11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Πέντε χρόνια ΣΕΚΕΣ. Τα προηγούμενα και τα επόμενα

Πρόσφατα

Το ΣΕΚΕΣ:

Διαμορφώθηκε ως ιδέα στην κινηματική ανάταση  των μεγάλων λαϊκών αγώνων του 2010-2012. Οι εξελίξεις της περιόδου εκείνης έδωσαν την ώθηση να γεννηθεί μια υγιής πολιτικο-συνδικαλιστική συλλογικότητα με χαρακτηριστικά:

• Την αμεσοδημοκρατική συγκρότηση και τις συνελευσιακές διαδικασίες συζήτησης και απόφασης.

• Τη συλλογική ευθύνη, απόφαση κι εκπροσώπηση. Με συνθετικές διαδικασίες απόφασης, με  συναγωνιστική αλληλεγγύη  και συντροφική διάθεση.

Δυνάμωσε τη διετία 2013-2014, μέσα κι έξω από την ΕΥΔΑΠ στην προσπάθεια να αντιπαλέψει την ιδιωτικοποίηση του Νερού και να υπερασπίσει τη δημόσια ΕΥΔΑΠ και τα εργατικά συμφέροντα.

Ωρίμασε τη διετία 2015-2016 στη μεγάλη μάχη του ΟΧΙ, στην επιμονή μας στους στόχους υπεράσπισης του Δημόσιου νερού, των κοινωνικών αναγκών, των εργατικών συμφερόντων, στην επιμονή μας στη δράση, και στην ενωτική προσπάθεια, εντός του ΣΕΚΕΣ , μέσα στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και όλου του κύκλου του νερού πανελλαδικά αλλά και με την κοινωνία.

Είμαστε μια συλλογικότητα αγωνιούντων, σκεπτόμενων και αγωνιζόμενων. Με διάφορες πολιτικές προελεύσεις και ιδεολογικές καταβολές (πλην φασισμού), με διαφορετικές κομματικές ή χωρίς κομματικές, εντάξεις. Αυτή είναι και μια σημαντική διαφορά μας από όλες τις άλλες παρατάξεις. Δεν το παίζουμε «δήθεν» ανεξάρτητοι. Είμαστε άνθρωποι με πολιτική άποψη και πολιτική κατεύθυνση. «Βαδίζουμε Αριστερά» όμως δεν είμαστε ούτε κομματικός βραχίονας, ούτε κομματικό άθροισμα, ούτε κομματικός μέσος όρος. Βαδίζουμε δοκιμάζοντας και  χτίζουμε τη συλλογικότητα που θέλουμε και πρέπει να είμαστε.

• «Στεκόμαστε» από την πλευρά της δημόσιας και κοινωφελούς ΕΥΔΑΠ (και για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ και για την κοινωνία της Αττικής) και αντιμετωπίζουμε το Νερό (όλο τον κύκλο του Νερού στην Αττική) ως δημόσιο κοινό αγαθό.

• Παλεύουμε, μαζί με την κοινωνία, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές από την πλευρά των εργατικών κι ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.

• Οργανώνουμε, με όσους εργαζόμενους επιθυμούν, μια συνδικαλιστική παρέμβαση εκτός του κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού, συνδικαλισμού.

Τις μέρες του καλοκαιριού 2016, που δεχόμασταν σφοδρή επίθεση με μια στοχευμένη εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΕΚΕΣ και των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ , μέσω μπαράζ δημοσιευμάτων, που επιχειρούσαν να ταυτίσουν το ΣΕΚΕΣ με συγκεκριμένα κόμματα, αναφέραμε στις 31-07-2016, στο ενυπόγραφο άρθρο «Ιδιωτική ΕΥΔΑΠ ή Δημόσιο Νερό; Έργα και ημέρες μιας «αριστερής» διοίκησης, σε καιρούς μνημονίων: «Όσο και να προσπαθήσετε (όποιοι το κάνετε) να διασπάσετε τους εργαζόμενους, και να τους φέρετε σε αντιπαράθεση με την κοινωνία  στο μέγα θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, δε θα τα καταφέρετε. Το ΣΕΚΕΣ διασφαλίζει καθημερινά τη μέγιστη ενότητα των εργαζομένων και τη συμμαχία με την κοινωνία στη βάση των εργατικών συμφερόντων και του κοινωνικού οφέλους». 

Και αυτό αποδείχτηκε όλο το επόμενο διάστημα. Η παρέμβασή μας στη ΔΕΘ, οι μεγαλύτερες, τις τελευταίες δεκαετίες, απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, η διοργάνωση της 3ης συνάντησης της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό, οι δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ ενάντια στη αρπαγή των αποθεματικών, η παρουσία μας στην Ευρώπη και τόσα άλλα, αποτέλεσαν μεγάλη απόδειξη αυτού.

Το ΣΕΚΕΣ συγκρούεται με τις αντιλήψεις του αναθετικού, παραταξιακού, κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού, πελατειακού, εργολαβικού και συντεχνιακού συνδικαλισμού.

Το ΣΕΚΕΣ δρα ενάντια στην απομόνωση (ή και την εναντίωση) των εργαζομένων από την κοινωνία. Έσπασε μια αντίληψη δήθεν υπεράσπισης των δικών μας συμφερόντων  κι «ας χάνεται ο κόσμος έξω». Έχτισε όρους ισχυρής συμμαχίας εργαζομένων-κοινωνίας. Το Δημόσιο Νερό έγινε κρίκος συνοχής εργατικών συμφερόντων-κοινωνικών αναγκών.

Το ΣΕΚΕΣ υπερασπίζεται τους αγωνιζόμενους και αδικούμενους συναδέλφους εντός ΕΥΔΑΠ (ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής ή πολιτικής ένταξης) και τους πολίτες στο δικαίωμα τους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο πόσιμο νερό και σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης.

Το ΣΕΚΕΣ, ως συλλογικότητα, υπερασπίζεται τον εαυτό τους ως αντίληψη αλλά και δράση υπέρβασης όταν το δέλεαρ της εξουσίας, τα bonus της υποταγής ή ο φόβος των malus διαπερνούν ακόμα και τις γραμμές του. Όταν από διάφορες πλευρές δίνονταν εντολές ή κατευθύνσεις κάθετων διαχωρισμών μείναμε σταθεροί στο δρόμο υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων και των κοινωνικών αναγκών και διαχωριστήκαμε κάθετα όχι μεταξύ μας ή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά με τις αντιλήψεις διαχωρισμών και διασπάσεων  που θα  εξυπηρετούσαν κυβερνητικές κατευθύνσεις ή κομματικές αποφάσεις ή εργοδοτικές επιλογές.

Η συγκρότηση, η ύπαρξη και η δράση του ΣΕΚΕΣ ενώ ήταν συγκρουσιακή, ποτέ δεν ήταν διασπαστική στη συνδικαλιστική δράση, και στην υπεράσπιση του δικαιωματικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης. Αντιθέτως υπήρξε μαχητικά ενωτικό. Γιατί το ΣΕΚΕΣ δεν έχει σκοπό την αυτοεπιβεβαίωση και αυτοσυντήρησή του ως κάποιος συνδικαλιστικός, παραταξιακός ή κομματικός μηχανισμός. Έχει σκοπό και «μέτρο επιτυχίας» την προώθηση των σκοπών του και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων  των εργαζομένων και των πολιτών.

Η υφέρπουσα φημολογία των τελευταίων ημερών  περί αποχωρήσεων από το ΣΕΚΕΣ, επιβεβαιώθηκε όταν στην εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του Πολιτιστικού συνάδλεφος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε δήλωση νέας παράταξης. Επειδή ως ΣΕΚΕΣ πάντα ανοιχτά και δημόσια λειτουργούμε, καλούμε όλους τους συναδέλφους, όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΕΚΕΣ, αλλά όλους τους εργαζόμενους, να υπερασπίσουν αυτό που χτίστηκε την προηγούμενη 5ετία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο δυνατοί την επόμενη δύσκολη 5ετία.

Το ΣΕΚΕΣ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι όλη η συλλογική προσπάθεια, δράση και επεξεργασίες που κατακτήθηκαν στην πορεία αυτών των 5 χρόνων με τη συμβολή κάθε μέλους, φίλου, εργαζόμενου, πολίτη που στάθηκε από την πλευρά του δημόσιου Νερού. Δύναμη του ΣΕΚΕΣ είναι πάντα η γείωσή του και ο διαρκής συγχνωτισμός του με τους εργαζομένους και την κοινωνία και όχι με κομματικά, κυβερνητικά, εργοδοτικά, επιχειρηματικά ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι αποχωρώντας από το ΣΕΚΕΣ, θα σπάσουν το μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού και θα βάλουν πλάτη για να  «περάσει» πιο εύκολα η κυβερνητική επιλογή της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο θα βρεθούν για μια ακόμα φορά προ εκπλήξεως.

Το κίνημα του δημόσιου Νερού είναι πολύ πιο δυνατό τώρα πια. Στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ, στις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας, σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και στη σχέση του με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κινήματα δημόσιου νερού.

• ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ; (θα ξεπουλήσουν;) αναρωτιέται όλη η ελληνική κοινωνία.

• ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΟΧΙ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩ, διατρανώνουν οι εργαζόμενοι.

• ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ, ακούγεται στις διαδηλώσεις.

• ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, έχουν αποφασίσει διεθνείς οργανισμοί.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις