11.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στους δικαζόμενους συναδέλφους της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Διώκονται για απεργία του 2011

Ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Πρόσφατα

Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, στις 9 το πρωί, στο Θ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Δικαστήρια Σχολής Ευελπίδων – Κτήριο Προκάτ) θα εκδικαστεί η υπόθεση σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Μπαλασόπουλος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Τσούνης παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία του «ηθικού αυτουργού», γιατί υπέγραψαν ως πρόεδρος και ως γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τα αντιλαϊκά  μέτρα -που είχε λάβει η Κυβέρνηση το 2011-  και τους καλούσε να συμμετάσχουν στην απεργία της 16ης Οκτωβρίου 2011, με κατάληψη των δημοσίων κτηρίων.

«…ενεργώντας από κοινού, προκάλεσαν άλλον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα… απέστειλαν προς τους Συλλόγους – Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ την υπ’ αριθμ. 1082/16-10-2011 Ανακοίνωση με την οποία προκαλούσαν τους αποδέκτες αυτής να διαπράξουν το πλημμέλημα της διατάταραξης της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών (άρθρο 334 παρ. 3 ΠΚ) καταλαμβάνοντας όλα τα Δημοτικά κτήρια και κλείνοντας όλες τις υπηρεσίες που μέχρι τότε λειτουργούσαν…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο.

Για την υπόθεση αυτή, σημειώνεται, ότι η αρμόδια αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, μετά τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, έκρινε (την 1 Ιουλίου 2013) πως πρέπει να τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν στοιχειοθετείται κάποια αξιόποινη πράξη. «Κάποιοι όμως επέδειξαν ιδιαίτερο “ζήλο” και αποφάσισαν να ανοίξει η υπόθεση στις 16 Οκτωβρίου του 2013», σχολιάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «κρίνοντας πως στόχος δεν είναι μόνο η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας, αλλά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντιδρούν στα μέτρα εξόντωσης τους από τις τελευταίες κυβερνήσεις και τους δανειστές, αλλά και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών των ΟΤΑ», αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση συμπαράστασης την Τρίτη 7 Μάρτη, στις 9 το πρωί, στο Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Δικαστήρια Ευελπίδων – Κτήριο Προκάτ – Αίθουσα 2 – Ισόγειο).

«Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι σταθερά ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι μέχρι να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων, που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση και έχει διαλύσει την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζει.

ΑΔΕΔΥ

Στο πλευρά των συνδικαλιστών, με ανακοίνωσή της, στέκεται αλληλέγγυα η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:

Οι διώξεις αυτές, εντάσσονται στη συστηματική επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πρώην και νυν, έρχονται αντιμέτωπα με ποινικές διώξεις γιατί τόλμησαν να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και ενάντια στις μεθοδευμένες προσπάθειες «συμφερόντων» που υπονομεύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Οι διώξεις αυτές, αποτελούν  αναπόσπαστο μέρος  των πολιτικών  των «θεσμών» – της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που έδρασαν και συνεχίζουν ως εντολοδόχοι τους, σπέρνοντας τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από το καθεστώς των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα, ενάντια στα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην ίδια τη Δημοκρατία.

Πραγματικός στόχος  όμως τελικά, δεν είναι η δίωξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, καθώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι επιχειρείται η καλλιέργεια κλίματος τρόμου μέσω της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

  • Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.
  • Απαιτούμε την αθώωση των δύο συνδικαλιστών της ΠΟΕ – ΟΤΑ καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας  δίωξης.
  • Καλούμε τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και των ΔΣ των Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημόσιου Τομέα να δώσουν το «παρών» στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Δηλώνουμε πως η στοχοποίηση και η επίθεση σε αγωνιστές, δε θα περάσει και θα φροντίσει το λαϊκό κίνημα για αυτό.

Ο αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν μια ολόκληρη κοινωνία δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται. Συνεχίζει μέχρι να δικαιωθεί.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις