Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών – ΟΙΕΛΕ, εξαιτίας των αλλαγών στο νόμο για το καθεστώς απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο.
Ειδικότερα, μετά τη δημοσιοποίηση των αλλαγών την περασμένη Παρασκευή, η Ομοσπονδία με οξύτατη ανακοίνωση επέκρινε τις αλλαγές και την Κυριακή δημοσιοποίησε αποσπάσματα επιστολής που απέστειλε το Σάββατο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «για την κατεδάφιση του Νόμου Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάστασή του από μια εγκληματική διάταξη που καταδικάζει τον κλάδο εισάγοντας μαζικές, επί της ουσίας ελεύθερες και τιμωρητικές απολύσεις και μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε οίκους εμπορίου», όπως λέει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.
Το υπουργείο απάντησε με δύο ανακοινώσεις. Στην πρώτη ανέφερε ότι «με αφορμή τις εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για τις διατάξεις περί ιδιωτικής εκπαίδευσης, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει: Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς κατέληξαν σε ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη θέση των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία και δημιουργούν αναχώματα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική αυθαιρεσία. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι τόσο σκληρή η ανακοίνωση και προσωπική επίθεση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Συνεπώς και η αντίστοιχη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ που κινείται στον αντίποδα της ανακοίνωσης των ιδιοκτητών θα έπρεπε να προβληματίσει πρωτίστως την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. Όπως γίνεται σαφές και από τα παρακάτω, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία προστατεύονται λόγω και της εμπλοκής καταρχάς του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που θεσμοθετεί τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνονται αλλά και των σχολικών συμβούλων που συμμετέχουν στις εκθέσεις αξιολόγησης τους. Οι δε εργαζόμενοι στα φροντιστήρια παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται με βάση τον μέσο όρο των ωρών απασχόλησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (21 ώρες εβδομαδιαία/ 25 ένσημα)». Κατόπιν παραθέτει τί ισχύει τώρα και τί θα ισχύει μετά την ψήφιση των μέτρων.
Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση από το υπουργείο για την ακύρωση της συνάντησης με την ΟΙΕΛΕ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο λέει: «Με ευθύνη της ΟΙΕΛΕ δεν πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση των μελών του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ που είχε οριστεί κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου για τις 5 το απόγευμα, με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Γιάννη Παντή και τη Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Νίκη Μουντζούρογλου.
Είναι αδιανόητο να θεωρούν ότι δεν προσήκει στο κύρος τους μία τέτοια συνάντηση και να επιμένουν ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Είναι ευρύτατα γνωστό από τις συνεχείς και με κάθε ευκαιρία δηλώσεις του Υπουργού ότι η πολιτική ηγεσία λειτουργεί συλλογικά.
Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον χώρο της εκπαίδευσης, παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα επιμείνει με σταθερότητα στην πολιτική διαλόγου με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης χωρίς προαπαιτούμενα».
Η ΟΙΕΛΕ, από την πλευρά της, απάντησε λέγοντας ότι «το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με έκπληξη διαπίστωσε σήμερα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που εκτυλίσσεται γύρω από τη διάταξη που ξηλώνει το Νόμο Φίλη και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την έκδοση δύο ανακοινώσεων, μία από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών και μία από το Υπουργείο Παιδείας.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου για πρώτη φορά είναι προστατευτική για τον Υπουργό Παιδείας, από τον οποίο ζητά μάλιστα να μην πραγματοποιήσει τη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ (η συνάντηση δυστυχώς αναβλήθηκε). Πανηγυρίζουν, δηλαδή, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών για τη διάταξη και φοβούνται τυχόν απόσυρσή της από την κοινωνική κατακραυγή. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για πρώτη φορά εξομοιώνει τους εκπροσώπους των εργαζόμενων με αυτούς που επιδιώκουν να διαλύσουν την ιδιωτική εκπαίδευση και ονειρεύονται την επιβολή όρων ασύδοτης αγοράς σε ολόκληρο το φάσμα της Παιδείας. Επιπλέον, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται έντεχνα η μισή αλήθεια». Και προσθέτει ότι «η Ομοσπονδία μας χαρακτηρίζει όχι άδικα τη συγκεκριμένη διάταξη ως την πιο βάναυση νομοθέτηση μέτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εποχή της Μεταπολίτευσης» παραθέτοντας τα επιχειρήματα της που εξηγούν τον χαρακτηρισμό.
Κατόπιν, η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, απαντώντας στα όσα υποστηρίζει το υπουργείο για την ακύρωση της συνάντησης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις το Υπουργείο Παιδείας. Από την ανακοίνωση αυτή (!) πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ είχε σήμερα συνάντηση με το ΓΓ του Υπουργείου, τον κ. Παντή. Αυτό δεν ισχύει. Μετά την πληροφόρηση που είχαμε για τη μη συνάντηση με τον Υπουργό, μας προτάθηκε να συναντηθούμε με τη Διευθύντρια του Υπουργού κ. Μουτζούρογλου. Ωστόσο, υπήρξε ομοφωνία των μελών του ΔΣ, όχι για λόγους υποτίμησης οποιουδήποτε – άλλωστε είναι αδιανόητο Ομοσπονδία εργαζόμενων να δείχνει ασέβεια στην εργασία κάθε ανθρώπου – αλλά για λόγους πολιτικού συμβολισμού ιδιαίτερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να δούμε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργό, Υφυπουργό, Γεν. Γραμματέα) που φέρει πολιτική ευθύνη και να ακούσουμε τις απόψεις του για όσα πρόκειται να νομοθετηθούν». Και η ΟΙΕΛΕ προσθέτει: «Διευκρινίζουμε τη θέση μας με σαφήνεια. Οποτεδήποτε ζητηθεί συνάντηση από εκπρόσωπο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η ΟΙΕΛΕ θα ανταποκριθεί όπως πράττει πάντοτε, σεβόμενη τους θεσμούς».