9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Μεταλλωρύχοι: Σε κίνδυνο η λειτουργία του ΙΓΜΕ – Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που αν ακόμη παραμένει ζωντανό και λειτουργεί οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επίμονες και διαρκείς αγωνιστικές τους παρεμβάσεις. «Δεσμευόμαστε να σταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο στον αξιέπαινο αγώνα των εργαζόμενων για τη σωτηρία του ΙΓΜΕ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε σχετική της ανακοίνωση.

Η διαρκής και συνεχιζόμενη απαξίωση ,όπως αυτή εκφράστηκε ιδιαίτερα από τις τελευταίες κυβερνήσεις που υπηρετούν τις μνημονιακές πολιτικές, έχουν οδηγήσει σε οριακά σημεία και με άμεσο κίνδυνο για την λειτουργία ενός ερευνητικού Ινστιτούτου που εδώ και 60 χρόνια πρόσφερε και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στη γνώση του ορυκτού πλούτου της χώρας, των ενεργειακών πηγών (λιγνίτες, γεωθερμία), στην προστασία του γεωπεριβάλλοντος, στην προστασία των υποδομών της χώρας από κατολισθήσεις και άλλα καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα αλλά και των υπόγειων νερών που σε κρίσιμες ώρες ξεδίψασαν την Ελλάδα. Το ΙΓΜΕ έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του με ότι αυτό συνεπάγεται αφενός μεν για τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη αφετέρου δε για το κύρος και την αξιοπιστία του Ινστιτούτου αφού μια σειρά ερευνητικά έργα του ΙΓΜΕ που αφορούσαν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σταμάτησαν να εκτελούνται.

Όπως καταγγέλλει η ΟΜΕ, από τα τέλη Μαρτίου η διοίκηση του ΙΓΜΕ, παραιτήθηκε λόγω της οικονομικής ασφυξίας που προκλήθηκε στο Ινστιτούτο, από τις κατασχέσεις που έγιναν από συνταξιούχους του ΙΓΜΕ για μη καταβολή αποζημιώσεων επειδή δεν υλοποιούνταν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. «Παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας (ΥΠΕΝ ) για επίλυση των άμεσων και ζωτικών διοικητικών και οικονομικών θεμάτων που θα διασφαλίσουν την λειτουργία του ΙΓΜΕ, η σημερινή Κυβέρνηση παρακολουθεί τις τραγικές εξελίξεις σαν απλός θεατής, χωρίς να παρεμβαίνει ούτε καν στα αυτονόητα όπως ο διορισμός νέας διοίκησης».

Παράλληλα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΙΓΜΕ είναι συνυφασμένη με την ενίσχυση του σε προσωπικό (μέσος όρος ηλικίας 61 χρόνια ) για την άμεση έναρξη των έργων του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ (συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ.), την ολοκλήρωση των έργων υπέρ τρίτων (έργα γεωθερμίας, υδροδότησης) καθώς και την εκπλήρωση του ρόλου του έγκυρου σύμβουλου της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Κατά συνέπεια των παραπάνω και εκτιμώντας ως απολύτως αναγκαία, όχι απλώς τη συνέχιση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, αλλά την ουσιαστική του αναβάθμισή, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί, όχι μόνο το ερευνητικό του έργο, αλλά και το ρόλο του έγκυρου σύμβουλου της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης, θεωρούμε τονίζει η ΟΜΕ ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα:

  • Η άμεση αντιμετώπιση του θέματος της Διοίκησης του Ινστιτούτου που οδήγησε στη λειτουργική παραλυσία του Ινστιτούτου.
  • Η κάλυψη όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων του με την εκταμίευση του τακτικού του προϋπολογισμού αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης του για την αποδέσμευση των λογαριασμών του.
  • Οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, που έχει εγκρίνει και εισηγηθεί η Διοίκηση του Ινστιτούτου.
  • Η έγκριση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξακολουθεί να εκκρεμεί (Υπόγεια Ύδατα, Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα).
  • Η διευθέτηση των εργασιακών ρυθμίσεων μέσω της διαδικασίας του ΟΜΕΔ που στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση.

«Θεωρώντας ότι θα είναι βαριές οι ευθύνες όλων όσων αφήσουν να χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τόσα χρόνια στο ΙΓΜΕ πληρωμένη από το υστέρημα του ελληνικού λαού, καλούμε την Κυβέρνηση, να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ ως δημόσιου φορέα βασικής και εφαρμοσμένης γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας», καταλήγει η ΟΜΕ.

Παρόμοια Άρθρα