19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Oι νοσηλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργίας

Πρόσφατα

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής σφυγμομετρά τις απεργιακές διαθέσεις των μελών του σχετικά με μισθολογικά αιτήματα.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών ρωτά τα 270.000 μέλη του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο εάν θέλουν να απεργήσουν, πριν προχωρήσει σε επίσημο εσωτερικό δημοψήφισμα (στμ: κατά τις προβλέψεις της εκεί νομοθεσίας). Υποστηρίζει πως το πάγωμα των αμοιβών, σε συνδυασμό με το πλαφόν στις αυξήσεις, έχει ουσιαστικά οδηγήσει από το 2010 σε περικοπή εισοδήματος 14% εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Το Υπουργείο Υγείας απαντά ότι οι «λελογισμένες» αμοιβές προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης απόδοσης των Εξωτερικών Ιατρείων και Επειγόντων (A&E performance) βελτιώθηκε στην Αγγλία το Φεβρουάριο: Εντός τεσσάρων ωρών από την άφιξή του στη δομή υγείας, το 87,6% των περιστατικών εισήχθη για νοσηλεία, μεταφέρθηκε σε αρμοδιότερη μονάδα ή κρίθηκε πως δε χρειάζεται νοσηλεία και στάλθηκε σπίτι. Το ποσοστό ήταν 85,1% τον Ιανουάριο, με στόχο το 95%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αύξηση κατά 39,3% στον αριθμό ασθενών που περιμένουν πάνω από 18 εβδομάδες για να ξεκινήσει η προγραμματισμένη θεραπεία τους, συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2016. Ο απόλυτος αριθμός των εν αναμονή ασθενών είναι 367.094. Στόχος είναι τουλάχιστον το 92% να ξεκινά τη θεραπεία εντός 18 εβδομάδων και έχει καλυφθεί εδώ κι ένα χρόνο.

Απεργίες

Το 2014 έλαβαν χώρα απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενώ όμως κάποιοι νοσηλευτές συμμετείχαν, το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής έμεινε απ’ έξω. Τώρα, το συνδικάτο υποστηρίζει ότι οι νοσηλευτές ποτέ δεν έχουν εργαστεί περισσότερο, ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και για τόσα λίγα.

Η τελευταία αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 1%. Η Τζάνετ Ντέιβις, επικεφαλής του Κολεγίου, δηλώνει ότι πάρα πολλοί τα βγάζουν πέρα με το ζόρι, μετά από τόσα χρόνια μειώσεων στις πραγματικές αμοιβές. Οι νοσηλευτές δεν είναι υπεύθυνοι να καλύπτουν τα ελλείμματα του ΕΣΥ από τις αποδοχές τους. Να γίνει σαφές ότι το σύστημα δεν μπορεί να στηρίζεται εσαεί στο φιλότιμο του κλάδου, άσχετα με το τι θα αποφασιστεί για τις κινητοποιήσεις. Και προσθέτει ότι οι χαμηλές αποδοχές είναι μία απ’ τις αιτίες για τις κενές θέσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της περίθαλψης.

Οι νοσηλευτές θα ερωτηθούν, επίσης, πώς βλέπουν επιπλέον μορφές κινητοποίησης, όπως εργασία αποκλειστικά στα ωράρια που προβλέπονται από τη σύμβαση, ή άρνηση να αναλάβουν εργασίες που κανονικά αρμόζουν σε ανώτερο προσωπικό.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: «Η αφοσίωση και σκληρή δουλειά των νοσηλευτών μας, είναι καίριας σημασίας για την παροχή φροντίδας υγείας παγκοσμίου επιπέδου. Γι’ αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει ευέλικτη εργασία, εκπαίδευση και ευκαιρίες ανάπτυξης, ανταγωνιστική αμοιβή και εξαιρετικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Κατά τη συνήθη πρακτική, η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις συστάσεις ανεξάρτητων φορέων για τις φετινές αυξήσεις. Οι λογικές αμοιβές βοηθούν στην προστασία των θέσεων εργασίας. Στους θαλάμους μας έχουμε 12.000 περισσότερους νοσηλευτές απ’ ό,τι το 2010 – αυτό σημαίνει πως οι υπηρεσίες εμπροσθοφυλακής του συστήματος προστατεύονται σε μια εποχή αυξημένης ζήτησης.»

Η σφυγμομέτρηση μεταξύ των μελών του συνδικάτου θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ετήσια συνδιάσκεψη, στα τέλη του ιδίου μήνα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις