ΑΔΕΔΥ για δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Να καταδικαστεί η αστυνομική βία

Ανακοίνωση εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρισκόταν ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, και… αναζητείται από τότε

Άρχισε χθες (27/04/17) στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη 18 αστυνομικών, επικεφαλής διμοιριών των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, για τις βάρβαρες επιθέσεις και τους τραυματισμούς πολιτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της 48ωρης Απεργίας των συνδικαλιστών ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στις 28 και 29 Ιούνη 2011. Η δίκη αυτή πραγματοποιείται 6 ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά και αφού στο διάστημα αυτό αναβλήθηκε 7 φορές η εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι 18 αστυνομικοί κατηγορούνται για τις αξιόποινες πράξεις «της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή» και «έκθεσης πλήθους πολιτών σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας με δικής τους υπαιτιότητα».

Στη χθεσινή διαδικασία κλήθηκαν, για πρώτη φορά, να καταθέσουν και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που συντόνιζαν τις βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής εκείνη την περίοδο. Ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί να καταθέσουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλη διοικήσεων σωματείων, εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και άλλοι πολίτες που τραυματίστηκαν και υπέστησαν μαζί με πολλούς άλλους τις βάρβαρες επιθέσεις των αστυνομικών.

Δυστυχώς, όμως, δεν βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πολλοί φυσικοί αυτουργοί των πράξεων που όπως τονίζει το κατηγορητήριο «από τον τρόπο τέλεσής τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότους – λάμψης, γκλόμπ κτλ) αλλά και σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων».

Η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017.

Οι 18 άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που παραπέμπονται σε δίκη για τις ωμότητες του Ιουνίου 2011 – Φωτογραφία από το πινάκιο της δίκης που αναβλήθηκε στις 22-11-16

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η διαχρονικά δεδομένη πολιτική καταδίκη και ο κοινωνικός αποτροπιασμός για τη βαρβαρότητα της αστυνομίας και των μνημονιακών πολιτικών της τότε Κυβέρνησης είναι επίκαιρη μέχρι σήμερα, μια και η εφαρμοζόμενη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης διευρύνει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, προωθεί το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και τους διεθνείς τοκογλύφους και οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν την κοινωνία στην πλήρη «ερημοποίηση» από άποψη δικαιωμάτων και βιοτικού επιπέδου. Σ’ αυτή την κατάσταση οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας θα συνεχιστούν και η συσπείρωση στα Συνδικάτα, είναι πιο αναγκαία κι επίκαιρη όσο ποτέ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00πμ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτίριο 13) τα μέλη του Γενικού της Συμβουλίου καθώς και των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, τους νέους και τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στη δίκη, για να δοθεί συλλογική στήριξη στον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών, παλιών και νέων μνημονιακών κυβερνήσεων, που απόρροιά τους είναι η ωμή αστυνομική βία, η καταστολή και η αυθαιρεσία.