6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ιδού ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Πρόσφατα

Τραγικός ο απολογισμός των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων δήμους, την περίοδο 2014-2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ: 21 νεκροί και 18 σοβαρά τραυματίες. Όπως αναφέρεται, από τον Οκτώβριο του 2016, οπότε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί ακόμη 1 θάνατος και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας. Επίσης 1 στα 4 θύματα είναι συμβασιούχοι.

Η Ομοσπονδία ζητεί να εφαρμοστεί αυστηρά η νομοθεσία που αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και στη νομοθετική κατοχύρωση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας στους εργαζομένους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, καταλογίζει «εγκληματικές ευθύνες» σε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων και σε αιρετούς, οι οποίοι «βλέπουν την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Είκοσι ένας (21) νεκροί και δεκαοχτώ (18) σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εργατικών δυστυχημάτων-ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την διετία 2014 έως 2016. Κι όμως, το «Πολεμικό Δελτίο» δεν συγκινεί κανέναν από την κυβέρνηση ή τους Αιρετούς. Καταδεικνύει ωστόσο τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία και βεβαίως των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων και των ίδιων των Δημάρχων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξαναδημοσιεύει επικαιροποιημένη τη «μαύρη λίστα» των δυστυχημάτων-ατυχημάτων, απαιτεί να εφαρμοστεί αυστηρά τώρα η Νομοθεσία που αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και ζητάει αφενός τη νομοθετική κατοχύρωση του Εργατικού Ατυχήματος και αφετέρου της Επαγγελματικής Ασθένειας στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αποφυγήν και άλλων νεκρών στον βωμό της αδιαφορίας του κράτους και των Αιρετών.

Από την ανάλυση της λίστας με τους νεκρούς και τους σοβαρά τραυματίες τη διετία 2014-2016, φαίνεται πώς πολλοί εξ αυτών ήταν συμβασιούχοι, ενώ προκύπτει πώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο μοιραίο. Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν εφαρμόζονταν αυστηρά η Νομοθεσία και λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Προκύπτει επίσης από τη λίστα πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί ένας θάνατος (από 20 σε 21) και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας. Από επτά (7) που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν τους δεκαοκτώ (18) σήμερα. Αυτό αποτελεί και την απόδειξη, πώς ουδείς ασχολείται με το θέμα της Υγιεινής και της Ασφάλειας παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις από το Υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (και όχι μόνο) αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμό. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς. Τους αριθμούς των μνημονίων που όξυναν το πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν και οι θάνατοι.

Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων, όπως και οι Αιρετοί βλέπουν επίσης την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά τους, οι Αιρετοί δείχνουν να έχουν παραμερίσει τις ανθρώπινες αξίες. Προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας. Από τους είκοσι έναν (21) που συνολικά σκοτώθηκαν και τους δεκαοχτώ (18) που τραυματίστηκαν σοβαρά την περίοδο που αναφέραμε, τουλάχιστον το 25% ήταν συμβασιούχοι.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που από την πρώτη στιγμή μέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα μέτρα και να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή αύξησης της «μαύρης» λίστας, δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν τους συναδέλφους τους να σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας. Είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν αγωνιστική παρέμβαση ούτως ώστε να μην θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα.

  • Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα (δήμος, υπηρεσία κλτ.) την περίοδο 2014-2016, όπως τα έχει καταγράψει η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων σε αρχείο .xls.

poe-ota-atiximata-distiximata-ergatika-afisa

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις