8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΟΣΥΠΑ: Προς απεργιακές κινητοποιήσεις το Πάσχα για τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΥΠΑ

Πρόσφατα

Με αφορμή την οικονομική ασφυξία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τη μη καταβολή νυχτερινών, αργιών κτλ. στους εργαζομένους, η ΟΣΥΠΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη του επισημαίνει πως: «Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα και το επιβατικό κοινό, μας αναγκάζετε να προβούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να επιτευχθούν στόχοι που μόνο σκοπό έχουν την απαξίωση της Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των κρατικών αεροδρομίων».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΣΥΠΑ

Αναφερόμενοι στο αντικείμενο του θέματος και με αφορμή τον ανεξήγητο έως σημείου παρεξηγήσεως οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιβληθεί στην ΥΠΑ, έχοντας μπλοκάρει τη λειτουργία της, η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει τα παρακάτω :

Για λόγους που με τη λογική δεν κατανοούμε, αλλά υποψιαζόμαστε τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, ουδεμία δαπάνη σχετικά με την ΥΠΑ διεκπεραιώνουν στους απαιτούμενους χρόνους. Η προαναφερόμενη πρακτική μετά τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. οικ/509/11/2017 – ΦΕΚ 61/Β/19-1-2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, και Μεταφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν.4438/2016 (Α΄ 220)» οδήγησε πλέον την κατάσταση στο απροχώρητο. Η «στάση πληρωμών» που ουσιαστικά μας έχει επιβληθεί, όχι μόνο αμαυρώνει την εικόνα της Υπηρεσίας, τυχαία άραγε, αλλά υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας των αεροδρομίων που λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αναλώσιμων κλπ είναι πλέον αδύνατον να συντηρηθούν, αν και έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Η παύση πληρωμών αφορά βέβαια και το σύνολο του προσωπικού της ΥΠΑ στο οποίο δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αργίες τουλάχιστον τριών μηνών.

Έντονα μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν λαμβάνουν ή δεν θέλουν να λάβουν υπόψη τα εξής :

Ο μεγάλος αριθμός των μονάδων σε όλη την Επικράτεια (αεροδρόμια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί, ραδιοβοηθήματα, ειδικές μονάδες κλπ), οι αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας πτήσεων, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων (FRONTEX), οι έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών, η συμμετοχή και ενεργοποίηση των α/δ στη πυρόσβεση και η διαχείριση της αεροναυτιλίας, η πολυπλοκότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου της Υπηρεσίας, καθώς και η σημασία του από κοινωνικοοικονομικής σκοπιάς, επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών της.

Μετά τα παραπάνω και επειδή οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, δεν δέχονται να ενοχοποιηθούν οι ίδιοι και η Υπηρεσία τους, για τις συνέπειες της οικονομικής ασφυξίας, που εδώ και χρόνια σκόπιμα μεθοδεύεται και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα, για την απαξίωση των αεροδρομίων και το ευκολότερο ξεπούλημά τους στους γερμανούς «κατακτητές», ζητάμε :

α) Τη σύσταση Διεύθυνσης Ελέγχου, Εκκαθάρισης και Πληρωμής Δαπανών σύμφωνα με άρθρα 24,68 και 69γ του Ν.4270/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β) Την άμεση διεκπεραίωση των αναγκαίων δαπανών που αφορούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της ΥΠΑ και των αεροδρομίων.

γ) Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, νυχτερινών, εξαιρεσίμων και αργιών στο σύνολο των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα και το επιβατικό κοινό, μας αναγκάζετε να προβούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να επιτευχθούν στόχοι που μόνο σκοπό έχουν την απαξίωση της Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των κρατικών αεροδρομίων.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ΟΣΥΠΑ και ο Σύλλογος Οικονομικών έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προαναφερόμενης ΚΥΑ και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή της μέχρι εκδικάσεως.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις