12.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024

Η δημιουργική αριθμητική Πολάκη για τα χρέη των νοσοκομείων

Πρόσφατα

Όπως έχουμε επισημάνει με επανειλημμένα δημοσιεύματα ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από το κράτος τα φορτώνει διαρκώς με νέα χρέη, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία υφίστανται τις μνημονιακές περικοπές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και να λειτουργούν με ελλείψεις σε υλικά, ενώ την ίδια ώρα οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός απαξιώνονται χωρίς συντήρηση και ανανέωση. Σε παλαιότερο κείμενό μας, είχαμε υπολογίσει το ρυθμό αύξησης σε 50-60 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Ίσως δε θα είχε σημασία να επανέλθουμε στο θέμα, εάν ο λαλίστατος αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης δεν προκαλούσε με συνεχείς δηλώσεις και ομιλίες στη Βουλή, όπως π.χ. ότι τα νοσοκομεία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότηση, αλλά έχουν και… πλεόνασμα περίπου πενήντα εκατομμύρια! Την ίδια επιχειρηματολογία επαναλαμβάνει και το εφεδρικό γραφείο τύπου του Υπ. Υγείας, κατά κόσμον ΑΡΜΑ (η κυβερνητική παράταξη στην ΠΟΕΔΗΝ).

Όσο όμως κι αν παραμορφώνονται οι αριθμοί από τον κ. Πολάκη και το κυβερνητικό ΑΡΜΑ, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και συνεχώς τους διαψεύδει. Αρκεί μια ματιά στα στοιχεία του δελτίου εξέλιξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο εκδίδεται κάθε μήνα από το ΥΠΟΙΚ, όπου μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα λοιπόν με το Δελτίο Μαρτίου, (δείτε εδώ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 449,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, εκτινάχτηκαν στα 617,9 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάρτιο. Μιλάμε για μια αύξηση κατά 168,3 εκατ. ευρώ (37%) σε τρεις μόλις μήνες!

Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανένας να λαμβάνει στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις Πολάκη στις αρχές του 2017, ότι υπάρχουν αποθεματικά στα νοσοκομεία γύρω στα εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία θα καλύπτονταν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες, αλλά όλες οι οφειλές τους, και θα μείνουν και πενήντα πλεόνασμα. Εάν όλα αυτά έχουν βάση, τότε πώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 συνεχώς αυξάνονται;

Το ίδιο βεβαίως θα είχε συμβεί και πέρυσι, αν δε δινόταν έκτακτα σχεδόν 1,15 δις ευρώ από τη μνημονιακή δόση προς τα νοσοκομεία για να καλυφθούν αντίστοιχες οφειλές. Την εξέλιξη αυτή μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει στα αντίστοιχα δελτία του 2016. Εκεί θα ανακαλύψει ότι υπήρχε παρόμοια τάση αύξησης των ληξιπρόθεσμων, η οποία ανασχέθηκε μόνο με τις εισροές των τελευταίων ημερολογιακών μηνών από τη μνημονιακή δόση. Όμως, παρά το γεγονός ότι δόθηκε αυτό το ποσό και αποπληρώθηκαν αντίστοιχες υποχρεώσεις, τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί μες στο έτος, άφησαν ουρά τα 450 εκατ. για το 2017.

Η δημιουργική αριθμητική του κ. Πολάκη μπορεί να δείχνει ότι τα νοσοκομεία ευημερούν οικονομικά. Το ίδιο άλλωστε κάνει και με τον αριθμό των προσλήψεων στην υγεία, όπου μετρά και ξαναμετρά για να του βγουν τα νούμερα. Η πραγματικότητα, όμως, και οι «δικοί» τους αριθμοί τον διαψεύδουν.

Θα έλεγε κάποιος: Ο κ. Πολάκης τα λέει αυτά, εσείς γιατί δίνετε σημασία; Ίσως πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο, ακόμα κι αν αυτός κατέχει την θέση του αν. Υπουργού Υγείας…

Χ.Κ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις