9.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΟΣΥΑΠΕ: Καταγγέλλει τους περιφερειάρχες για αυθαίρετες «μετακινήσεις» και «παράλληλα καθήκοντα»

Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν χέρι-χέρι κυβέρνηση και περιφερειάρχες. Με σημαία την πολιτική του «μικρότερου κράτους» και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς συνεχίζουν την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, μέσα και από την απαγόρευση των προσλήψεων. Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, που σε επίπεδο περιφερειών έχουν σημάνει την μείωση κατά 40% του αριθμού των εργαζομένων από το 2009, οι περιφερειάρχες απαντούν με την ανάθεση «παράλληλων καθηκόντων» σε όλο και περισσότερους υπαλλήλους και μάλιστα από υπηρεσίες, που βρίσκονται σε διαφορετικούς νομούς!!!

Τα… βαφτίσια των περιφερειαρχών

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), πληθαίνουν τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας και της αντεργατικής συμπεριφοράς. Οι περιφερειάρχες προσπαθούν να μπαλώσουν τρύπες στις πλάτες των εργαζομένων, αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν υπολογίζουν ούτε το ελάχιστο εναπομείναν θεσμικό εργατικό πλαίσιο, ούτε στοιχειώδεις διαδικασίες.

«Βαφτίζουν» παράλληλα καθήκοντα, τα όποια πρόσθετα καθήκοντα θέλουν να αναθέσουν σε όποιο υπάλληλο θέλουν, σε όποια άλλη υπηρεσία θέλουν, ανεξάρτητα αν η υπηρεσία αυτή βρίσκεται σε άλλο Δήμο ή σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή σε άλλο Νομό!!! «Βαφτίζουν» «μετάβαση» και παράλληλα καθήκοντα τις αυθαίρετες «μετακινήσεις» που κάνουν.

Πατούν σε υπαρκτά προβλήματα, και βαφτίζοντας «το κρέας σε ψάρι» θέλουν να έχουν και «την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», θέτοντας  σε καθεστώς ακυρότητας υπηρεσιακές ενέργειες και αποφάσεις. Και μετά βέβαια οι ίδιοι θα έρθουν να «αξιολογήσουν»… με κριτήρια και στόχους που βασίζονται σε αυθαίρετες, αντεργατικές αποφάσεις.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ακολουθώντας αυτό τον αντεργατικό κατήφορο, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έβγαλε Απόφαση (οικ. 1840/7-4-2017) περί «Συνδρομής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Π.Ε Καβάλας από τις Π.Ε Ξάνθης και Δράμας», μέσω της διάθεσης ειδικού επιστημονικού (κτηνιάτρου) ή και βοηθητικού προσωπικού με την διαδικασία της ημερήσιας μετακίνησης και επιστροφής αυθημερόν στην έδρα…

Σε μια απόφαση του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όπως καταγγέλλει η ΟΣΥΑΠΕ, ο περιφερειάρχης αναθέτει άσκηση καθηκόντων σε υπαλλήλους των νομών Ξάνθης και Δράμας παράλληλα και στο Νομό Καβάλας, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει καν το συνολικό χρονικό διάστημα της παράλληλης άσκησης, ούτε καν να μπαίνει στον κόπο να εφαρμόσει τα άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όπου προβλέπεται ότι για μετακίνηση σε οργανική μονάδα που εδρεύει σε περιοχή άλλου δήμου ή κοινότητας, το οικείο όργανο υποχρεούται να μετακινήσει τον υπάλληλο που έχει εκδηλώσει επιθυμία μετακίνησης στη συγκεκριμένη οργανική μονάδα, δηλ. απαιτείται αίτηση του υπαλλήλου και εφαρμογή της διαδικασίας της μετάθεσης.

Οι προθέσεις του, δε, για την διαιώνιση αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται και στην εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, για πρόσληψη μόνο 1 ΙΔΟΧ κτηνιάτρου στην ΠΕ Καβάλας!!!

«Με την αυθαίρετη αυτή απόφαση παρακάμπτει ακόμα και τα οριζόμενα στον «Καλλικράτη» (άρθρο 245 παρ. 5 του ν . 3852/2010 ) όπου ρητά αναφέρεται ότι η “Απόφαση μετακίνησης υπαλλήλου σε θέση άλλης διεύθυνσης της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, γίνεται με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης”. Δεν “ίδρωσε το αυτί του” ούτε από την ακύρωση ανάλογης απόφασης για παράλληλη ανάθεση καθηκόντων σε υπάλληλο της ΠΕ Έβρου και σε υπηρεσία της ΠΕ Ροδόπης, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, πριν περίπου ένα μήνα», σημειώνει η ΟΣΥΑΠΕ.

Η υποστελέχωση δεν λύνεται ούτε με τερτίπια, ούτε με μπαλώματα

 «Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε να γίνουμε “μπαλάκι” από υπηρεσία σε υπηρεσία και από νομό σε νομό. Δεν θα δεχτούμε να είμαστε τα θύματα της πολιτικής, που από τη μια φορτώνει βάρη στο λαό και από την άλλη δίνει προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους», συμπληρώνει και απαιτεί:

  • Την ανάκληση όλων των αυθαίρετων «μετακινήσεων».
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθώς οι υπηρεσίες καθίστανται ολοένα και πιο υποστελεχωμένες.
  • Την εφαρμογή της έννοιας της «μετάθεσης» και στους υπαλλήλους των περιφερειών, αφού σύμφωνα και με απόφαση του ΣΤΕ ως μετάθεση ορίζεται η μεταφορά ενός υπαλλήλου από μία διακεκριμένη οργανική μονάδα (Διεύθυνση) σε μία άλλη διακεκριμένη οργανική μονάδα και ως διακεκριμένη οργανική μονάδα θεωρεί κάθε οργανική μονάδα «με ιδία κατά τόπο αρμοδιότητα».

Τέλος, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπου απέστειλε την καταγγελία, «να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και κάθε άλλη παρόμοια».

Παρόμοια Άρθρα