12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς εισέρχονται στην Ευρώπη οι χιλιάδες μετανάστες – Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Πρόσφατα

Περίπου δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσα στον Μάρτιο.

Παρότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί θεαματικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και υπολογίζεται ότι μπαίνει εβδομαδιαίως μόνο το ένα πέμπτο όσων έρχονταν πέρυσι, η ροή εξακολουθεί να είναι σημαντική. Ειδικότερα, ενώ εισέρχονταν πέρυσι κάθε εβδομάδα πάνω από 1.400 άτομα, τώρα ο αριθμός αυτός έχει πέσει σε λιγότερο από τριακόσια. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, ενώ αυξάνονται και οι περιπτώσεις αεροπορικών μετακινήσεων προς χώρες της Ε.Ε. με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που «κατασκευάζουν» εγχώρια και ξένα κυκλώματα.

Αυτές είναι ορισμένες από τις αναφορές στη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τους εξήντα δύο χιλιάδες. Η κατάσταση δείχνει σχετικά διαχειρίσιμη, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την υπογραφή της στη συμφωνία με την Ε.Ε., ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τις οποιεσδήποτε μετέπειτα εξελίξεις.

Πάντως, ο αριθμός βαίνει ελαφρά μειούμενος, αν και με αργούς ρυθμούς, χάρη στις μετακινήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα μετακινήσεις (relocation) έγιναν προς: Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Γερμανία. Συνολικά, τόσο προς χώρες τις Ε.Ε. όσο και προς τρίτες, μετακινήθηκαν πάνω από 1.600 άτομα. Αριθμός που θεωρείται ο υψηλότερος έως τώρα. Ωστόσο, υπολείπεται αισθητά του στόχου για 3.000 μετακινήσεις μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι από πέρυσι έως σήμερα μετακινήθηκαν πάνω από 11.000 άτομα. Σε χαμηλά επίπεδα, επίσης, κινούνται οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, καθώς και οι «εθελοντικές» επιστροφές στη γείτονα ή στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Επιπλέον, τον Μάρτιο, 18 μη Σύροι και 10 που δήλωσαν Σύροι φέρονται να επέστρεψαν εθελοντικά στην Τουρκία από την Ελλάδα και άλλοι 140 από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τους.

Ολα αυτά, όπως είναι φυσικό, αυξάνουν το χρόνο παραμονής τους στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί τα κατά κεφαλήν έξοδα που γίνονται για τους παραμένοντες. Σήμερα, σε δομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μεταξύ των χιλιάδων που φιλοξενούνται σε κέντρα, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, υπάρχουν και τουλάχιστον επτακόσιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Πάντως, εκτός από τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, καταγράφονται και εσωτερικές. Από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, με τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 290 άτομα έφυγαν από τα νησιά, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα πάνω από επτά χιλιάδες.

Η Ιταλία

Η χώρα που από την αρχή του έτους βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα και δέχεται «τσουνάμι» προσφύγων και μεταναστών είναι η Ιταλία. Χαρακτηριστικά, από το τέλος του Φεβρουαρίου έως την αρχή του Απριλίου, από την Κεντρική Μεσόγειο πέρασαν στην Ιταλία περισσότερα από 11.000 άτομα. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις είκοσι τρεις χιλιάδες. Στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες και περνούν στην Ιταλία από τη Λιβύη.

Ακρως εντυπωσιακά, όμως, είναι και τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν για το συνολικό αριθμό όσων περνούν στην Ευρώπη. Συνολικά, αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των τριών ναυτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε., «Ποσειδών» στην Ανατολική Μεσόγειο (άρχισε τον Ιανουάριο του 2016), «Σοφία» και «Τρίτων» στην Κεντρική Μεσόγειο (άρχισαν τον Ιούνιο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016), έχουν διασωθεί και έχουν φτάσει τελικώς στην Ευρώπη 409.000 άτομα! Εάν σε αυτούς προστεθεί ο τεράστιος αριθμός όσων πέρασαν από την Ελλάδα, από το 2015 έως σήμερα, οι μη καταγεγραμμένοι, καθώς και όσοι εισήλθαν από άλλες χώρες, τότε ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που μπήκε αυτό το διάστημα στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 1,5 με 2 εκατομμύρια άτομα. Οσον αφορά στα Βαλκάνια, μεγάλος αριθμός υπάρχει στη Σερβία (7.800), ενώ στα Σκόπια μόλις 63.

Οργανωμένα κυκλώματα στην Πόλη

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν εντοπιστεί κυκλώματα δουλεμπόρων στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία συστηματικά προωθούν οδικώς από την περιοχή του Εβρου κυρίως Αφγανούς, Σύρους και Πακιστανούς, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μάλιστα, πρόσφατα οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στα νησιά, αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κατεγράφησαν κυρίως στη Χίο και λιγότερο στη Λέσβο και τη Σάμο.

Αεροπορικώς

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η αναφορά σε περιπτώσεις παράνομης εισόδου στην Πολωνία από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πολωνικές Αρχές, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων, οι οποίοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της Ε.Ε. μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Πολωνία, με στόχο, στη συνέχεια, όπως δήλωσαν πολλοί από τους συλληφθέντες, να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους, τη Γερμανία. Πίσω από αυτές τις μετακινήσεις, κατά την έκθεση, υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις