11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Κινηματική δράση των εφοριακών κατά της μείωσης αφορολόγητου – Τεράστιο πανό στο ΥΠΟΙΚ

Πρόσφατα

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναρτήσει στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου ένα τεράστιο πανό κατά της μείωσης του αφορολόγητου. Με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τη λιτότητα», στο πανό αναγράφεται: «Μείωση του αφορολόγητου σημαίνει: νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Όπως υπογραμμίζουν οι εφοριακοί Αττικής & Κυκλάδων σε ανακοίνωσή τους, η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα σημάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Για κάθε 1.000 ευρώ μείωση του αφορολόγητου θα έχουμε ετήσια επιβάρυνση της τάξης του ποσού των 220 ευρώ και στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ η μείωση που θα επέλθει σε μισθούς και συντάξεις θα είναι της τάξης των 50 έως 60 ευρώ τον μήνα. Εξέλιξη που προφανώς και θίγει περισσότερο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και έρχεται να προστεθεί σε πλήθος αντίστοιχων μέτρων των προηγούμενων ετών (ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις αφορολόγητου, αύξηση έμμεσων φόρων, χαράτσια κλπ). Για τους συνταξιούχους δε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μείωση αυτή των συντάξεων (μέσω της μείωσης του αφορολόγητου), θα έρθει να προστεθεί και στη διαφαινόμενη μείωση τους μέσω της περικοπής ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς».

Στην κινητοποίηση μετέχουν πέραν των μελών των παραπάνω συλλόγων, και μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και του ΜΕΤΑ, όπως ο επικεφαλής των δυνάμεων της παράταξης στο δημόσιο τομέα Γρηγόρης Καλομοίρης, ο Νίκος Καλόγηρος, η Βιβή Πασχάλη, η Κατερίνα Γιαννούλια και ο Αντώνης Σταυριανός. Επίσης, μέλη του ΜΕΤΑ από τους δήμους, όπως ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την Υγεία, όπως ο Ανδρέας Μακρής, μέλος εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, ο Θανάσης Σέρμπος, ο Λευτέρης Πανάρετος, από την κεντρική διοίκηση, όπως ο  Χρήστος Βαγενάς, μέλος του ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ, Νίκος Μποσινάκος, μέλος ΔΣ ΟΣΥΠΕ, Μάριος Κρητικός, εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ στο ΜΤΠΥ, Κική Κάραλη από το Σύλλογο ΥΠΕΧΩΔΕ, από την εκπαίδευση, όπως ο Δημήτρης Πρικιμύρης, από το συνταξιουχικό κίνημα, όπως ο Ηλίας Βρεττάκος κτλ.

Η κινητοποίηση γίνεται την ώρα που -όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί- «η διάλυση των φορολογικών υπηρεσιών που προηγήθηκε της πλήρους εκχώρησης του ελέγχου αυτών στους δανειστές, η κατεύθυνση των ελέγχων κυρίως στους μικρoοφειλέτες και η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν οι μεγαλοφοροφυγάδες, η εγκληματική υποβάθμιση και η συνεχής απαξίωση του ΣΔΟΕ, η αδυναμία (;) ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων οι οποίες οδηγούνται σε παραγραφή κλπ, έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν ότι οι εξαγγελίες για ανένδοτο κατά της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής ήταν δυστυχώς προσχηματικές και κενές περιεχομένου. Όπως φυσικά και η προοπτική να πληρώσουν κάποια στιγμή οι έχοντες και όσοι επί σειρά ετών λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματικότητα για τα νέα μέτρα που έρχονται. Την πραγματικότητα που λέει ότι για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα του… εξευμενισμού των δανειστών.

Η συνεχής δε επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης των περί ταξικής της μεροληψίας υπέρ των αδυνάτων, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως πρόκληση, όταν την ίδια στιγμή που συμφωνεί σε νέες μειώσεις εισοδημάτων, ετοιμάζεται να αποδεχτεί ως ‘’αντίμετρα’’ τις φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή να υποκύψει στις απαιτήσεις για περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων στο ιδιωτικό τομέα.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα σημάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για κάθε 1.000 ευρώ μείωση του αφορολόγητου θα έχουμε ετήσια επιβάρυνση της τάξης του ποσού των 220 ευρώ και στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ η μείωση που θα επέλθει σε μισθούς και συντάξεις θα είναι της τάξης των 50 έως 60 ευρώ τον μήνα. Εξέλιξη που προφανώς και θίγει περισσότερο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και έρχεται να προστεθεί σε πλήθος αντίστοιχων μέτρων των προηγούμενων ετών (ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις αφορολόγητου, αύξηση έμμεσων φόρων, χαράτσια κλπ).

Για τους συνταξιούχους δε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μείωση αυτή των συντάξεων (μέσω της μείωσης του αφορολόγητου), θα έρθει να προστεθεί και στη διαφαινόμενη μείωση τους μέσω της περικοπής ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια βέβαια στιγμή η διάλυση των φορολογικών υπηρεσιών που προηγήθηκε της πλήρους εκχώρησης του ελέγχου αυτών στους δανειστές, η κατεύθυνση των ελέγχων κυρίως στους μικρoοφειλέτες και η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν οι μεγαλοφοροφυγάδες, η εγκληματική υποβάθμιση και η συνεχής απαξίωση του ΣΔΟΕ, η αδυναμία (;) ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων οι οποίες οδηγούνται σε παραγραφή κλπ, έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν ότι οι εξαγγελίες για ανένδοτο κατά της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής ήταν δυστυχώς προσχηματικές και κενές περιεχομένου. Όπως φυσικά και η προοπτική να πληρώσουν κάποια στιγμή οι έχοντες και όσοι επί σειρά ετών λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο.

Σταματήστε τη λιτότητα

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις