15.5 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

«Handelsblatt»: Ιδού το 4ο μνημόνιο – Το τελικό κείμενο (αγγλικά)

Πρόσφατα

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» έφερε στο φως της δημοσιότητας το τελικό κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών που επετεύχθη στις 2 Μαΐου και ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο. Είναι ένα κείμενο 53 σελίδων και αναφέρεται σε όλες τις δράσεις από την περικοπή των επιδομάτων του 2018 μέχρι τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου εντός των επόμενων ετών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και για 5 χρόνια, δραματικές περικοπές στα επιδόματα, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 189 εκατ. και το 2018, «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας που θα μειωθούν μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν όσα έχουν συμφωνήσει από τον Αύγουστο του 2015 και αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, ενώ το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα διατηρηθεί μέχρι το 2020-2021. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν όσα έχουν συμφωνήσει από τον Αύγουστο του 2015 και αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, ενώ το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα διατηρηθεί μέχρι το 2020-2021. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Από την προκαταρκτική συμφωνία, προκύπτει ότι η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

● Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

● Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

● Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.

● Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, αναμένονται μειώσεις έως και 18% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές από το 2019, καθώς, βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%. Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Στο εργασιακό μέτωπο συμφωνήθηκε η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις (το όριο παραμένει στο 5%), ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου 2018 θα επανέλθουν εν μέρει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία είναι:

● Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ ως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

● Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 600 ευρώ.

«ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΩΝ

Παράλληλα επιβεβαιώνεται και το δημοσίευμα του «Business Stories» (07/05/2017), αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια.

Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Όπου «εξορθολογισμός» στη γλώσσα του μνημονίου σημαίνει περικοπή η οποία αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.

Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπατούμενων. Οι γνώστες του κειμένου λένε ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Το προσχέδια αναφέρει την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών. Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία φαστ-τρακ στη δικαστική διαδικασία απόφανσης για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.

ΠΩΛΗΣΗ 8% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΟΓΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση και θα αρχίσουν να παραδίδουν το 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προτείνουν τυπικά διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας, τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τον λιγνίτη.

Τα μέτρα πιο νωρίς

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο SMoU ότι μπορεί οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου ορίου) να εφαρμοστούν από το 2019 αντί για το 2020, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος, θεωρήσουν ότι με βάση την αποτίμησή τους για τον επόμενο χρόνο, μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στον συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Στο μνημόνιο αναφέρεται, επίσης, ότι το επεκτατικό πακέτο μέτρων (δηλαδή τα αντίμετρα, όπως είναι γνωστά) θα εφαρμοστούν με αρχή το 2019 υπό τον όρο (αιρεσιμότητα) μιας αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος. Γίνεται αναφορά σε μία διαφανή διαδικασία και για σε ένα ποσό αντίμετρων, το οποίο θα εφαρμοστεί σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των θεσμών για την υπεραπόδοση σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης, παραμένει ως θέμα υπό συζήτηση το ενδεχόμενο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί την τριετία 2019 – 2021 (αντί για το 2019), αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση το 2020 – 2021. Υπάρχει πάντως και παράγραφος, η οποία ορίζει ότι αν το 2018 φανεί τελικά ότι υπάρχει μόνιμη υπεραπόδοση, τότε η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να εξετάσει την χρήση του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει δημιουργηθεί, για να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ) ή εναλλακτικά (ή παράλληλα) να μειώσει τα φορολογικά βάρη.

Το πακέτο των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018

Κλειδώνει, πάντως, στο ίδιο κείμενο και το πακέτο απόδοσης 0,3% του ΑΕΠ ή 550 εκατ. ευρώ περίπου για το 2018. Το πακέτο, το οποίο έχει παρουσιάσει και το Capital.gr, προέρχεται μέσα από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων, την ενίσχυση της οροφής του μηχανισμού clawback στον ΕΟΠΥΥ, τη φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων τύπου Airbnb και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (με όφελος στα 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018). Προβλέπεται επίσης και παρέμβαση στον τομέα της άμυνας (αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018), σε σχέση με επιδόματα που λαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις.

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ 4ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις