9.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Παρέμβαση του Σωματείου Κτιριακών Υποδομών σε δημοπρασία

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων κατά του Υπερταμείου ξεπουλήματος και της ένταξης των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΚτΥΠ) σε αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε το πρωί παρέμβαση κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των 3ου Γυμνάσιου & 3ου Λύκειου Ν. Φιλαδέλφειας (με προϋπολογισμό έργου 11,5 εκατ. και δόμηση 6.500 τ.μ.).

Στόχος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΚτΥΠ ήταν να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο φορέα αν συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης, «καθώς πλέον θα τεθούν υπό αίρεση όλες οι υπηρεσίες και τα έργα που έχουμε την ευθύνη να παρέχουμε ως ο μοναδικός συγκροτημένος Δημόσιος τεχνικός φορέας του κράτους, μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία και διεξαγωγή δημοπρασιών όπως η σημερινή». Επίσης, «θέλαμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι, σε συνθήκες πολύ δύσκολες που τίθενται σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και οι θέσεις εργασίας μας, συνεχίζουμε με επιμονή να παρέχουμε σημαντικό έργο για την κοινωνία, όπως αποδεικνύεται και από τη σημερινή δημοπρασία».

Το Σωματείο ενημέρωσε και επέδωσε ψήφισμα στους εκπροσώπους του ΤΕΕ, των ΟΤΑ και της ΠΕΔΜΕΔΕ που παρευρίσκονταν στη δημοπρασία τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας ενάντια στην παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους σημαντικών κοινωνικών έργων και υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το κράτος».

simateio-ktip-ktyp-xepoulima-enimerosi

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚτΥΠ) προήλθαν από τη συγχώνευση-συγκόλληση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν.ΚΕΔ (Μνημόνιο 2) που είχε στόχο της πλήρη απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, αλλά και τις απολύσεις. Παρά τις αντιδραστικές μνημονιακές επιταγές, οι εργαζόμενοι κατάφεραν με τους αγώνες και τη δουλειά τους να συνεχίζει η ΚτΥΠ να αποτελεί τον μόνο συγκροτημένο τεχνικό φορέα του Κράτους για την απαλλοτρίωση, μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή, εξοπλισμό και έλεγχο σημαντικών υποδομών του κράτους όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.λπ Είναι δημόσιος φορέας απόλυτα χρηματοδοτούμενος από το κράτος χωρίς «έσοδα»-κέρδη και η «περιουσία» του είναι εκατοντάδες σχολικά κτίρια & οικόπεδα δεσμευμένα για κατασκευή σχολείων.

«Είναι πραγματικά εξωφρενική και άκρως αντιδραστική ενέργεια τόσο η θεσμοθέτηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων (3ο Μνημόνιο), όσο και η ένταξη Δημοσίων φορέων όπως η ΚτΥπ σε αυτό, καθώς κύριος σκοπός του είναι η μέγιστη εκμετάλλευσή τους ώστε να αποφέρουν κέρδη για την αποπληρωμή του “χρέους” και την “ανάπτυξη” των επιχειρηματικών ομίλων. Για το δημόσιο φορέα που εργαζόμαστε, σηματοδοτεί την κατάργησή του και την ταχύτατη ολοκλήρωση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης σχολείων, νοσοκομείων, δικαστηρίων και συνολικά των δημόσιων κτιρίων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Και προειδοποιεί: «Δεν θα το επιτρέψουμε! Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την διασφάλιση και ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα, του έργου, της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των θέσεων εργασίας & των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

simateio-ktip-ktyp-xepoulima-enimerosi2

»Είναι φανερό πλέον ότι, στο μηχανισμό του Υπερταμείου θα ενταχθούν με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι δημόσιοι φορείς, το έργο, οι υποδομές και η περιουσία τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής τους, απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, των “θεσμών” και των πολιτικών τους στηριγμάτων. Πρέπει να τους σταματήσουμε!»

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚτΥΠ καλεί τα συνδικάτα και άλλους συλλογικούς φορείς να εκφράσουν αγωνιστικά και συντονισμένα την αντίθεσή μας στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και στο ξεπούλημα έργων, υποδομών και δημόσιας περιουσίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. ΟΧΙ στο αντιδραστικό Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

2. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΝΤΑΞΗ του μοναδικού συγκροτημένου τεχνικού φορέα του κράτους.

3. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΕΝΙΣΧΥΣΗ του Δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων, της κρατικής χρηματοδότησης και του έργου μας, στην κατεύθυνση της καθολικής παροχής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων & ασφαλών κτιριακών υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κ.ά.).

4. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της δουλειάς, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

simateio-ktip-ktyp-xepoulima-enimerosi3

Παρόμοια Άρθρα