12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Έρευνα: Οι πολιτικές του ΔΝΤ μειώνουν τη δυνατότητα των γονέων να φροντίσουν τα παιδιά τους

Πρόσφατα

Οι πολιτικές λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μειώνουν τη δυνατότητα των γονέων να φροντίσουν για την υγεία των παιδιών τους στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που ονομάστηκε «Αντίκτυπος των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην υγεία των παιδιών», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» τη Δευτέρα.

Η έρευνα περιελάμβανε τουλάχιστον 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ή περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, που κατοικούν σε 67 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από το 2000 έως το 2005. Η έρευνα εξέτασε πέντε παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του υποσιτισμού, της στέγασης, της υγιεινής και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Άμστερνταμ και του Γουαϊκάτο (Νέα Ζηλανδία) συνέβαλαν στην έκθεση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς η εκπαίδευση των γονέων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών τους, εξετάζοντας παράλληλα τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο οι χώρες διανέμουν τους πόρους τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας. Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να φροντίζουν για την υγεία των παιδιών με τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ.

«Χωρίς τα πρόγραμμα [του ΔΝΤ], τα παιδιά που ζουν σε ένα μορφωμένο νοικοκυριό έχουν μειωμένες πιθανότητες να υποσιτιστούν κατά 38% σε σύγκριση με τα παιδιά των μη μορφωμένων νοικοκυριών», λέει η μελέτη, όπως ανέφερε το πρακτορείο AFP.

Τα προγράμματα του ΔΝΤ μείωσαν «την προστατευτική επίδραση της εκπαίδευσης κατά της παιδικής κακοποίησης κατά τουλάχιστον 17% σε αγροτικές συνθήκες», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς παραδέχθηκαν ότι, ενώ βρήκαν σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης των γονέων και της υγείας των παιδιών τους, δεν βρήκαν άμεση σύνδεση μεταξύ του ΔΝΤ και της υγείας των παιδιών.

Ο Adel Daoud, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης από το Business Cambridge Judge Business School του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εξήγησε ότι «αυτό που παρατηρούμε στη μελέτη μας είναι ένα είδος έμμεσης επίδρασης».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι σε χώρες με πρόγραμμα του ΔΝΤ οι γονείς στις αγροτικές περιοχές παλεύουν λίγο περισσότερο για να φροντίσουν τα παιδιά», ανέφερε. «Σε αυτές τις ομάδες, τα επίπεδα της παιδικής υγείας είναι πράγματι κάπως χαμηλότερα από εκείνα των ίδιων περιοχών αλλά χωρίς τα προγράμματα του ΔΝΤ», δήλωσε ο Daoud στο AFP.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε στο AFP ότι το ταμείο δεν έχει ακόμη δει την έκθεση και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να τη σχολιάσει.

Το ΔΝΤ είναι μια οργάνωση 189 κρατών μελών που εξηγεί την αποστολή του ως εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενθάρρυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της υψηλής απασχόλησης και μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η οργάνωση έχει υποστεί σκληρή κριτική για ελαττώματα στις πολιτικές της σε αρκετές περιπτώσεις. Το 2014, το Ανώτατο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IEO) επέκρινε την υπεράσπιση των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών των δημοσίων δαπανών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, καλώντας τις προτάσεις πρόωρες και αναποτελεσματικές στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το Ταμείο έχει επανειλημμένα επισκεφτεί την Αθήνα για να μειώσει το κατώτατο όριο του φόρου εισοδήματος και για να μειώσει τις συντάξεις λόγω των απαιτήσεων της λιτότητας. Σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου 2017, η ελληνική οικονομία υπέστη κάμψη το 2016, χειρότερη από το αναμενόμενο.

Μετάφραση: Pressenza Athens

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις