16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ: Σχέδιο απόφασης για το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ (07-04-17)

Πρόσφατα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, διαμορφώνουν βήμα βήμα το δρόμο της λεηλασίας όσων εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» για τη β’ αξιολόγηση έχει προσυμφωνημένο τέλος, ένα 4ο μνημόνιο.

Έχουν, ήδη, συμφωνήσει τη ριζική μείωση του αφορολόγητου, ενώ θα αυξηθούν οι φόροι και τα χαράτσια. Έχουν συμφωνήσει στα αιματηρά πλεονάσματα, σε νέα λεηλασία των μισθών, αλλά και σε νέες περικοπές των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς». Θέλουν να θεσμοθετήσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επέκταση της ελαστικής εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές, όπως η μαθητεία, τα μπλοκάκια, η εκ περιτροπής εργασία, οι εργολαβικοί κ.ά. Έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, νέες ιδιωτικοποιήσεις, το παραπέρα κλείσιμο δημόσιων δομών και οργανισμών και τη λειτουργία όλου του Δημόσιου με επιχειρηματικά και «αιματηρά» δημοσιονομικά κριτήρια. Θέλουν να φέρουν νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα φαλκιδεύει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με αιχμή τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας.

Το κυβερνητικό σενάριο περί «αντίμετρων» κατέληξε πολύ σύντομα στον κάλαθο των αχρήστων, αφού για τους δανειστές προέχει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει να εντείνει τους πλειστηριασμούς μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής τους.

Ο ΣΕΒ ζητά εθνική συνεννόηση και «ελληνικό μνημόνιο», καθώς η «ανάπτυξη» και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου προϋποθέτουν την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας. Το ΔΝΤ ζητά τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση των μέτρων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την προνομοθέτηση μέτρων. Όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο είναι έτοιμα να στηρίξουν την υλοποίηση ενός ευρωμνημονίου διαρκείας.

Οι απειλές για παράταση της «αβεβαιότητας» και ακόμα χειρότερα μέτρα, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους «θεσμούς», σε αντιδιαστολή με τα οφέλη που θα έχει για το κεφάλαιο η γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες, μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική προπαγάνδα, καθώς κορυφώνονται τα παζάρια για το εύρος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Οι υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και η παράταση των διαπραγματεύσεων αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να γίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συμμέτοχοι στην αγωνία του κεφαλαίου για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

«Ένα το κρατούμενο» των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη – ΔΝΤ) είναι η επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, είτε σε συνθήκες πτώσης και στασιμότητας του ΑΕΠ, είτε σε φάση ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων μας, που με βάση την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. (15-3-2017) έχουν ήδη αποφασίσει και οργανώνουν την Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Καλεί, παράλληλα, όλους τους συναδέλφους υλοποιώντας τις παραπάνω αποφάσεις:

  • Να παραδίδουν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους.

  • Να μην αξιολογήσουν ούτε τους προϊσταμένους τους ούτε τους υφισταμένους τους.

  • Να μην υπογράφουν τα έντυπα μετά τη συμβουλευτική συνέντευξη με τον προϊστάμενο, ούτε μετά την ολομέλεια τμήματος/διεύθυνσης.

Η ανάγκη να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας των εργαζόμενων και όλου του λαού είναι υπερεπείγουσα για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η πορεία που οδηγεί στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων της β’ αξιολόγησης και να βάλουμε ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των άνεργων και της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να πρωτοστατήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην οργάνωση του κοινού ανυποχώρητου αγώνα υπεράσπισης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων καλώντας σε συντονισμό τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις συνταξιούχων, αγρότες, επαγγελματικές ενώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικές ενώσεις, για την οργάνωση των απαραίτητων αγωνιστικών βημάτων (συλλαλητήρια, αποκλεισμοί, καταλήψεις, καμπάνια ενημέρωσης), για Γενική Απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα και Παλλαϊκά Συλλαλητήρια σε ολόκληρη την χώρα.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει άρνηση από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα για κήρυξη Πανεργατικής Απεργίας μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάη, εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στην προκήρυξή της.

Είναι αυτονόητο ότι η ΑΔΕΔΥ, με νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, θα αποφασίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα στην κατεύθυνση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μας. Εφόσον η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει νωρίτερα για ψήφιση στη Βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα, θα προσδιοριστεί νωρίτερα και η Απεργία.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα μέτρα – λαιμητόμος για το λαό.

  • Διαγραφή του χρέους.

  • Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση!

  • Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του κεφαλαίου.

  • Κατάργηση του πλαισίου αξιολόγησης – κινητικότητας και διαμόρφωσης νέων οργανογραμμάτων στο Δημόσιο.

ΜΕΤΑ
Αθήνα, 07-04-2017

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις