Το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων του ΕΚΑΒ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο ζωής τους, με αποτέλεσμα όσα δεν επισκευάζονται να «σαπίζουν» σε μάντρες και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στους δρόμους να εμφανίζουν διαρκώς βλάβες, δεν το αμφισβητεί κανείς. Το ίδιο και τις μεγάλες ελλείψεις διασωστών, εξαιτίας των οποίων οι βραδινές βάρδιες είναι είδος προς εξαφάνιση εκτός μεγάλων πόλεων. Η συνύπαρξη των δύο αυτών παραγόντων, άλλωστε, έχει θέσει διαχρονικά αμέτρητες ζωές σε κίνδυνο, με τραγικές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις.
Τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ επιβεβαιώνει ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο συνέβη το Μεγάλο Σάββατο, όταν μια 45χρονη κάτοικος του χωριού Αερινό Μαγνησίας αντιμετώπισε καρδιολογικό πρόβλημα. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου που απείχε 6 χιλιόμετρα (5 λεπτά) από το σπίτι της, δε διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια, καθώς οι 2 που υπηρετούν καλύπτουν μόλις 10 μέρες το μήνα. Έτσι έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ, το οποίο έστειλε το πλησιέστερο ασθενοφόρο. Πράγματι, το όχημα έφτασε στο σπίτι της άτυχης γυναίκας εντός 20-25 λεπτών.
Σύμφωνα ωστόσο με την καταγγελία, φτάνοντας το ασθενοφόρο, έμεινε από μηχανική βλάβη (έσπασε το κολάρο). Φυσικά δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο… Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο όχημα εκείνη την ημέρα είχε την ευθύνη κάλυψης της εθνικής οδού, λόγω των εκδρομέων του Πάσχα. «Εάν συνέβαινε ένα τροχαίο ατύχημα και εκείνη την ώρα διεκόμιζε σοβαρά τραυματίες σε νοσοκομείο, τι θα γινόταν;» αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ, αφού όπως προκύπτει, επρόκειτο για ένα σαραβαλάκι που θα μπορούσε να μείνει ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Αλμυρού που απείχε 25 χιλιόμετρα από το περιστατικό κι επίσης διαθέτει ασθενοφόρο 10 μέρες το μήνα, κλήθηκε να συνδράμει. Ήταν όμως ήδη αργά για την άτυχη γυναίκα.
Η κυβέρνηση ωραιοποιεί την κατάσταση. Εγκαινιάζει Σταθμούς ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα, ανακοινώνει προσλήψεις διασωστών που ποτέ δε γίνονται, σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ. Διαφορετικά, όπως λέει, δεν θα αποφάσιζε το Ίδρυμα Νιάρχου να δωρίσει 113 ασθενοφόρα οχήματα και άλλα 30 ασθενοφόρα μικρού όγκου. Μόνο που κι αυτά για να τεθούν σε κίνηση χρειάζονται διασώστες, επισημαίνει η Ομοσπονδία.