16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ώρα της αλήθειας: Όλες οι συντάξεις (Κατρούγκαλου) και οι «προσωπικές διαφορές», κατά 45% πετσοκόβονται και οι μικρές!!

Από τον Κώστα Νικολάου, μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, τ. Δ.Σ. Επικουρικού ταμείου & ΤΔΕ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ

Πρόσφατα

Ούτε καν χρόνο διήρκησαν τα χυδαία ψεύδη Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι αλχημείες και τα τρικ κατέρρευσαν και το δήθεν αριστερό πρόσωπο του Τσίπρα, έγινε ο εφιάλτης, για 2,6 εκ. συνταξιούχους και όχι μόνο!!

Οι “προσωπικές διαφορές” που υποτίθεται θα προστάτευαν τις καταβαλλόμενες συντάξεις, βγήκαν ήδη στο «σφυρί»!! Ούτε οι μικρές προστατεύονται, καθώς και αυτές …πετσοκόβονται κατά 45%!! Οι νέες περικοπές, είναι τόσο, όσο όλες μαζί …οι προηγούμενες παράνομες περικοπές, προσθέτοντας και τις λεγόμενες “προσωπικές διαφορές”!!

Επί της ουσίας, ο Νόμος Κατρούγκαλου λειτουργεί ως «χωνευτήρι» των παράνομων περικοπών, συνεπώς, όλες οι συντάξεις πέφτουν κάτω από τα χαράτσια και ακόμα παρακάτω!! Απόδειξη, είναι το ίδιο το Υπουργείου εργασίας με τις εγκυκλίους που κυκλοφόρησε, και που καθορίζουν τις συντάξεις (βάση το νέο Ν. 4387/2016) ως εξής:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ( ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ)

Τίποτα δε θυμίζει ασφαλιστικό. Καμία σχέση, ασφαλιστικών εισφορών με τις συντάξεις. Τα Κατώτατα Όρια σύνταξης που προστάτευαν τις χαμηλές συντάξεις καταργήθηκαν. Ενώ οι συντάξεις χηρείας, …νύχτα του Βαρθολομαίου!!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – “ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ”

Στο εξής, οι συντάξεις (δολίως) διαχωρίζονται σε δυο επιμέρους ποσά. Την λεγόμενη «εθνική σύνταξη» 345,6 ευρώ εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 έτη ασφάλισης και 384 ευρώ τα 20 έτη, και επιπλέον 40 έτη διαμονή στην Ελλάδα. Και την υποτιθέμενη «ανταποδοτική» ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το μέσο μισθό.

Συνεπώς:

Καταβαλλόμενες συντάξεις: Όλες οι συντάξεις (πλην ΟΓΑ και τράπεζα Ελλάδας) οι οποίες καταβληθήκαν έως τις 12/5/2016 αναπροσαρμόζονται με βάση τις νέες διατάξεις. Οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ παλαιών και αναπροσαρμοζόμενων συντάξεων …..«παραμένουν» …ως “προσωπική διάφορα”.

“Προσωπικές διάφορές”: Είναι οι διαφορές, μεταξύ του καθαρού προ φόρου ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης, (αφαιρουμένων των μνημονιακών παρακρατήσεων, της εισφοράς αλληλεγγύης και ασθένειας) και του καθαρού προ φόρο ποσού (αφαιρουμένων της εισφοράς αλληλεγγύης και ασθένειας) βάση τον νέο υπολογισμό. Παράδειγμα: Έστω μια σύνταξη των 1.543 ευρώ, είχε παρακράτηση 341 ευρώ άρα καθαρά (προ φόρου) 1.202 ευρώ. Με τον νέο υπολογισμό μειώνεται στα 1.111 ευρώ, έχει 67 ευρώ (6%) παρακράτηση και καθαρό (προ φόρου) 1.044, ευρώ. Άρα (1.202 – 1.044) «προσωπική διαφορά» 158 ευρώ.

Νέες συντάξεις: Για αιτήσεις που υποβάλλονται από της 13/5/2016 έως 31/12/2018, γίνονται δυο υπολογισμοί. Ο ένας με τις ισχύουσες διατάξεις την 31/12/2014, και ο δεύτερος με τις νέες διατάξεις. Για το 2016 και εφόσον η διαφορά υπερβαίνει το 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται ως “προσωπική διαφορά”. Για αιτήσεις του 2017, με τον ίδιο τρόπο, καταβάλλεται το 1/3 της διαφοράς και για το 2018 το 1/4 της διαφοράς.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Το λεγόμενο ανταποδοτικό μέρος «αντιστοιχεί» στο συντάξιμο μισθό, δηλαδή, το μέσο μισθό του συνόλου των αποδοχών από το 2002 έως το έτος συνταξιοδότησης, και τα έτη ασφάλισης, βάση των ποσοστών του παρακάτω πίνακα:

ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΙΝΑΚΕΣ

Παίρνουμε ως βάση τις συντάξεις του ΙΚΑ, αποτελούν το ήμισυ των συντάξεων και εκφράζουν το μέσο όρο. Έχουν ως μεγαλύτερο συντάξιμο μισθό (παλαιοί ασφαλισμένοι ) 2.375 ευρώ. Και ασφαλιστικές εισφορές 20% .

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – (ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ)

Για συντάξεις γήρατος σε μικρότερα όρια ηλικίας (62ετών αντί τα 67 έτη) απαιτείται και ασφαλιστικός δεσμός, τουλάχιστο 100 ημέρες ανά έτος τα 5 τελευταία έτη, σύνολο 500 ημέρες. Είναι μειωμένες κατά 0,5% για κάθε μήνα που υπολείπεται, από τα προβλεπόμενα όρια για πλήρη σύνταξη. Δηλαδή, για ένα έτος 6% και 30% για τα 5έτη.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Σε περίπτωση ασφαλισμένων που κατέβαλαν μεγαλύτερες (για τον κλάδο σύνταξης) του 20% ασφαλιστικές εισφορές, (όπως οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ, έως 26% αντί για 20, ή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κατά 3,6%) προσαυξάνεται επιπλέων. Δηλαδή, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς. Δηλαδή, έστω για 5% επιπλέον εισφορές (5 Χ 0,075) 0,375% για κάθε έτος.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ – ΘΑΝΑΤΟΥ

Συντάξεις αναπηρίας: Για ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται ολόκληρο το ποσό που αναλογεί. Ενώ για ποσοστό 67% έως 79,99 χορηγείται το 75% αυτής, και για ποσοστό 50% έως 66,99, χορηγείτε το 50% της σύνταξης.

Συντάξεις χηρείας: Στο εξής, για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, θεσπίζεται (για τον επιζώντα σύζυγο) όριο ηλικίας τα 55 έτη. Για μικρότερες ηλικίες χορηγείται μόνο για 3 έτη και καταργείται. Το ποσό που χορηγείται, είναι το 50% της σύνταξης που αναλογεί:

ΜΗΤΕΡΕΣ – ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ (ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ)

Σοβαρό πλήγμα ιδιαίτερα για τις μητέρες, που συνταξιοδοτήθηκαν με ανήλικο τέκνο. Με την κατάργηση της ασφαλιστικής δικλίδας των Κατωτάτων Ορίων, οι συντάξεις αυτές, πέφτουν τόσο, που οι “προσωπικές διαφορές” ξεπερνούν το 40%!!

Σημειωτέον, οι πολύ μικρές συντάξεις (που χτυπιούνται ανηλεώς) αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία. Το 56% των συντάξεων του ΙΚΑ συνυπολογίζονταν (άμεσα ή έμμεσα) με τα Κατώτατα Όρια σύνταξης. Οι συντάξεις αναπηρίας – θανάτου ανέρχονται στο 40% του συνόλου. Και, από τις νέες συντάξεις του ΙΚΑ, το 48,17% αναπηρίας και 29,08% θανάτου, είχαν λιγότερα από τα 15 έτη ασφάλισης.

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτος ηλικίας και του έτους συνταξιοδότησης, το ποσό της «εθνικής σύνταξης» μειώνεται κατά 1/40. Συνεπώς:

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ

Οι περικοπές είναι αναίτιες και χωρίς λόγο. Μόνο από την κακοπληρωμένη και αδήλωτη εργασία, ….χάνονται ετησίως …περί τα 10δις ευρώ ασφαλιστικές εισφορές!! Χωρίς να προσθέσουμε τις οφειλές του κράτους σε αυτά (120δις αποθεματικά – 20δις PSI – 25δις οφειλές δημόσιου, εργοδοτών, ιδιωτών) …σύνολο τα 165δις ευρώ!!

Η ανεργία που επικαλούνται είναι αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Είναι η εργασιακή ζούγκλα με τους καθηλωμένους μισθούς και οι πολλαπλοί φόροι που «ροκανίζουν» την αγοραστική δύναμη. Κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις και η ανεργία καλπάζει.

Τη λύση, θα την φέρει η ανάταση η παραγωγική ανασυγκρότηση η αποκατάσταση της μισθωτής εργασίας και όχι η υποταγή. Χρειάζεται όμως, αρετή και τόλμη!!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις