Τετάρτη 3/5: Συνεχίζεται η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Ευελπίδων, ώρα 11πμ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00πμ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο 13) τα μέλη του Γενικού της Συμβουλίου καθώς και των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, τους νέους και τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στη δίκη, για να δοθεί συλλογική στήριξη στον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών, παλιών και νέων μνημονιακών κυβερνήσεων, που απόρροιά τους είναι η ωμή αστυνομική βία, η καταστολή και η αυθαιρεσία

Συνεχίζεται την Τετάρτη 3 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη των 18 αστυνομικών, επικεφαλής διμοιριών των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, για τις βάρβαρες επιθέσεις και τους τραυματισμούς πολιτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις 28 και 29 Ιούνη 2011. Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους δεκάδες πολίτες το διήμερο εκείνο, οι ΜΑΤατζήδες τραυμάτισαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΜΕΤΑ, Γρηγόρη Καλομοίρη, Λευτέρη Πανάρετο και Γιώργο Χαρίση.

Οι 18 άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που παραπέμπονται σε δίκη για τις ωμότητες του Ιουνίου 2011 – Φωτογραφία από το πινάκιο της δίκης που αναβλήθηκε στις 22-11-16

Η δίκη αυτή πραγματοποιείται 6 ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά και αφού στο διάστημα αυτό αναβλήθηκε 8 φορές. Οι 18 αστυνομικοί κατηγορούνται για τις αξιόποινες πράξεις «της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή» και «έκθεσης πλήθους πολιτών σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας με δικής τους υπαιτιότητα».

Από τις ωμότητες των αστυνομικών, δεν ξέφυγε και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο, Γρηγόρης Καλομοίρης

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, διεκόπη λόγω παρέλεσης του ωραρίου. Κλήθηκαν, για πρώτη φορά, να καταθέσουν και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που συντόνιζαν τις βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής εκείνη την περίοδο. Ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί να καταθέσουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλη διοικήσεων σωματείων, εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και άλλοι πολίτες που τραυματίστηκαν και υπέστησαν μαζί με πολλούς άλλους τις βάρβαρες επιθέσεις των αστυνομικών.

Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, μετά τον τραυματισμό του

«Δυστυχώς, όμως, δεν βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πολλοί φυσικοί αυτουργοί των πράξεων που όπως τονίζει το κατηγορητήριο «από τον τρόπο τέλεσής τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότους – λάμψης, γκλόμπ κτλ) αλλά και σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που ζητεί την καταδίκη των αστυνομικών και της αστυνομικής βίας.

Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρίσκεται ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, καθώς… αναζητείται από τότε

Τέλος, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00πμ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο 13) τα μέλη του Γενικού της Συμβουλίου καθώς και των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, τους νέους και τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στη δίκη, για να δοθεί συλλογική στήριξη στον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών, παλιών και νέων μνημονιακών κυβερνήσεων, που απόρροιά τους είναι η ωμή αστυνομική βία, η καταστολή και η αυθαιρεσία.

Το κατηγορητήριο

Η αστυνομική βία εναντίον πολιτών και εργαζομένων σε… όλο της το μεγαλείο!

«Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων», αναφέρει το 6σέλιδο «κατηγορώ» της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευθυμίας Βερροιώτου.

Επιπλέον, τους αποδίδει τη βαρύτατη κατηγορία της εγκατάλειψης θύματος – μάλιστα, οι αστυνομικοί, παρεμπόδιζαν επί πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Και αυτό, παρά το γεγονός «ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν ως κρατικές αρχές, αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».

Αναλυτικότερα:

1. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης-διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενεργώντας από κοινού μαζί με τους λοιπούς αστυνομικούς της ομάδας τους αλλά και της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ που περικύκλωσαν τη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, επιτέθηκαν εναντίον του Εμμανουήλ Λιόλιου που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση και τον έπληξαν με κλοτσιές, μπουνιές και κλομπ στο κεφάλι, προκαλώντας του κάκωση κεφαλής και εκδορές και εκχυμώσεις σε όλο του το σώμα, συνέπεια των οποίων προκλήθηκε έντονη δύσπνοια, ρινορραγία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.

2. Οι επικεφαλής διμοιριών ΔΙΑΤ έδωσαν εντολή στους υφισταμένους τους:

α. Να προβούν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη (λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις) μεγάλου αριθμού πολιτών. Μεταξύ αυτών ο Γρηγόρης Καλομοίρης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (υπέστη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, δύσπνοια από την αλόγιστη χρήση χημικών CS από τις δυνάμεις ασφαλείας), Ν. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας (υπέστη λιποθυμικό σοκ από τον ψεκασμό ασφυξιογόνου στο πρόσωπό του με φυσούνα), Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (δύσπνοια και λιποθυμικό σοκ από τη χρήση χημικών), Π. Μαρκόπουλος, φοιτητής (έγκαυμα στην πλάτη από δακρυγόνο).

β. Να προβούν σε ρίψη ευμεγέθων λίθων και μαρμάρων στο πλήθος των συγκεντρωμένων πολιτών, συνεπεία των οποίων τραυματίστηκε ο Ελ. Πανάρετος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς».

γ. Να προβούν σε βιαιοπραγίες με τη χρήση κλομπ και του λοιπού εξοπλισμού τους (αρβύλες) εις βάρος των διαδηλωτών προκαλώντας τη σωματική βλάβη των Θ. Μουστάκα – Βρεττού, Π. Βαϊνά, δασκάλου, Γιώργου Χαρίση, δημοτικού υπαλλήλου, Στ. Βιτάλη, δημοσιογράφου, καθώς και των Μ. Όσκαρ και Π. Ζιώγα.

3. Κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας που περιήλθε σε ολική ή μερική αδυναμία, εξαιτίας της δικής τους υπαιτιότητας. Παρ’ ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης – συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, που περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση (τραυματισμό) από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους (χρήση χημικών και ασφυξιογόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης, καθώς και χρήση κλομπ).

4. Ειδικότερα παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες διαδηλωτές Γ. Χαρίση, Π. Βαϊνά και Θ. Μουστάκα-Βρεττό, εγκαταλείποντάς τους αβοήθητους στον τόπο των επεισοδίων και παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα την είσοδο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, καίτοι γνώριζαν ότι οι τελευταίοι είχαν τραυματιστεί από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους αστυνομικών, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.