12 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Το ΣΕΚΕΣ για 4ο μνημόνιο, προσλήψεις, ενοικιαζόμενους και εκλογές Συλλόγου Προσωπικού

Πρόσφατα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

1. Ενωτικοί αγώνες ενάντια στο 4ο μνημόνιο

Η νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ) περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, μείωση (στην ουσία κατάργηση) του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση των απολύσεων και υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας. Πρόκειται, στην ουσία,  για 4ο μνημόνιο, που βαθαίνει και οριστικοποιεί το καθεστώς λιτότητας και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας το 2010, δήθεν ως προσωρινό.

Τα νέα μέτρα ακολουθούν την ίδια μέχρι σήμερα ταξική συνταγή. Πλήττουν και θίγουν μόνο τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, εν αναμονή «επενδυτών».

Η μόνη επιλογή των εργαζόμενων τάξεων είναι ο γενικός ξεσηκωμός για την ανατροπή αυτού του αντιλαϊκού καθεστώτος και των κυβερνήσεων που το στηρίζουν και υπηρετούν. Αν όχι τώρα, πότε;

Καλούμε τη Διοίκηση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να βγει από το λήθαργο και τη δίνη των ενδοπαραταξιακών και προσωποπαγών διενέξεων και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για ενωτικούς αγώνες, που θα ανατρέπουν αυτή την πολιτική. 

2. Προσλήψεις τακτικού προσωπικού ή διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων μέσω ρουσφετολογικών τακτοποιήσεων

Το τακτικό προσωπικό της ΕΥΔΑΠ από το 2000 έχει υποστεί σημαντική μείωση. Ιδού: Προσωπικό 2000: 4.441, 2016: 2.457 –  Μείωση: 45%  •  Κύκλος εργασιών:  2000: 256.817.000 €   – 2016: 328.851.000€   – Αύξηση: 28%  • Κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο: 2000: 57.828€, 2016: 113.842€  – Αύξηση: 96%!!!)

Οι τελευταίες μαζικές τακτικές προσλήψεις έγιναν το 2003-2004. Έχουμε συνεχή μείωση του τακτικού προσωπικού με ταυτόχρονη εκτόξευση της παραχώρησης αντικείμενων σε εργολάβους, επέκταση των μορφών ελαστικής, προσωρινής κι επισφαλούς απασχόλησης (πρακτική φοιτητών, 2μηνοι, 4μηνοι, 6μηνοι, συμβασιούχοι 8μηνοι, μπλοκάκι, μισθωμένοι, εργολαβικοί-ενοικιαζόμενοι).

Ενώ κυβέρνηση και διοίκηση δεσμεύτηκαν, από το 2015,  για την πρόσληψη 300 προσλήψεων τακτικού προσωπικού (αριθμός ελάχιστος και ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών) η προκήρυξη των θέσεων αδικαιολόγητα αργεί.

Παράλληλα, με σημείωμα που εστάλη σε προϊσταμένους υπηρεσιών, ετοιμάζεται «προμήθεια προσωπικού». Ακούγεται για «προμήθεια» 350 εργαζόμενων. Προωθείται, χωρίς αιδώ από την αυτοαποκαλούμενη «αριστερή διοίκηση», η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ με τη γενίκευση της μορφής των ενοικιαζόμενων, του σύγχρονου δουλεμπόριου.

Είναι αίσχος κυβέρνηση και διοίκηση, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, αντί να προχωρούν σε δραστική μείωση του χρόνου εργασίας (ημερήσιο, εβδομαδιαίο και δια βίου) και σε μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού, να προχωρούν σε υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων και να διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις  «πουλώντας» ταυτόχρονα ρουσφέτι, στα «δικά τους παιδιά», εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Το επαρκές τακτικό δημόσιο προσωπικό είναι όρος για μια ΕΥΔΑΠ δημόσια και κοινωφελή. Η αποψίλωση από τακτικό προσωπικό, το χάσιμο της τεχνογνωσίας, η απαξίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι το ευνοϊκό έδαφος που έρχεται να δικαιολογήσει την άμεση κι έμμεση ιδιωτικοποίηση του Νερού.

Η αποτροπή των απολύσεων των νέων συναδέλφων υδρονομέων, αποδεικνύει τη δύναμη της ενωτικής δράσης  και της αποφασιστικής στάσης των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος όταν υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ανάγκες και δεν υιοθετεί ρόλο ουράς ή υποταγής στις κυβερνητικές, κομματικές ή εργοδοτικές επιταγές.

Καλούμε σε άμεση αποφασιστική διεκδίκηση από τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία, τώρα: για άμεσες, μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ, για σταμάτημα κάθε διαδικασίας προμήθειας ενοικιαζόμενων «σκλάβων»,  για αποτροπή οποιασδήποτε απόλυσης εργαζομένου.

Να συγκληθεί άμεσα το Δ.Σ. της ΟΜΕ, μαζί με τα Δ.Σ των σωματείων, για λήψη σχετικών αποφάσεων και δράσεων. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΕΣ στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ θα υποβάλλει άμεσα το αίτημα στο προεδρείο της ΟΜΕ. 

3. Εκλογές στο Σύλλογο Προσωπικού

Το ΣΕΚΕΣ στις εκλογές του Συλλόγου Προσωπικού, όπως σε όλη τη δράση και συνδικαλιστική του παρουσία, πρόβαλε το διακριτό του στίγμα (εμμονή στα προβλήματα των εργαζομένων, αγωνιστική ενότητα, δημόσιο νερό, αυτονομία απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κομματικούς μηχανισμούς).

Ευχαριστούμε όσους, παρά τις συνθήκες πόλωσης που κυριάρχησαν στις εκλογές και τις πελατειακές τακτικές άλλων παρατάξεων, τίμησαν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο μας και κυρίως όσους για πρώτη φορά στήριξαν και συμμετέχουν στην προσπάθεια του ΣΕΚΕΣ.

Η επιλογή από το 12% περίπου των συναδέλφων του ψηφοδελτίου του ΣΕΚΕΣ έδειξε ότι η παρουσία του κρίνεται αναγκαία ως καταλύτης στον αγωνιστικό, ενωτικό και αυτόνομο προσανατολισμό του εργατικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ.

Το ΣΕΚΕΣ εξέλεξε  2 έδρες στο  Δ.Σ. του συλλόγου, 2 έδρες αντιπρόσωπων στην ΟΜΕ και 1 έδρα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις