13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΕΚΕΣ: Εκλογές Πολιτιστικού Κέντρου – Ενθαρρυντικό μήνυμα για ενότητα, ανανέωση και διαφάνεια

Πρόσφατα

1. Ευχαριστούμε θερμά τους υποψήφιους /ες, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, που στήριξαν – ψήφισαν το ψηφοδέλτιο «Ανάσα πολιτισμού, ενότητας και διαφάνειας» στις πρόσφατες εκλογές του Πολιτιστικού μας Κέντρου. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι, ανεξαρτήτως ψήφου, ενισχύουν το ΣΕΚΕΣ και τον αγώνα για δημόσια ΕΥΔΑΠ με την πολύμορφη και πολυεπίπεδη συμμετοχή και δράση τους.

2. Η ψήφος – στήριξη στο ΣΕΚΕΣ μέσα σε συνθήκες έντονης παραταξιοποίησης και κομματικοποίησης, στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ώστε να συνεχίσουμε τη δύσκολη αλλά συναρπαστική προσπάθειά για να γίνουμε η συλλογικότητα που θέλουμε και πρέπει να είμαστε. Μια συλλογικότητα ενωτική, αγωνιστική, ανοιχτή αλλά και αυτόνομη από συμφέροντα, κομματικούς μηχανισμούς, κυβερνήσεις και εργοδότες.

3. Η βούληση των μελών στις εκλογές του Πολιτιστικού, όπως αυτή εκφράστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα της 23ης Μαρτίου 2017, είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για ενότητα, ανανέωση και διαφάνεια και δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες:

Η Ανεξάρτητη Πολιτιστική Κίνηση (ΔΑΚΕ) παρά τη υπερβολική, για εκλογές Πολιτιστικού, κινητοποίηση και επίδειξη ισχύος με την υπερπληθώρα υποψηφίων, δεν κατάφερε να αυξήσει την επιρροή της ώστε να πετύχει τον ανομολόγητο στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας. Παραμένει, ωστόσο, η κυρίαρχη δύναμη (44,2% και +1,3%). Στο ερχόμενο διάστημα χρειάζεται ν’ αποδείξει αν οι θετικές επιδόσεις μελών της στο προηγούμενο Δ.Σ. αποτέλεσαν ένα προσωρινό και συγκυριακό φαινόμενο ή μια ειλικρινή διάθεση να μεταφέρει το κέντρο βάρους της δραστηριότητάς της από την αναπαραγωγή της πελατειακής νοοτροπίας, στην παραγωγή έργου για τον πολιτισμό και τον αγώνα για το δημόσιο νερό.

Η Ελεύθερη Πολιτιστική Δημιουργία (ΠΑΣΚΕ) έκανε μια προσπάθεια ανοίγματος σε ευρύτερες δυνάμεις, αλλά όπως αποδείχτηκε αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, έφερε και γκρίνιες, που ίσως οδήγησαν στην ελαφρά μείωση της επιρροής της (-0,8%).

Η Πολιτιστική Δράση (ΠΑΜΕ) είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου 2%), αλλά παραμένει μια έμπειρη, συνεπής και μαχητική δύναμη.

Η πρεμιέρα της νεοπαγούς Πολιτιστικής Κίνησης, που εμφανίστηκε ως κομματική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που σίγουρα κατάφερε ήταν να μην επιτρέψει να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία των δυνάμεων ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ. Παρά την στήριξη κόμματος, διοίκησης και στελεχών της εταιρείας, το πενιχρό για κυβερνητική παράταξη 10%, απέδειξε ότι ο κυβερνητισμός και η πελατειακή λογική δεν ευδοκιμούν σε αριστερές συνειδήσεις.

Το ΣΕΚΕΣ, παρά την αποχώρηση μερίδας μελών που στήριξαν την κυβερνητική παράταξη, αναδεικνύεται σε ισχυρό πόλο εντός των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας, ενισχύοντας τον αγώνα για κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στο πόσιμο νερό, για να μην μπει η ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και να μην ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και το Νερό. Συγκράτησε την πλειοψηφία όσων τον είχαν στηρίξει στις εκλογές του 2015, αποτελώντας πόλο συσπείρωσης για συναδέλφους που προσεγγίζουν το κίνημα του δημόσιου νερού. Αποδείχτηκε σταθερή αξία και ανυποχώρητο στον αγώνα για δημόσια ΕΥΔΑΠ, στάθηκε με ανιδιοτέλεια, με αρχές, αξίες και ιδανικά μη ανταλλάξιμα από κόμματα, κυβερνήσεις και εργοδότες.

4. Η στήριξη των συναδέλφων και η εκλογή μέλους του ΣΕΚΕΣ στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε για να γίνουν πράξη οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις για ένα Πολιτιστικό των μελών, διαφανές, χώρο παραγωγής πολιτισμού και ανάδειξης της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας των μελών του. Καλούμε όλους και όλες να ασχοληθούν ενεργά με τη ζωή του Πολιτιστικού, να στελεχώσουν τις επιτροπές του, να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του. Να προσέλθουν ως συμμέτοχοι και δημιουργοί και όχι ως θεατές και καταναλωτές. Το ΣΕΚΕΣ κατάφερε μέσα στα δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές από… «μόνιμη παραφωνία«, να γίνει πρωταγωνιστής στην αλλαγή πορείας του Πολιτιστικού. Θα συνεχίσει και στη νέα περίοδο ακόμα περισσότερο ενωτικά και δημιουργικά, ασκώντας έλεγχο και κριτική όπου χρειάζεται.

5. Μια καινούργια μέρα, με νέα χαρακτηριστικά και αρκετά άφθαρτα πρόσωπα, ξημερώνει για το Πολιτιστικό Κέντρο, το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ και το κίνημα του δημόσιου Νερού. Θα επαναλαμβάνουμε μονότονα, με λόγια και πράξεις, μέχρι να το εμπεδώσουν πλήρως, τρόικα, κυβέρνηση, διοίκηση και ιδιοτελή συμφέροντα: Το κίνημα για το δημόσιο νερό έχασε μόνο όπου δεν έδωσε τον αγώνα. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, σε στενή συμμαχία με την κοινωνία δίνουμε τον αγώνα. Και θα νικήσουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις