μόνο που αλλάζει είναι κάποιες αλλαγές στα ποσοστά που διαρθρώνονται οι υπηρεσίες των νοσοκομείων. Κατά τ’ άλλα εμμένει σε όλο τον προηγουμένο σχεδιασμό. Και καλεί τα νοσοκομεία να στείλουν τις προτάσεις τους για το νέο Οργανισμό των νοσοκομείων, όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί τέλη Ιουλίου να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την οργάνωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ».

Τι κάνει όμως η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ; Όπως επισημαίνει η Β. Αμπελογιάννη «με το καλημέρα κάνει οριζόντια περικοπή σε οργανικές θέσεις. Αλλάζει το “συντελεστή 3” που χρησιμοποιείται για τις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία (σ.σ.: με “συντελεστής 3” πολλαπλασιάζονται τα κρεβάτια που διαθέτει ένα νοσοκομεία, ώστε να προκύψουν οι οργανικές θέσεις· δηλ., εάν ένα νοσοκομείο έχει 300 κρεβάτια, τότε οι οργανικές θέσεις συνολικά είναι 900) και τον κάνει το ελάχιστο 2,38 και το ανώτερο 2,85. Αυτό μεσοσταθμικά σημαίνει περικοπή θέσεων κατά 12,5%.

»Αν αυτός ο συντελεστής επιμεριστεί στα ποσοστά μέσα στις διάφορες υπηρεσίες, τότε βλέπουμε ότι αυτές που θεωρούνται υποστηρικτικές, όπως η Τεχνική Υπηρεσία, η Διοικητική Υπηρεσία και η Υπηρεσία των Επιστημόνων (σ.σ.: παραϊατρικά επαγγέλματα) χάνουν επιπλέον οργανικές θέσεις και ουσιαστικά συρρικνώνονται σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν».

Ιδιώτες στο ΕΣΥ, «τροχονόμοι» δημόσιοι υπάλληλοι

Από τη στιγμή, όμως, που δε θα μπορούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου να καλύψουν τις ανάγκες του, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τι θα γίνει; «Θα προσλάβει εξωτερικές υπηρεσίες, ιδιώτες δηλαδή (outsourcing). Άρα, μιλάμε για διαδικασίες που οδεύουν προς το “επιτελικό κράτος”. Τα λίγα άτομα προσωπικό αυτών των υπηρεσιών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν τον “τροχονόμο” των ιδιωτικών συμβάσεων».

«Πολιορκητικός κριός» η Ιατρική Υπηρεσία

Αναφερόμενη στην Ιατρική Υπηρεσία, όπου εκεί προβλέπεται με βάση την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ, προβλέπεται δραματική αύξηση στο ποσοστό των γιατρών. «Δε θα βρεθεί κανένας που να πει πως “δε θέλω να έχω παραπάνω γιατρούς σε ένα νοσοκομείο”. Εμείς ως εργαζόμενοι λέμε “ναι, να τις κάνει τις προσλήψεις”», σημειώνει η γραμματέας του Συλλόγου ΓΝ & ΚΥ Άρτας και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ.

«Να μας εξηγήσει, όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πώς θα τις κάνει σε αυτό το μνημονιακό περιβάλλον, όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία και έχει δεσμευθεί στον κανόνα 1:3. Αυτό που φοβόμαστε είναι η Ιατρική Υπηρεσία θα χρησιμοποιηθεί ως “πολιορκητικός κριός” για να μπουν στα νοσοκομεία νέου τύπου εργασιακές σχέσεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».

«Εμείς», καταλήγει η Β. Αμπελογιάννη, «δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι σε αυτά και δε θα επιτρέψουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, αυτή η κατάσταση και να περάσει και να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θέλει αυτά να τα φέρει και να τα ψηφίσει, όπως οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Επειδή, όμως, ο κόσμος και ψιλιασμένος είναι και έχει βαρεθεί από όλη αυτήν την κατάσταση, τους έχει πάρει χαμπάρι, να ξέρει η κυβέρνηση ότι θα είμαστε απέναντί της στην εφαρμογή αυτώ των πολιτικών».

Ακούστε στο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» αναλυτικά τι είπε η Β. Αμπελογιάννη. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 10-06-17.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις