Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας απεργώντας και διαδηλώνοντας σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τις ογκώδεις πορείες διαμαρτυρίας, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Γιορτάζοντας “Μια ημέρα χωρίς γυναίκες”, όσες μπορούν θα απέχουν από την εργασία τους ή από το σχολείο. Μια παρόμοια κινητοποίηση έκαναν οι μετανάστες στις 16 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταναστευτική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των στόχων των γυναικών είναι να επιστήσουν την προσοχή στις μισθολογικές ανισότητες αλλά και στους κινδύνους που διατρέχουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία τους.

“Επί χρόνια, η 8η Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και ήταν μια χαρούμενη ημέρα, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα”, εξήγησε η Τέρι Ο’Νιλ, η πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών. “Όμως το πολιτικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί από εμάς να αποκτήσουμε πολιτική ισχύ”, πρόσθεσε. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών θα βρεθεί και η “εντολή αποσιώπησης”, το διάταγμα του Τραμπ με το οποίο θα στερηθούν ομοσπονδιακούς πόρους οι ξένες οργανώσεις που προωθούν την άμβλωση ως επιλογή για τις γυναίκες, σημείωσε.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, κάλεσε τους συμπατριώτες του να τιμήσουν τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. “Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και τους πολλούς ρόλους που υπηρετούν, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας” έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.