3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Εργαζόμενοι ΓΝ Άρτας: Για τη νεοφιλελεύθερη πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ για τους Οργανισμούς των νοσοκομείων

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Άρτας

Πρόσφατα

Εδώ και περίπου 6 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2016, ήρθε στο φως η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, μια πρόταση που κατόπιν μπήκε σε «διαβούλευση» από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας – άραγε με ποιους διαβουλεύτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου – και τώρα μετά και τις δεσμεύσεις του 4ου μνημονίου που αφορούν σε νέα οργανογράμματα και πλαφόν στις οργανικές θέσεις του δημοσίου, έρχεται να υλοποιηθεί άμεσα μέσα σε λίγες μέρες και χωρίς πολλές πολλές συζητήσεις όπως φαίνεται.

Τι περιλαμβάνει:

 • Οριζόντια περικοπή οργανικών θέσεων με το καλημέρα μέσω της μείωσης του συντελεστή που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο του ΕΣΥ και είναι άμεση συνάρτηση των κλινών. Μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός ήταν το 3. Δηλαδή ένα Νοσοκομείο σαν το δικό μας των 220 κλινών θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 660 οργανικές θέσεις. Τώρα ο συντελεστής αυτός κυμαίνεται μεταξύ 2,38 το ελάχιστο και 2,85 το μέγιστο. Άρα μιλάμε για μια περικοπή οργανικών θέσεων κατευθείαν κατά μέσο όρο της τάξης του 12,5%. Οπότε για το δικό μας Νοσοκομείο, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά οι οργανικές θέσεις που προκύπτουν είναι: 524 έως 627.
 • Επίσης με βάση την πρόταση αυτή, το ΚΕΦΙΑΠ που μέχρι τώρα ήταν τμήμα του Νοσοκομείου, φεύγει από το Νοσοκομείο και περνάει στην αρμοδιότητα των Υ.Πε. Αυτό σημαίνει αρχικά ότι από το Νοσοκομείο χάνονται 15 κλίνες ( αυτές του ΚΕΦΙΑΠ) οπότε επίσης μειώνονται οι οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν σε αυτές τις κλίνες, αφού μέχρι τώρα «αθροιζόντουσαν» όλες μαζί και «δημιουργούσαν» και οργανικές θέσεις.
 • Ο συντελεστής αυτός επιμερίζεται σε ποσοστά στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ τα ποσοστά αυτά φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα. Δημιουργείτε νέα υπηρεσία, αυτή των Επιστημόνων, που ουσιαστικά περιλαμβάνει όλο το παραϊατρικό προσωπικό των εργαστηρίων, το προσωπικό του Φαρμακείου και το προσωπικό του τμήματος Φυσικοθεραπείας. Μέχρι τώρα το προσωπικό αυτών των τμημάτων ανήκε στην Ιατρική υπηρεσία. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά επισημοποιεί το πέρασμα αυτής της υπηρεσίας στις λεγόμενες «υποστηρικτικές» υπηρεσίες των Νοσοκομείων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι λεγόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες, δηλαδή όλες οι άλλες εκτός από την Ιατρική και την νοσηλευτική υπηρεσία, είναι αυτές που πρώτες θα δοθούν βορρά στις περικοπές οργανικών θέσεων και που σταδιακά θα «φύγουν» από το δημόσιο (outsourcing) υλοποιώντας την νεοφιλελεύθερη εμμονή του επιτελικού κράτους.
  Ο πίνακας που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τις πολιτικές.
Υπηρεσία 220 Τωρινές οργανικές/Υπηρετούντες Νέες

Ελάχιστες

Νέες

Μέγιστες

Ιατρική   88/60 0,5*220=110 0,55*220=121
Νοσηλευτική   328/250σε οργ + 71 πρ 1,35*220=297 1,4*220=308
Επιστημόνων   110/62 0,25*220=55 0,35*220=77
Διοικητική   129 μαζί με Τεχνική/94 0,20*220=44 0,35*220=77
Τεχνική   0,08*220=18 0,2*220=44

 • Είναι προφανές ότι στις 3 υπηρεσίες, Επιστημόνων, Διοικητική και Τεχνική οι νέες οργανικές δεν επαρκούν ούτε για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί. Το δεύτερο που είναι προφανές, είναι ότι η πολιτική που υλοποιείται έχει να κάνει με το πέρασμα σε ιδιώτες ακόμη μεγαλύτερου τμήματος υπηρεσιών του δημοσίου, αφού οι οργανικές θέσεις τόσο της Τεχνικής όσο και της Διοικητικής υπηρεσίας είναι τόσο λίγες που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
 • Σε ότι αφορά στην ιατρική υπηρεσία παρατηρείτε μια τεράστια αύξηση οργανικών θέσεων, η οποία όμως στο μνημονιακό περιβάλλον που ο κανόνας των προσλήψεων είναι 1:3, που προσλήψεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ δεν προχωράνε, που πρέπει οποιαδήποτε μεταβολή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη ( δηλαδή να μην προκαλεί κόστος), που περικόπτονται μόνιμα οι προϋπολογισμοί για την υγεία είναι απορίας άξιο πως θα προκηρυχθούν και θα καλυφθούν θέσεις για 60 γιατρούς! Είναι προφανές λοιπόν ότι η ιατρική υπηρεσία θα λειτουργήσει σαν ο πολιορκητικός κριός προκειμένου να εγκαθιδρυθούν νέου τύπου εργασιακές σχέσεις στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, προσλήψεις με μπλοκάκια, «συμβάσεις» ειδικού τύπου και ειδικού χρόνου. Αυτή η «αύξηση» βέβαια κρίνεται αναγκαία από την πλευρά του Υπουργείου προκειμένου να γίνει δυνατή κι εφαρμογή του συστήματος των βαρδιών των γιατρών κι η κατάργηση των εφημεριών.
  Οι οργανικές που «κερδίζονται» στην Ιατρική Υπηρεσία, «κόβονται» από άλλες υπηρεσίες του Νοσοκομείου! Δεν είναι ούτε νέες, ούτε επιπρόσθετες! Και να ρωτήσουμε λοιπόν εδώ: Πως θα επιτελεί το λειτούργημα του ο γιατρός όταν δεν θα υπάρχει υποστηρικτικό προσωπικό; Χωρίς εργαστηριακό τομέα, χωρίς υποστήριξη σε πληροφοριακά συστήματα, χωρίς υποστήριξη των ιατρικών μηχανημάτων;
  Και τέλος να πούμε ότι εδώ δεν μπορεί να κάνει 28 προσλήψεις , αφού από τις 88 υπάρχουσες θέσεις υπηρετούν 60 γιατροί πώς θα κάνει 60 προσλήψεις;
 • Τέλος και πολύ σημαντικό είναι η πρόβλεψη για κατάργηση των αυτοτελών τμημάτων Πληροφορικής στα Νοσοκομεία. Κι όχι μόνο γιατί θα βρεθεί επιστημονικό προσωπικό χωρίς οργανικές και πιθανά σε διαθεσιμότητα αλλά και γιατί τα Νοσοκομεία χρειάζονται και συντήρηση του υλικού των υπολογιστών και υποβοήθηση των χρηστών και πληροφοριακά συστήματα παντού προκειμένου και να μπορούν να διοικηθούν αλλά και για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και στους ασθενείς και στους εργαζόμενους και πάνω από όλα διαχειρίζονται και διαφυλάττουν ένα πολύ μεγάλο όγκο αυστηρά προσωπικών δεδομένων που τώρα πια δεν ξέρουμε σε ποιών τα χέρια θα βρεθεί!

Όλα αυτά η Διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί!. Η πρόταση που περιγράφει προφορικά αφού γραπτά παρ΄ολο που ζητήθηκε απαντά ότι δεν υπάρχει τίποτα, περικλείεται στο ότι θα ζητήσει από την πλευρά της, αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου από 220 σε 270. Προφανώς και δεν διαφωνούμε με την αύξηση των κλινών και την ανάπτυξη νέων κλινικών του Νοσοκομείου!  Η πρόταση αυτή γίνεται από την πλευρά της Διοίκησης προκειμένου να «καλύψει» τα νώτα της απέναντι στους εργαζόμενους και στους πολίτες λέγοντας μετά από κάποιους μήνες το εξής: « εμείς θέλαμε, αλλά τελικά δεν πέρασε η πρόταση μας» και να περάσει έτσι στα «αθόρυβα» την μεγαλύτερη αντιδραστική ανατροπή στο χώρο του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Και ξέρει η Διοίκηση ότι πρακτικά είναι απίθανο να περάσει μια πρόταση αύξησης των κλινών του Νοσοκομείου κατά 50 κλίνες αφού τα μνημόνια κι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετεί, έχουν προφανώς άλλο στόχο και σκοπό! Δεν είναι διατεθειμένη να αντιπαρατεθεί με τα ποσοστά διάρθρωσης των υπηρεσιών ούτε να δημιουργήσει οργανικές θέσεις για αυτούς που σήμερα δουλεύουν με εργολαβικές συμβάσεις στο Νοσοκομείο ( καθαριότητα, εστίαση, συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων). Με τις 270 κλίνες ο πιο πάνω πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:

Υπηρεσία 270 Τωρινές οργανικές/Υπηρετούντες Νέες

Ελάχιστες

Νέες

Μέγιστες

Ιατρική   88/60 0,5*270=135 0,55*270=149
Νοσηλευτική   328/250σε οργ + 71 πρ 1,35*270=365 1,4*270=378
Επιστημόνων   110/62 0,25*270=68 0,35*270=95
Διοικητική   129 μαζί με Τεχνική/94 0,20*270=54 0,35*270=95
Τεχνική   0,08*270=22 0,2*270=54

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο τονίζουμε ότι παλεύουμε και θα παλέψουμε:

 • Για οργανισμό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής και όχι μόνο του νομού Άρτας.
 • Για δημόσια και δωρεάν υγεία σε όλους, χωρίς εργολάβους και χαράτσια.
 • Για αύξηση των δαπανών για την υγεία και για τα Νοσοκομεία
 • Για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, επιστημονικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και παραϊατρικού προσωπικού
 • Για νέες οργανικές θέσεις για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχεται από τους εργολάβους και προσλήψεις προσωπικού.
 • Για ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου εκ διαμέτρου αντίθετη με το επιτελικό κράτος που παραδίδει υπηρεσίες στους ιδιώτες και μετατρέπει το δημόσιο σε τροχονόμο των ιδιωτικών συμφερόντων.
 • Για καμιά κατάργηση κανενός τμήματος.
 • Για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος χωρίς οργανική, κανένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, κανένας εργαζόμενος σε «υποχρεωτική» κινητικότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
 • Για καταβολή όλων των δεδουλευμένων τώρα! Χωρίς καμιά καθυστέρηση!

Σε αυτή την πρόταση θα συμφωνήσουμε! Ζητάμε τώρα να σταματήσουν οι βιαστικές συσκέψεις! Εδώ πρόκειται για το εργασιακό μας μέλλον, για τον εργασιακό μας βίο αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες όχι μόνο του νομού αλλά μια ευρύτερης περιοχής! Δεν μιλάμε για κέρδη, ζημιές, δημοσιονομική προσαρμογή και μνημονιακές υποχρεώσεις!

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και του ΚΕΦΙΑΠ σε επαγρύπνηση, οργάνωση και δράση!

Άρτα, 08-06-2017

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις