8.8 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ: Στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βγαίνουμε στο δρόμο

Πρόσφατα

Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας η Αγωνιστική Συνεργασία στέλνει αυτό το μήνυμα προς όλες τις συναδέλφισσες, της αγωνίστριες της καθημερινότητας, στον Όμιλο ΟΤΕ.

Στις 8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Η 8η Μάρτη υπενθυμίζει πως παρά τα σημαντικά βήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την ισότητα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στη Δύση, παντού οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τα φτωχότερα μέλη των κοινωνιών τους, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, ενώ η εναντίον τους βία αποτελεί το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο και πλήττει τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του μισού πληθυσμού της γης.

Πιάνουμε το νήμα που ξεκινά αιώνες πριν και φτάνει μέχρι και σήμερα, με τους αγώνες των γυναικών στην Τουρκία, στο Κομπάνι, στα χωριά των Ζαπατίστας, στην Πολωνία, στην Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ -την επομένη κιόλας της εκλογής του Trump, κ.α.

Δεν είμαστε ούτε το «ωραίο», ούτε το «αδύναμο» φύλο και ούτε έχουμε ανάγκη από προστάτες και αφέντες.

  • Αγωνιζόμαστε εναντίον της πατριαρχίας, απαιτούμε ισότητα δικαιωμάτων, υποστηρίζουμε τα γυναικεία δικαιώματα κάθε μορφής, αντιστεκόμαστε στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

  • Αγωνιζόμαστε για άδειες κύησης, τοκετού, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς τον φόβο της απόλυσης ή της υποβάθμισης του έργου μας με την επιστροφή στη δουλειά.

  • Αγωνιζόμαστε για πλήρη προστασία της μητέρας και του παιδιού και παροχή κάθε διευκόλυνσης για την ανατροφή του. Δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

  • Αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των διακρίσεων στις προσλήψεις, για ισότιμη πρόσβαση στις προαγωγές στους χώρους εργασίας μας και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας.

  • Υποστηρίζουμε τις καθαρίστριες συναδέλφισσές μας, αλλά και τις τηλεφωνήτριες που δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στο σεξισμό, την έμφυλη, την σωματική και ψυχολογική βία, εντός και εκτός εργασίας μας.

  • Αγωνιζόμαστε μαζί με τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες για το δικαίωμά τους να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στη χώρα μας.

  • Στηρίζουμε τα αιτήματα των φυλακισμένων μωρομάνων.

Στις 8 Μάρτη βγαίνουμε στον δρόμο μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, που θα βγουν στον δρόμο σε πάνω από 40 χώρες την ίδια μέρα.

Συγκέντρωση πλ. Κλαυθμώνος, ώρα 19.00 και πορεία προς τη Βουλή

Ενώνουμε τις φωνές μας με κάθε αγωνιζόμενη γυναίκα: γυναίκες που συμμετέχουν σε σωματεία, σε συλλογικότητες στις γειτονιές, σε δομές αλληλεγγύης και δίκτυα αλληλοβοήθειας, γυναίκες που επενδύουν κόπο και χρόνο για τη «φροντίδα» της κοινωνίας και την κοινωνική αλλαγή, γυναίκες που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στο σεξουαλικό και έμφυλο αυτοπροσδιορισμό και αρνούνται τις ταμπέλες και τους κοινωνικά επιβεβλημένους ρόλους.

Μέχρι την ημέρα που θα γιορτάσουμε τη νίκη μας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις