19.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ψήφισμα και φωτογραφίες από την ογκώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο 4ο μνημόνιο (17/5)

Πρόσφατα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, μπροστά στο κτήριο της Βουλής -όπου διαδηλωτές πλησιάσαν μέχρι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η απεργιακή πορεία των συνδικάτων ενάντια στο 4ο μνημόνιο, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής πανεργατικής απεργίας. Στην πορεία συμμετείχε με δικό του μπλοκ και το ΜΕΤΑ. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Άρτα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, το απεργιακό «παρών» έδωσαν χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, όπως επίσης και άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς: Από τον κόσμο της εργασίας, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δικαστικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι των κεντρικών υπουργείων, ασφαλιστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία, το προσωπικό του χρηματοπιστωτικού τομέα κτλ.

Να σημειωθεί πως αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν κηρύξει συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, ενώ την Τετάρτη 18 Μάη ξεκινά η νέα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. Αύριο, επίσης, απεργούν εκ νέου οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 18 Μάη, ημέρα ψήφισης του 4ου μνημονίου, στις 6.30μμ, στο Σύνταγμα. Σχετικό κάλεσμα έχουν απευθύνει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ και το ΜΕΤΑ, καθώς και ο Μίκης Θεοδωράκης και πνευματικοί άνθρωποι.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώσαμε για ακόμη μία φορά  τη φωνή διαμαρτυρία μας ενάντια στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, στη φοροεπιδρομή και γενικότερα στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα που εξαθλίωσαν κοινωνία και οικονομία, αναφέρεται στο απεργιακό ψήφισμα της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να  κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

ΟΧΙ στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστα­σία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδό­ματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης. Κοινωνική ασφάλιση με την ΕΓΓΥΗΣΗ του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικό­τητα των Φορέων Κύριας ΚΑΙ Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς δια­βίωσης.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομέ­νων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Δι­ασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.

Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ, συστηματικοί έλεγχοι.

Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δη­λωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους.

Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστα­σία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων, όπως νέοι, γυναίκες, εργαζόμενοι πλησίον της σύνταξης, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, ανάπηροι, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλο­φειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.

Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετα­νάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

Έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.

ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις