6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Διαγραφή διευθυντή εξαιτίας του οποίου μαθητές καταδικάστηκαν για υποκίνηση κατάληψης

Πρόσφατα

Πρωτοφανής καταδίκη σε σχολείο του Ρεθύμνου. Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, έπειτα από καταγγελία ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους.

Τους τρεις μαθητές, κατήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου Σωκράτης Ντριάρχος, ως υπεύθυνους παρακώλυσης μαθημάτων. Ως εκ τούτου, τα παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, όμως τελικά τους επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα που λαμβάνεται ανάλογη απόφαση για μαθητές. Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.

Το NEWS 247 εντοπίσαμε στο τηλέφωνο τον ίδιο το διευθυντή του σχολείου, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που σημείωσε ρητά ήταν ότι ως διευθυντής «άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του να ενημερώσει τον εισαγγελέα».

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Μιλώντας στο News 247, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κωστής Ζαμπετάκης, μίλησε για πρωτοφανές και χωρίς σχολιασμό συμβάν. «Έχουμε βάλει νομικό σύμβουλο να δούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου που την συνοδεύει υποχρεωτικότητα. Μόλις τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο, θα υποχρεωθούν το καλοκαίρι να απασχοληθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Σίγουρα είμαστε κατά των καταλήψεων, αλλά όχι να επιβάλλουμε τέτοιου είδους ποινές στα παιδιά μας. Θα παλέψουμε για το λευκό ποινικό μητρώο τους. Και εμείς είμαστε γονείς και σε καμία περίπτωση, δεν θα θέλαμε να συμβεί αυτό στα δικά μας παιδιά», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του διευθυντή, ανέφερε ότι «ο ίδιος και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, κάλεσε απευθείας τις εισαγγελικές αρχές. Ίσως γιατί κατά την περσινή κατάληψη, τραυματίστηκε σοβαρά μαθητής από τζάμι και φοβήθηκε για κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών. Ίσως όμως, να μην γνώριζε και τι τροπή θα έπαιρναν τα πράγματα».

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη είχε διήμερη διάρκεια, κατά την οποία, σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, δεν έγιναν αναφορές για υλικές ζημιές ή φθορές στο κτήριο.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Διαγραφή του διευθυντή Ντριάχου από το Σωματείο

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε στο η δικαστική απόφαση που θα στιγματίσει τους νεαρούς μαθητές η διευθύντρια ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δέσποινα Νικολάου. Η ΕΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι θα θέσει στη Γενική Συνέλευση το ερώτημα της διαγραφής του διευθυντή από το Σωματείο, ενώ η κυρία Νικολάου κατηγόρησε το διευθυντή και για απόπειρα απόκρυψης του περιστατικού.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, υπογραμμίζεται: «Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕΡ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στην Παιδεία. Την επόμενη μέρα και ενώ η κατάληψη συνεχιζόταν ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει τρεις από τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή της κατάληψης. Το αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές να παραπεμφθούν σε δίκη. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και το αποτέλεσμα ήταν να τους επιβληθεί η ποινή της κοινωνικής εργασίας.

Σε δίκη παραπέμφθηκαν και οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το Σωματείο πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης.

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών.

Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους.

Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία.

Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ανεξαρτησία του Μαθητικού Κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

Το Μαθητικό Κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών.

Η ποινικοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση.

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις