«Μαύρος καπνός» στις Βρυξέλλες – Για σημαντική πρόοδο ομιλεί ο Ντάισελμπλουμ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ χωρίς επιτυχία, αν και οι πλευρές υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος, η όποία όμως δεν είναι ικανή για να κλείσει η διαπραγμάτευση. “Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος” έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο βράδυ (σ.σ.: σήμερα Τετάρτη).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το ελληνικό επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσία του Γερουν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων. Ωστόσο, το ΔΝΤ έδειξε να μην αποδέχεται τις ελληνικές αντιπροτάσεις, κρατώντας μια αυστηρή στάση.

Το Ταμείο θεωρεί πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά εκτιμά πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Επιμένει δε σε ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019. Κατά πληροφορίες, ένα από τα επιχειρήματα του ΔΝΤ είναι πως στην Ελλάδα κατά τις προεκλογικές περιόδους οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.