Ανακοίνωση της ΣΑΔΣ-ΔΕΗ στο απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ

sads-antimnimoniako-metopo

Συναδέλφισσες-φοι: Με τον σημερινό απολογισμό του Δ.Σ. της ΠΟΣ, επιτρέψτε μας να δώσουμε με την ανακοίνωσή μας, ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα, ιδιαίτερα για το 4ο μνημόνιο το πιο επώδυνο από όλα.

Και εξηγούμαστε: Παραξενευόμαστε με όσους βιάζονται να έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση στην εξουσία, για να συνεχίσει το έργο που δεν πρόλαβε στη θητεία της να τελειώσει, επειδή θα τα καταφέρει[όπως ισχυρίζεται]καλύτερα απ’ τη σημερινή. Και οι «Νυν» και οι «Τέως» φιλονικούντες, διαγκωνίζονται, ποιος έβαλε πιο οδυνηρά την ταφόπλακα πάνω στις συντάξεις μας, στα δικαιώματά μας, στις κατακτήσεις μας, στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και ποιος κατάργησε την εθνική μας κυριαρχία.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ και ΦΑΡΣΑ μαζί. Αφού 222 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν το τρίτο πιο επώδυνο μνημόνιο και είναι σχεδόν οι ίδιοι, που αγκαλιάστηκαν από χαρά, όταν το πατριωτικό ΟΧΙ του 62% στο δημοψήφισμα του 2015, προδόθηκε από τους σύριζα-ανελ και μετατράπηκε σε μνημονιακό ΝΑΙ. Και αφού τα μέτρα παίρνονται μόνο για την παραμονή μας στο ευρώ και συμφωνούν σ’ αυτό οι από κοινού δημόσια ασχημονούντες, τότε οι θεατρινίστικοι διαπληκτισμοί τους, έχουν στόχο μόνο την νομή της εξουσίας. Αποφεύγουν όμως να πουν, ότι εκείνο που υπόσχονται, το κάνουν χωρίς την άδεια των αφεντικών τους.

Συναδέλφισσες-φοι. Από τότε που την διακυβέρνηση της χώρας ανάλαβαν οι δανειστές [2010] οδεύουμε ολοταχώς προς την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, λόγω περικοπής των αμοιβών, υψηλής ανεργίας, γήρανσης του πληθυσμού, μερικής και μαύρης εργασίας, μετανάστευσης της καταρτισμένης νεολαίας μας κλπ. 8 συντάξεις το χρόνο από τις 14 που τότε είχαμε, μας αφαιρέθηκαν [περίπου-57%] ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Τα δε «αντίμετρα» που ψηφίστηκαν, θα εφαρμοστούν μετά από έγκριση των δανειστών και μόνο κατά το ποσοστό εκείνο που θα ξεπερνάει το 3.5% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή που οι υφεσιακές περικοπές που περιέχει το ίδιο μνημόνιο είναι 140: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου, χωρίς αναγνώριση από εφορία ιατροφαρμακευτικών δαπανών απ’ το 2018, προέγκριση από οικογενειακό γιατρό για την παραπέρα πορεία του ασθενούς, κατάργηση της πρόληψης [Ιπποκράτειο αρχή] και κατευθείαν στη θεραπεία. Ακόμη, μείωση κοινωνικών και οικογενειακών επιδομάτων, στο πετρέλαιο, στα επιδόματα ανεργίας, με ομαδικές απολύσεις, χωρίς ΣΣΕ πλειοψηφία γραμμένων στο συνδικάτο για την κήρυξη απεργίας κλπ. Ξεπουλούν κοψοχρονιάς για 99 χρόνια τις υποδομές της χώρας και ψηφίζουν τα πάντα με «πόνο ψυχής».

Μιλούν [δίκαια] για σκάνδαλα, ενώ σκάνδαλα είναι η σφαγή των συντάξεων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΗ, η Τρενοσέ, τα νερά κλπ, που εγείρουν ποινικές και αστικές ευθύνες. Ιδιαίτερα η ΔΕΗ που στήθηκε με τον κόπο μας και τις κρατήσεις μας λόγω αυτασφάλισης. Για ένα δυσβάσταχτο και αμφισβητούμενο χρέος, που παρά τις περικοπές μας για να εξυπηρετηθεί, αυξήθηκε κατά 11 δις. και οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, ή αθωώνονται.

Πώς όμως να πιστέψουμε τις υποσχέσεις όσων «πάσχουν» από αμνησία; Οι Τέως δεν ψήφισαν εκείνα που οι Νυν έφεραν, επιθυμούν όμως αυτά να εφαρμοστούν άμεσα, για να μην τα εφαρμόσουν οι ίδιοι αύριο, όπως είναι υποχρεωμένοι;

Ούτε οι αμετάθετοι δανειστές και για τα οικονομικά μας πάντα ενήμεροι, να μην γνώριζαν, πως όσα μας επέβαλαν θα αποτύγχαναν, αφού είχαν απέναντί τους υποχωρητικούς συνομιλητές. Τα απαίτησαν όμως για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο και την υποδομή της χώρας. Προς τιμήν ενός ξενόφερτου και προσοδοφόρου μόνο γι’ αυτούς νόμισμα, για λιτότητα σε όλη τη Ε.Ε. και για να ξελασπώσουν τις τράπεζές τους οι ευρωπαίοι τραπεζίτες. Ένα νόμισμα μέσον, που απέβλεπε να καταργήσει την νομισματική μας κυριαρχία και το εκδοτικό μας δικαίωμα, ενώ διαφορετικά θα βοηθούσε στο ξεδίψασμα της αγοράς.

Συναδέλφισσες-φοι. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου στις 10-3-2017, την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πως οι συνταξιούχοι απ’ τις περικοπές τους θα χάσουν 8 δισ. ευρώ και όχι 1,8 δισ. ευρώ καθώς και με την αγνόηση των αποφάσεων του ΣτΕ κλπ. για τις μέχρι περικοπές μας στο παρελθόν, γίνεται αντιληπτό, ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με αγώνες και η ομοσπονδία δεν μπορεί να εργάζεται όπως σήμερα.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. η Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχθηκε στη πλειοψηφία της απ’ την επαρχία και αδυνατεί να παρέμβει κεντρικά, όπως απαιτεί το κίνημα. Η σημαδιακή απομόνωση συμβούλων από αυτήν, μετατρέπει τη ζωή της σε γραφειοκρατική ρουτίνας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που τόσα σοβαρά μας συμβαίνουν από πολιτικές ηγεσίες, που ο Μενέλαος Λουντέμης σε ανύποπτο χρόνο διατύπωνε: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα ονόματα που τα έλεγαν». Και να έχουμε ένα μνημόνιο το χρόνο, τα δύο τελευταία χρόνια, υμνημένα από παλαμακιστές.

Συναδέλφισσες-φοι: Σαν συνταξιούχοι στο στόχαστρο, διαπιστώνουμε ότι στα χρόνια μας δεν θα υπάρξει παλινόρθωση του παρελθόντος και οι νέοι δεν θα πάρουν συντάξεις για να ζήσουν. Γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν αγωνιστικά παλαιά και νέα μνημόνια, χωρίς τους καναπέδες, αλλά με το πεζοδρόμιο.

25-5-2017
ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ