16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Άλλο η αξιολόγηση από τους συναδέλφους μας κι άλλο η «αξιολόγηση» των αφεντικών σας

Από τη Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέα Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Άρτας, ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ και του Γενικού Συμβουλίου ΜΕΤΑ

Πρόσφατα

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο για την αξιολόγηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι καταψήφισαν και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή, το μόνο που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι αν έχουν καταλάβει ποιος είναι κυβέρνηση, πόσα χρόνια και τι πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση αυτή.

Γράφει η ανακοίνωση: «…ο αγώνας των εργαζομένων καθορίστηκε, από συλλογικές διαδικασίες και μαζική συμμετοχή, καθιστώντας το ζήτημα της αξιολόγησης πολιτικό διακύβευμα, και οδηγώντας τελικά στην κατάργηση της αμέσως μετά την πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ….». Μας λένε λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η μεγάλη μάχη της κατάργησης στην πράξη της αξιολόγησης του Μητσοτάκη, που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο το 2014 ήταν μια πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μόνο. Κι ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού «νίκησε» δεν μπορεί και να «ξανά νικήσει»! Κι αγνοούν επιδεικτικά κι υπεροπτικά το ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου, υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες, σήκωσαν στις πλάτες τους μια από τις λίγες νίκες του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια!

Γράφει η ανακοίνωση: «…δεν μπορεί αυτή η αποτίμηση να διεξαχθεί από διευθυντές και προϊσταμένους που ουδέποτε κρίθηκαν, αλλά τοποθετήθηκαν με αναξιοκρατικές διαδικασίες από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ..». Μας λένε πάλι ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει το «πελατειακό κράτος» και ότι κάποτε πρέπει να γίνουν κρίσεις για προϊστάμενους και διευθυντές! Είναι προφανές ότι μάλλον διαβιούν στο περίφημο εκ του ΣΥΡΙΖΑ αναγγελλόμενο «παράλληλο σύμπαν» μέσω του «παράλληλου προγράμματος», αφού αλλιώς δεν εξηγείται το ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα 2 τελευταία χρόνια έχει αναλωθεί σε έναν μαραθώνιο «τοποθετήσεων» των δικών της παιδιών σε θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων, χωρίς κρίσεις και κατά βούληση, ουσιαστικά καταπατώντας όχι μόνο την παλιότερη νομοθεσία, αλλά και τα «δικά» της νομοσχέδια. Όποια/όποιος δεν είναι αρεστός, ξηλώνεται με συνοπτικές διαδικασίες και τοποθετείται άλλος, χωρίς κρίσεις, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αιδώ!

Περίεργο βέβαια που δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται δυο χρόνια, αφού κι οι ίδιοι που συγγράφουν τις ανακοινώσεις, έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης, σε επιτροπές, σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών! Άρα και αυτή την αξιολόγηση το πελατειακό κράτος θα την κάνει «σύντροφοι»! Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι το δικό σας πελατειακό κράτος!

Μας λένε ότι αυτή η αξιολόγηση είναι «καλή»! Προφανώς και δεν έχουν διαβάσει ούτε μια γραμμή από τους νόμους της κυβέρνησης τους κι από τις εγκυκλίους των υπουργών τους! Μόνο έτσι εξηγείται το ότι δεν έχουν δει ότι ακόμη και εκφραστικά, χρησιμοποιούνται οι ίδιες εκφράσεις κι οι ίδιες λέξεις που υπήρχαν και στην προηγούμενη μνημονιακή νομοθεσία, αφού είναι απλά «αντιγραφή-επικόλληση»! Μόνο έτσι εξηγείται το ότι δεν «βλέπουν» ότι όλες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι ξεκινούν αναφέροντας το προηγούμενο μνημονιακό έργο για το δημόσιο του 2011, του 2012, του 2014, που διέλυσε τον δημόσιο τομέα, που έκοψε οριζόντια οργανικές θέσεις, που «αξιολόγησε» δομές και μετά τις κατάργησε και τις συγχώνευσε, που δεν είχε κανένα άλλο στόχο παρά την υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης εμμονής του επιτελικού κράτους και που όχι μόνο έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει καταστεί και φωτεινός οδηγός στο τωρινό της έργο!

Να τους πούμε λοιπόν ότι η σημερινή αξιολόγηση που επείγεται να προωθήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη, αλλά είναι η ίδια ακριβώς που είχε εγκριθεί από την τρόικα το 2012! Στηρίζεται σε όλη την προηγούμενη μνημονιακή νομοθεσία και προωθεί κι ολοκληρώνει αυτά που οι αγώνες των εργαζόμενων, της κοινωνίας και του λαού, απέτρεψαν να υλοποιηθούν! Οι λέξεις «στοχοθεσία», «κοινωνική λογοδοσία» και «συμμετοχή» που αναγράφονται στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι «το χρυσό περιτύλιγμα» και η «κινητικότητα» των υπαλλήλων, και η ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μετακινείται εύκολα κάποιος σε υπηρεσία της επιλογής του, είναι «το κερασάκι στην τούρτα» για να περάσουν ανώδυνα τα μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου και των κοινωνικών του υπηρεσιών. Ο νόμος και η εγκύκλιος για την αξιολόγηση είναι εκτός πραγματικότητας. Θυμίζουν κείμενα που έχουν γραφεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το ελληνικό δημόσιο και τις ανάγκες του και απλά έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, πράγμα βέβαια σύνηθες στην κοινοβουλευτική διαδικασία της μνημονιακής περιόδου.

Καμία αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου και καμιά αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει σε ένα δημόσιο, οριζόντια «περικομμένο» και σε θέσεις και σε προϋπολογισμούς, υποστελεχωμένο και «γερασμένο», αφού δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, εκχωρούνται αρμοδιότητες και επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Είναι προφανές ότι το και το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν απαντάει στα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης που εστιάζονται στην γραφειοκρατική της λειτουργία και την αδιαφάνεια, στον κομματισμό και την κάθε φορά κυβερνητική –πελατειακή της σχέση και παρέμβαση, στα οποία προστέθηκαν με έντονο τρόπο στην μνημονιακή περίοδο η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της.

Για αυτό και αυτή τη φορά, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα αγωνιστούμε για την αποτροπή της! Συλλογικά, μαζικά και δυναμικά θα δώσουμε την μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης του Δημοσίου που επιχειρούνται μ’ αυτό το νόμο.

Αιδώς, λοιπόν Αργείοι! Και να θυμάστε καμιά φορά ότι είναι άλλο πράγμα η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων κι είναι άλλο πράγμα η υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών! Κι εσείς προφανώς το μόνο που θέλατε ήταν να γίνεται οι πιστοί υπηρέτες των αφεντικών και τίποτα άλλο!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις