Σωματείο ΚτΥΠ: Καλώς ήρθατε πίσω, συνάδελφοι – Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά του Υπερταμείου ξεπουλήματος

Από τη συμβολική κατάληψη των εργαζομένων στην ΚτΥπ, στο κεντρικό κτήριο της εταιρείας, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας τους στις 27 Σεπτέμβρη 2016 κατά της ένταξης στο Υπερταμείο ξεπουλήματος

Έπειτα από επίμονη και αταλάντευτη προσπάθεια να επιστρέψουν στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια, το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές κατάφερε -σε συνθήκες πολύ δύσκολες- να γυρίσουν στη δουλειά πρώτα οι έφεδροι, κατόπιν 70 από τους συμβασιούχους και τώρα το σύνολο των εργαζομένων.

Έτσι, όπως σημειώνει το Σωματείο, «από τη μία μεριά αποκαταστάθηκε μία αδικία των εφιαλτικών μνημονίων και από την άλλη οι “Κτιριακές Υποδομές” που είναι πλέον ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός φορέας για όλα τα Δημόσια κτήρια, έχει το απαραίτητο προσωπικό για να επιτελέσει το έργο του». Ωστόσο, «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και επανάπαυση, καθώς στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η κυβέρνηση ενέταξε τον φορέα που εργαζόμαστε στο “Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων” μαζί με όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Με βάση το νόμο ένταξης, το Υπερταμείο δεν υπάγεται στις “Δημόσιες επιχειρήσεις” και έχει στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση-εκμετάλλευση αυτών των φορέων ώστε να επιφέρουν έσοδα-κέρδη, τα οποία θα αποδίδονται για την αποπληρωμή του “χρέους” και για την “ανάπτυξη”».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο ΚτΥΠ, «παρότι στις κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχτηκαν ότι κακώς ενταχθήκαμε στο Υπερταμείο, καθώς ασκούμε δημόσιες υπηρεσίες και είμαστε απόλυτα χρηματοδοτούμενοι από το κράτος, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα συνεχίζουμε να είμαστε σε κινητοποίηση για την απένταξή μας από το Υπερταμείο και την διασφάλιση & αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων, των έργων και της χρηματοδότησης του φορέα που εργαζόμαστε».

Παράλληλα, «συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας για τα μισθολογικά και άλλα εργασιακά μας δικαιώματα που έχουν πληγεί σκληρά τα τελευταία χρόνια (μισθοί, προϋπηρεσίες, πτυχία και μεταπτυχιακά κ.λπ.). Ήδη έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων για αυτά τα θέματα, καθώς και πρόταση για Συλλογική Σύμβαση, ενώ καταφέραμε την τροποποίηση του απαράδεκτου Κανονισμού Λειτουργίας ως προς ορισμένα θέματα του Προσωπικού, ώστε να διευθετηθούν με βάση τα ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους (άδειες μητρότητας, αιμοδοτικές, κ.ά.)».

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει τοποθετηθεί μνημονιακή διοίκηση στο Υπερταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών της χώρας, ενώ στους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν μνημονιακές διοικήσεις στις θυγατρικές, όπως η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών) στην οποία υπάγονται όλες οι ΔΕΚΟ και οι Κτιριακές Υποδομές. Στη συνέχεια, θα διαμορφωθούν νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας και Προσωπικού, με βάση την αντιδραστική εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αυτές τις μέρες, τονίζει το Σωματείο ΚτΥΠ, «θα υπάρξει εκ των πραγμάτων σημαντική αναστάτωση, καθώς η διοίκηση δεν προχώρησε έγκαιρα σε εξεύρεση χώρων γραφείων, ώστε να διαμορφωθούν επιτέλους αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και χώροι που θα πληρούν τους βασικούς όρους υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργικότητας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε και ως προς τις συνθήκες αλλά και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης και απαιτούμε την εξεύρεση συνολικής, ουσιαστικής και μόνιμης λύσης».