Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ κατά την συνεδρίασή του στις 16 Μαρτίου 2017 εκτίμησε τις εξελίξεις ως προς το μέλλον των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά την συνάντηση της με τον Υπουργό Εσωτερικών (15.03.2017) όπου η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης «να αναδιοργανώσει τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους» επιλέγοντας «κάθετες δομές», καταργώντας ταυτόχρονα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Οι δηλώσεις αυτές εκφράστηκαν για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ παλιότερα, (Βούτσης & Κουρουμπλής) μιλούσαν για διατήρηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αλλά και για την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και αρμοδιότητες.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. εκτιμά ότι η θέση αυτή της σημερινής κυβέρνησης, θέση που ταυτίζεται και με άλλους φορείς (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ), αλλά και κομμάτων που στηρίζουν και ψήφισαν τα μνημόνια, αντανακλά στους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κράτους πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της παραχώρησης κρατικών αρμοδιοτήτων με ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ.
Η εκτίμηση αυτή αλλά και τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της συγκυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να εμπιστευόμαστε τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, ότι δεν πρόκειται να συμβεί καμία δυσμενής μεταβολή στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Στο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας (Σεπτέμβρης 2016, Βόλος) είχαμε εκτιμήσει ότι: «Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνο τις Αποκεντρωμένες αφού η στρατηγική για το λιγότερο κράτος (ή το κράτος “στρατηγείο” του αλήστου μνήμης Σημίτη) δεν αποτελεί μόνο μνημονιακή δέσμευση (ν. 4336/15) αλλά παραμένει κυρίαρχη στις πολιτικές δυνάμεις των ευρωμονόδρομου. Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο ενώ μεταφέρονται και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα με την μορφή διάφορων χαρατσιών και δήθεν “ανταποδοτικών” τελών. Έχουμε δηλαδή εφαρμογή των σχεδιασμών που είχαν καταγραφεί στο κείμενο του πρώην Υ.Δ.ΜΕ.Τ. (περίοδος Μητσοτάκη) ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2014– 2016…»
Στο ίδιο Συνέδριο εκτιμήσαμε ότι «παρά την ανακοίνωση της πρόθεσης για την ίδρυση 8ης Αποκεντρωμένης στην Αν. Μακεδονία – Θράκη, τόσο το ν/σ για τον Ελεγκτή Νομιμότητας των ΟΤΑ όσο και το ν/σ για το λεγόμενο “παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος” παρακάμπτουν πλήρως τις δομές των Αποκεντρωμένων, αφαιρώντας αρμοδιότητες και προσωπικό.»
Η κυβερνητική πολιτική επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας μας, η οποία τόσο στην πρόσφατη συνάντηση με τον ΥΠΕΣ κ. Π.Σκουρλέτη, όσο και σε άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες, κατέθεσε την παρακάτω θέση των Συνεδρίων μας: «Χωρίς να παραγνωρίζουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που προϋποθέτει κράτος εχθρικό για τα λαϊκά στρώματα και φιλικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η ύπαρξη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν αποτελεί συντεχνιακό στόχο αλλά ουσιαστικό εργαλείο για την παρουσία αποκεντρωμένων κρατικών δομών στις οποίες έχει πρόσβαση ο πολίτης (με ιδιαίτερο βάρος στην επαρχία). Η λογική των κάθετων υπηρεσιών που σιγοντάρεται έξυπνα τόσο από την συγκυβέρνηση όσο και από ορισμένες κλαδικές συντεχνίες, με δεδομένη την υποστελέχωση και την μη διάθεση πόρων, οδηγεί στην διάλυση υπηρεσιών και την παραχώρηση όσων από τις αρμοδιότητες μπορούν να αποφέρουν κέρδη, σε ιδιώτες».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σταθερά έχουμε αποφασίσει, η οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί για την Ομοσπονδία μας, αιτία πολέμου.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που ετοιμάζεται ακόμη μια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή την «αξιολόγηση» της χώρας από τους «θεσμούς», την διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα και την συνέχιση των μνημονίων μετά το 2018. Ήδη τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων, εντείνουν την προπαγάνδα για τις «αδικίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο αφορά στους μισθούς», τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που αποτελούν τροχοπέδη για την «ανάπτυξη» της φτώχειας που ετοιμάζουν, τις συντάξεις που «δεν τις αντέχει η οικονομία» κλπ.
Αποδεικνύεται έτσι ότι τα μνημόνια διαρκείας δεν είναι τίποτε παραπάνω από τις χρόνιες απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας για πιο φθηνή εργασία και μεγαλύτερη κερδοφορία από την αύξηση της εκμετάλλευσης. Οι απαιτήσεις των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου όπως είχαν διατυπωθεί πριν 25 χρόνια στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ, με την «ευελφάλεια»- flexicurity(δηλ. το δικαίωμα του εργοδότη να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο με τους δυσμενέστερους όρους και να τον απολύει όποτε δεν του είναι απαραίτητος χωρίς αποζημίωση, χωρίς συλλογική σύμβαση κτλ), τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, βρήκαν την ευκαιρία μέσα στην κρίση και την υποχώρηση του κινήματος να γίνουν νόμοι. Σήμερα πχ τα όργανα των βιομηχάνων, ενθαρρυμένα από την εφαρμοζόμενη πολιτική, δεν διστάζουν να απαιτούν (Έκθεση ΣΕΒ) να απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι (δηλ. πάνω από 300 χιλιάδες). Αυτό εννοούν όταν λένε «μικρότερο κράτος» και ακριβώς αυτό φωτογραφίζει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 αλλά και οι προβλέψεις των κρατικών προϋπολογισμών μέχρι το 2019 όπου οι μισθολογικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,5 δις ευρώ σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του 3ου ( «αριστερού») μνημονίου- ν.4336/14-8-15, παρ/ Γ5 – που ψήφισαν μαζί κυβέρνηση και κόμματα των μνημονίων. Θέλουν φοβισμένους και υποταγμένους εργαζόμενους.
Αξιοποιούν και θα αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο τα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με την πρωτοφανή συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων, τους οξυμμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών, την προκλητικότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση Ερντογάν και την πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της χώρας μας που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες.
Σε αυτό το πλαίσιο επισπεύδεται και νέα «αξιολόγηση» και η «στοχοθεσία» του ν. 4369/16 με τις οποίες επιδιώκεται να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις ενάντια στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Οι οργανισμοί και η δομή τους, το μητρώο επιτελικών στελεχών, η αξιολόγηση, η στοχοθεσία και η κινητικότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, του νέου Καλλικράτη, των αναμορφωμένων λειτουργιών του. Η θέση μας, ως ομοσπονδία απέναντι στην αξιολόγηση έχει να κάνει αποκλειστικά με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί. Δεν είμαστε και ούτε ήμασταν ποτέ γενικά και αόριστα ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της «αξιολόγησης».
Στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας όσων δομών παραμείνουν στο Δημόσιο (νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες πρόνοιας κλπ).
Θα μας βρουν απέναντι
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες… Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως και όλων των θεσμικών φορέων, κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Καλεί όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία-μέλη της ΟΣΕΑΔΕ να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες με πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, ενημερώσεις και συνελεύσεις κατά τόπους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να εκφραστεί δυναμικά με κινητοποιήσεις η απόφαση όλων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αγωνιστούν ενάντια σε οποιαδήποτε σχεδιασμό πλήττει τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα. Να αξιοποιήσουμε την Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς με την μαζική παρουσία των συναδέλφων, για να ακουστεί πιο δυναμικά η φωνή μας.