3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Νέοι υδρονομείς: Εργασιακή ομηρία ή φταίνε, πάλι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες;

Από το Μανώλη Μαστοράκη, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ

Πρόσφατα

Εργασιακή ομηρία ένας όρος βαρύς, που όταν τον χρησιμοποιείς πρέπει να τον στοιχειοθετήσεις.

Τι σχέση άραγε μπορεί να έχει η ΕΥΔΑΠ με τον όρo κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει; Δυστυχώς έχει και δεν θα κάνω το ατόπημα, που έκανε πολιτικός φορέας, να τα φορτώσω σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι από εδώ και πέρα.

Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν έχει διοίκηση και κάθε προσπάθεια για μεταφορά ευθυνών προς τα κάτω είναι τουλάχιστον αστεία, αυτοί λοιπόν έχουν το καρπούζι αυτοί έχουν και το μαχαίρι.

Ας δούμε λοιπόν γιατί μεταχειρίζομαι αυτόν τον όντως σκληρό όρο.

Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται από συλλογική σύμβαση που περιγράφει και τις σχέσεις εργασίας τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα.

Και ενώ όλα αυτά περιγράφονται και ενώ ορισμένα θεωρούνται δεδομένα, τελικά στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ ίσων η κάποιοι είμαστε λιγότερο ίσοι από κάποιους άλλους εργαζόμενους.

Είναι γνωστή στην κοινωνία της ΕΥΔΑΠ η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι νέοι υδρονομείς του 2009. Γνωστές και οι κινητοποιήσεις, γνωστά όλα.

Θα πω σήμερα λοιπόν αυτά που δεν είναι γνωστά και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι προσελήφθησαν με την προϋπόθεση ότι θα είναι οι μελλοντικοί υδρονομείς που και θα ανακουφίσουν τα υδρονομεία από την συνεχόμενη έλλειψη προσωπικού, που ακόμα και με τις προσλήψεις των συγκεκριμένων συναδέλφων μας οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Απλά ισορροπεί, στοιχειωδώς, το σύστημα, οριακά θα έλεγα. Το πρώτο βήμα έγινε και οφείλεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ας δούμε λοιπόν την ταλαιπωρία που συνεχίζουν να υφίστανται οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν οι συγκεκριμένοι έχουν ενταχθεί στο υγειονομικό μας έχουν πάρει μητρώο ΕΥΔΑΠ και συνεισφέρουν κανονικά στο μισθολογικό κόστος και άρα έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με το τακτικό προσωπικό. Αλλωστε για τακτικό προσωπικό προσελήφθησαν.

Κάπου εδώ αρχίζουν οι περίεργες αντιλήψεις της διοίκησης.

Από τις παροχές της ξένης γλώσσας εξαιρέθηκαν. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είναι σε δοκιμαστική περίοδο και τι θα γίνει άμα απολυθούν από που θα πάρει η ΕΥΔΑΠ τα λεφτά;

Έρχεται λοιπόν η ώρα των κουπονιών. Οι συνάδελφοι εξομοιώνονται με άλλες κατηγορίες, που δεν συμμετέχουν καν στο μισθολογικό κόστος και τους προτείνουν να πάρουν αντί του ποσού που πήρε το υπόλοιπο προσωπικό, άλλο κατά πολύ λιγότερο. Παράλληλα ενώ έχουμε δεύτερη απόφαση του ΔΣ ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους κλπ. έρχεται και τρίτη κατραπακιά. Βγαίνει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα και, οι απαραίτητοι για την λειτουργία του δικτύου υδρονομείς, εξαιρούνται για ακόμα μια φορά.

Δικαιολογίες πολλές ακούσαμε και μαζί με τις δικαιολογίες ακούσαμε και το απίστευτο. Ότι συνεχίζουν την δοκιμαστική περίοδο, η οποία μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και όταν και εφόσον αποφασίσει το ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για εμπαιγμό. Για το μέγεθος του εμπαιγμού, είναι χαρακτηριστικό, ότι αντίστοιχες προσλήψεις του ιδίου διαγωνισμού του 2009, μετά το επτάμηνο απολαμβάνουν όλες τις παροχές που έχουν οι άλλοι εργαζόμενοι.

Οι συνάδελφοι υδρονομείς, με απόφαση του Δ.Σ. (δις) αναγνωρίζονται ως τακτικό προσωπικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε παιχνίδια του τύπου «φταίει ο υπηρεσιακός παράγων». Η διοίκηση να ξεκαθαρίσει την θέση της.

Οι συνάδελφοι άμεσα να πάρουν  αυτά που δικαιούνται ειδάλλως η διοίκηση αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη για την ΟΜΗΡΙΑ των συγκεκριμένων συναδέλφων. Τα σωματεία δεν πρέπει να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Άμεσα η ΟΜΕ πρέπει να παρέμβει.

Οι συνάδελφοι ούτε απολυμένοι είναι ούτε ενεργοί άνεργοι. Να τελειώνει η διοίκηση με αυτή την κοροϊδία, άμεσα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις