11.1 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Παιανία: Κλείνει η δομή για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, που εγκαινιάστηκε πριν από 7 μήνες

Πρόσφατα

Στο κλείσιμο οδηγείται η δομή φιλοξενίας «Ελαία» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Παιανία, την οποία όταν υπερηφάνως εγκαινίαζαν πριν από επτά μήνες οι υπουργοί της κυβέρνησης Γιάννης Μουζάλας και Θεανώ Φωτίου τη χαρακτήριζαν «πρότυπο» και σύμφωνη με «όλες τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές».

Το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής με χωρητικότητα 100 παιδιών αλλά και μίας ακόμη την περασμένη εβδομάδα για 60 παιδιά στο Μοσχάτο έρχονται σε μία στιγμή που οι ανάγκες στέγασης των περισσότερων από 2.000 ασυνόδευτων ανηλίκων παραμένουν αυξημένες και καθώς η κυβέρνηση υποτίθεται πως προσπαθεί από το περασμένο φθινόπωρο να καλύψει τις ανάγκες τους για να μην είναι έρμαια του δρόμου και της εκμετάλλευσης κάθε μορφής. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού από την οποία πάσχει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαχειριστεί απευθείας εκείνη τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το θέμα της στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ένα από τα πολλά στα οποία αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της Unicef στην Ελλάδα μαζί με το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο. Με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις τους, τα παιδιά κάθε ηλικίας που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα είναι πάνω από 20.000 σε ένα σύνολο 64.000 προσφύγων. Ανάμεσά τους βρίσκονται πάνω από 2.000 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια εφηβικής ηλικίας, που ταξίδεψαν μόνα και θεωρούνται ασυνόδευτα. Μέσα στο 2016 χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες τέτοιων παιδιών να κρατηθούν σε Αστυνομικά Τμήματα, καθώς δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις σε ειδικές δομές προστασίας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε πολλές φορές από το περασμένο φθινόπωρο την αγωνία του για την έλλειψη θέσεων, λέγοντας, μάλιστα, ότι οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο ακόμη και με «παράκαμψη» των προδιαγραφών που ζητούν οι δομές να είναι μικρές και να μη φιλοξενεί κάθε μία παραπάνω από 30-40 παιδιά. Στην ίδια λογική, δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα στο Στρατό να αναλάβει εκείνος το έργο για την ανακαίνιση παλιών, μεγάλου μεγέθους κτιρίων (ορφανοτροφεία, σχολεία κ.λπ.) ώστε να εξασφαλισθούν σε αυτά θέσεις. Ωστόσο, χθες, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γ. Μόσχος εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του με τις δομές μεγάλου μεγέθους επικαλούμενος (χωρίς να την κατονομάσει ακριβώς) και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη δομή στην Παιανία. Τι έχει συμβεί τελικά;

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις