3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Πρόταση προγράμματος διεκδίκησης και δράσης από την Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα

Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (13-17/02)

Πρόσφατα

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με μεγαλύτερη αφαίμαξη του ελληνικού λαού από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται, τη γενίκευση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα αναμενόμενα μέτρα για τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανάγκη να συντονίσει τη δράση του με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, τώρα που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις του 3ου μνημονίου και φουντώνει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνικών συλλογικοτήτων, σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός κέντρου αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αναβιώνοντας τα αιτήματα που συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα: ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

Να υπερασπίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα παιδείας, υγείας και πρόνοιας, να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες και να αγωνιστεί για την επα­να­φο­ρά υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό-κοι­νω­νι­κό έλεγ­χο των επι­χει­ρή­σε­ων, δρα­στη­ριο­τή­των και υπο­δο­μών στρα­τη­γι­κής ή κοι­νω­νι­κής ση­μα­σί­ας (π.χ. νερό, ρεύμα, τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, τρά­πε­ζες, λι­μά­νια κλπ), που εκ­ποι­ή­θη­καν στο παρελθόν ή ξεπουλιούνται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό θα αγωνιστούμε για την ακύρωση των επιλογών της κυβέρνησης για την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού στο δημόσιο, που στοχεύουν στην προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ευέλικτου και επιτελικού κράτους και θα επισφραγίσουν τη συρρίκνωσή του.

Θα αγωνιστούμε να μπει ένα τέρμα στη συνεχή υποχώρηση και στις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών και δημοκρατικών παροχών και δικαιωμάτων, θα παλέψουμε ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας για το εργασιακό, τις ομαδικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

 • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και τη διασφάλισή τους για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύουν να περικοπούν μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές.

 • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα στα 751€ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.

 • Την αύξηση του αφορολόγητου από τις 8.637€ που είναι σήμερα, στις 12.000€ τουλάχιστον απέναντι στη νέα μείωση που σχεδιάζεται για 5.600€ ή 3.500€.

 • Την επαναφορά όλων των συντάξεων μέχρι 1.500€ στα προ μνημονίου επίπεδα.

 • Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600,8€ (80% του βασικού μισθού) και στην καταβολή του σ’ όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση και μεταφορά σ’ όλα τα δημόσια ΜΜΜ.

 • Τη μείωση του ωαρίου εργασίας – άμεσα στις 37,50 με προοπτική στις 35 ώρες την εβδομάδα – χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, για να μειωθεί η ανεργία και να ωφεληθεί και η Εργατική Τάξη, και όχι μόνο οι καπιταλιστές και το κράτος, από την γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

 • Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών, της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και την καθιέρωση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, αυτοδιοίκηση, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σ’ όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

 • Τη ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται, είτε με τους ίδιους ετεροβαρείς όρους σύναψής τους, είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Διεκδικούμε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα επιτόκια αποπληρωμής τους και κατά περίπτωση θα «κουρεύουν», θα διαγράφουν ή θα ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής τους, παίρνοντας υπόψη τους μισθούς των εργαζομένων, όταν επισυνάφθηκαν αυτά τα δάνεια και τους σημερινούς, αν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, την αξία τότε των ακινήτων και τη σημερινή και μια σειρά άλλους παράγοντες κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς.

Υπουργείο της Παιδείας των περικοπών,
της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Αξιολόγησης

Μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που υλοποιεί η κυβέρνηση, μπαίνει στη νέα της φάση. Τη φάση της επιτάχυνσης της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής του δημόσιου σχολείου, της γενικευμένης αξιολόγησης, της απόσυρσης του κράτους από την υποστήριξη του μορφωτικού αγαθού και της επέλασης της αγοράς.

Υπακούοντας τυφλά από το Σεπτέμβρη του 2015 στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου και της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο βήμα της συμμόρφωσής της, με τέτοιες περικοπές δομών και εκπαιδευτικού προσωπικού, στο άνοιγμα των σχολείων, να εμφανίσει τα χιλιάδες κενά ως καλυμμένα, αλλά με χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους! Το τίμημα όμως, το πληρώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που στάλθηκαν στην ανεργία, τα παιδιά που στερούνται μορφωτικά δικαιώματα, οι σχολικές μονάδες που καλύπτουν το περικομμένο τους πρόγραμμα όπως τύχει και με προγράμματα-λάστιχο, οι εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν ή διαρκώς μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο.

Αυτές οι περικοπές ήταν μόνο το «πρώτο πιάτο» για τις ορέξεις των δανειστών και ο νέος Υπουργός Παιδείας ήρθε για να επιταχύνει τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην ελληνική εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Γαβρόγλου από την πρώτη μέρα της θητείας του φρόντισε να ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στις συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις και τη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο, ότι: Θα τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι απαιτήσεις των δανειστών και ότι η υλοποίηση των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που η κυβέρνηση απλά εξειδικεύει, αποτελεί πυξίδα της πολιτικής της κι απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

 • Περίοπτη θέση στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης καταλαμβάνει ο «εξορθολογισμός» στη διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού και ήδη εδραιώνεται η ελαστικοποίηση της εργασίας των μόνιμων εκπαιδευτικών αφού χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλύπτουν ωράρια σε 3, 4 και 5 σχολεία και με μετακινήσεις από την δευτεροβάθμια σε πρωτοβάθμια αλλά και σε ΔΙΕΚ, με μηδενικούς διορισμούς και με υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά επιταχύνεται η μείωση του αριθμού μαθημάτων στο Λύκειο και η συγχώνευση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες πραγματικά κενά επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μηδενικούς διορισμούς τα επόμενα χρόνια,

 • Η αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής που σχεδιάζεται, προπαιτούμενο των θεσμών και προτεραιότητα της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης για την επόμενη περίοδο. Oι σημερινοί κυβερνώντες, γνωρίζοντας το στραπάτσο των προηγούμενων στη μάχη της αξιολόγησης, αναζητούν τους όρους μιας κλιμακωτής και σταδιακής εισαγωγής της κουλτούρας της αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα το προσαρμόσει στην επίτευξη των στόχων του ΟΟΣΑ για περικοπές σε δαπάνες, δομές και προσωπικό, αλλά και στη νεοφιλελεύθερη στόχευση για κατηγοριοποίηση σχολείων –μαθητών – εκπαιδευτικών, στη βάση μιας προκαθορισμένης και μετρήσιμης αποτελεσματικότητας. Ξεδιπλώνουν τη νέα αυτή απόπειρα, δυο χρόνια μετά το πάγωμα της προηγούμενης, ξεκινώντας και πάλι με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, διαδίδοντας ότι αυτός θα είναι «κατ’ αρχήν» ο κεντρικός μηχανισμός της αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, ενώ κρατούν ενεργούς όλους τους νόμους, τα Π.Δ, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα παρατηρητήρια, τους οργανισμούς τύπου ΑΔΙΔΠΕ,

 • Η  διορισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση ηγεσία του ΙΕΠ και του Υπουργείου αναγνωρίζει τις υπηρεσίες εκείνων που εργάστηκαν το 2013-5 για την αυτοαξιολόγηση  και επιβραβεύει τους “πρόθυμους” ,τους “αξιοποιεί”. Τους τοποθετεί λοιπόν  ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Κουζέλης  με εντολή του Υπουργού Παιδείας, ως μέλη της Επιτροπής αυτοαξιολόγησης  των σχολικών μονάδων  και του εκπαιδευτικού έργου (Ε-ΣΟΣ 27-1-17) προκειμένου να καταθέσουν  πρόταση για τη διαμόρφωση  των διαδικασιών. Σημειωτέον, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής  εργάστηκε για την επιτυχία του υποχρεωτικού προγράμματος “Εσωτερική Αξιολόγηση και Προγραμματισμός του Εκπαιδευτικού Έργου-Βασικό Πλαίσιο Α.Ε.Ε-ΙΕΠ”(2013-15) στην εφαρμογή του οποίου αντιτάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών!

 • Στην ίδια λογική, της σταδιακής εισαγωγής και συμφιλίωσης της εκπαίδευσης με την κουλτούρα της αξιολόγησης, εντάσσεται κι η επαγγελία για την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών, που ενώ φαίνεται ως προοδευτική και βελτιωμένη εκδοχή των παραδοσιακών μεθόδων της αριθμητικής βαθμολόγησης, αποτελεί μια άλλης μορφής αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των μαθητών, η οποία από μόνη της δεν οδηγεί σε ένα δημοκρατικότερο σχολείο που αμβλύνει τις διαφορές τους. Και φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει τη σύνδεση της αξιολόγησης των μαθητών με τα κριτήρια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, όπως και την περαιτέρω συσχέτιση των περιγραφικών επιδόσεων των μαθητών με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών,

 • Μια ακόμα «ιδέα» του Υπουργείου Παιδείας και του Ι.Ε.Π καλούνται να υλοποιήσουν υποχρεωτικά (!!!) τα Γυμνάσια της χώρας. Είναι ο θεσμός (?!) της « Θεματικής Εβδομάδας » στις ενότητες: Διατροφή και ποιότητα ζωής – Πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων – Έμφυλες ταυτότητες. Γιατί επιβάλλονται «καινοτόμες» δράσεις και μάλιστα υποχρεωτικά; Αιτία 1η: Η δημοσιονομική προσαρμογή και η εξοικονόμηση προσωπικού. Αυτά-ή παρόμοια-θέματα και προγράμματα αναπτύσσονταν ήδη στα σχολεία, στα πλαίσια των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας  και της Βιολογίας που «ψαλιδίστηκαν» ή και των projects που κατάργησε το υπουργείο παιδείας, για να εξοικονομήσει χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών. Βασικές ενότητες μαθημάτων αποκόπτονται από το διδακτικό αντικείμενο και μετατρέπονται σε «προγράμματα», «μέρες», «εβδομάδες. Αιτία 2η: Η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών, ομάδα συντονισμού, φόρμα συμπλήρωσης σχεδίου υλοποίησης, φόρμα υποβολής στο Ι.Ε.Π με παράμετρους αξιολόγησης. Αιτία 3η: Η αυτονομία της σχολικής μονάδας, αφού ο σύλλογος θα αποφασίσει περιεχόμενο, τρόπο, κατανομή του χρόνου στα αντικείμενα με βάση τους «διαθέσιμους πόρους». Εμείς , δηλαδή, σχεδιάζουμε κεντρικά κι εσείς βρείτε χορηγούς και χρηματοδότες για να υλοποιήσετε.  Άμεσα Αποτελέσματα; Σκόρπιες γνώσεις, προχειρότητα, ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής φορέων εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας και Μ.Κ.Ο (οι γνωστές σε όλους μας μη κυβερνητικές  οργανώσεις). Πρόσθετα γραφειοκρατικά και διοικητικά καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς, περιφρόνηση του προγραμματισμού των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι έχουν ήδη σχεδιάσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα προγράμματα και τις δράσεις τους,

 • Το εθνικό Απολυτήριο και το 2ετές ταξικό και αδηφάγο «νέο» Λύκειο είναι η άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως ξεκαθαρίστηκε και από τον πρωθυπουργό στις πρωτοχρονιάτικες εξαγγελίες του. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο τερατούργημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγχώνευση κατάργηση των Λυκείων, κατάργηση ειδικοτήτων και μαθημάτων, η αξιολόγηση εκπαιδευτικών με βάση τα αποτελέσματα των μαθητών και η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, η σύνδεση των σχολείων με την τοπική αγορά εργασίας, η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασιακής πραγματικότητας των εκπαιδευτικών, η κινητικότητα των εκπαιδευτικών που δεν θα “θέλουν ή δεν θα μπορούν” να υλοποιήσουν το σύστημα, και στρατολόγηση νέων εκπαιδευτικών “με όρεξη, ικανότητες, προσόντα” οι οποίοι επι της ουσίας δεν θα διεκδικούν, δεν θα αντιστέκονται και δεν θα απεργούν,

 • Στην κατεύθυνση αυτή, ενεργοποιούνται και οι «δημιουργικές» εργασίες στα Λύκεια όλης της χώρας με την πρόσφατη εγκύκλιο που στάλθηκε από το ΙΕΠ, μια διάταξη του νόμου 4186/13 του Αρβανιτόπουλου και που ενεργοποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 46/2016 τον Απρίλη του ‘16. Η επιβολή των «δημιουργικών» εργασιών έχει σαν στόχο την επιτάχυνση του σχεδίου του προσωπικού φακέλου του κάθε μαθητή (portofolio), της συλλογής από μεριάς του των ατομικών του πιστωτικών μονάδων, την σύνδεση των μετρήσιμων στοιχείων με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας αλλά και την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και παράλληλα την αλλαγή της φύσης του έργου του εκπαιδευτικού μετατρέποντας τον σε «συντονιστή» και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας μας,

 • Ήδη κατατέθηκε νομοσχέδιο όπου καθιερώνεται ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή, ο οποίος είναι αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του μαθητή. Ο ατομικός φάκελος του μαθητή είναι πλέον γεγονός. Ο μαθητής θα «διαλέγει» την μοίρα του αφού καλείται να συσσωρεύει δεξιότητες σε ένα «κωδικό». Η νεοφιλελεύθερη γιαλαντζί «πρώτη φορά αριστερά» αντικαθιστά το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία με ενιαία γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά, χωρίς περιορισμούς και ταξικούς φραγμούς με την επιβολή της εκπαίδευσης για την συσσώρευση δεξιοτήτων και την παραγωγή αναλώσιμων και ελαστικά εργαζόμενων νέων,

 • Βαθαίνει ο θεσμός της μαθητείας στην τεχνική εκπαίδευση όπου με το  Σχέδιο Οδηγού Εφαρμογής Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας επικαιροποιείται η απόλυτη σύνδεση των σχολείων με την αγορά. Αυτές τις μέρες στην βουλή κατατίθεται το σχέδιο νόμου όπου έχει ειδική διάταξη για τα ΕΠΑΛ και την μαθητεία. « Στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» εφαρμόζεται: α) πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας επτά (7) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. από εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ. για ένα διδακτικό έτος και δεν πραγματοποιείται κατά την περίοδο  των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών και β) «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο τουλάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες για ένα σχολικό έτος». Η μαθητεία αφορά μια ολόκληρη χρονιά (και όχι μόνο το διδακτικό έτος) και εξαιρεί καλοκαίρια και γιορτές γιατί η ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία των μαθητών δεν διακόπτεται και η ανάγκη εποχιακού προσωπικού είναι τεράστια. Οι μαθητές μας θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται το μεγάλο παιχνίδι που έχει στηθεί στην τεχνική εκπαίδευση. Η σιωπή και συγκάλυψη είναι εγκληματική. Αλλάζει και το εργασιακό καθεστώς των «εκπαιδευτών» συναδέλφων στην μαθητεία καθώς θα «επιβλέπουν» την μαθητεία κατά την διάρκεια της.

 • Παραμένει το άδικο και αντιεκπαιδευτικό καθεστώς ομηρίας – εργασίας των συναδέλφων που καλύπτουν διδακτικό ωράριο στα ΔΙΕΚ. Οι συνάδελφοι αναπληρώνουν τις χαμένες ώρες γιορτών, αργιών και απεργιών και φτάνουν να κάνουν μάθημα σε απογευματινά ΔΙΕΚ και 30 ώρες την εβδομάδα ενώ παράλληλα έχουν διδακτικό ωράριο και σε ΕΠΑΛ. Η ελαστική εργασία, η κινητικότητα γενικεύεται και γίνεται κανόνας και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

 • Στο ήδη ευαίσθητο τοπίο της Ειδικής Αγωγής, με ανύπαρκτες δημόσιες δομές, με ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στους γονείς και τα παιδιά που χρειάζονται υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής. Η απόφαση της κυβέρνησης για υπογραφή νέων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων-ιδιωτικών κέντρων και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή , φορτώνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά βάρη της θεραπείας των παιδιών στην πλάτη των οικογενειών. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, στις επιταγές των μνημονίων και της ΕΕ, στην προσπάθεια της να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, εις βάρος των παιδιών με Ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Παράλληλα, μειώνει τις πιστώσεις για τις δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης, αφήνει εκατοντάδες παιδιά έξω από τα σχολεία λόγω έλλειψης υποδομών και επιστημονικού προσωπικού, αλλάζει τις προϋποθέσεις στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, προς το χειρότερο, στα γενικά σχολεία (ενώ δήθεν νοιάζεται για τη «συμπερίληψη») για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό,

 • Εισάγεται η λογική της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και της οικονομικής της αυτοτέλειας, με στόχο την αγοραία λογική, την επιχειρηματικότητα στη λειτουργία της. Το υπουργείο επιμένει ότι «Για τον  λειτουργικό  σχεδιασμό  των σχολικών μονάδων θα αποφασίζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων… λαμβάνοντας υπόψιν τις  ιδιαιτερότητας της σχολικής μονάδας, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία της σχολικής μονάδας»,

 • Οι 20.ΟΟΟ μόνιμοι διορισμοί αποτελούν μια πλάνη και οι όποιοι διορισμοί απαιτούν αίμα και απολύσεις. Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον νυν υπουργό παιδείας ότι οι όποιοι διορισμοί θα γίνουν εφόσον υλοποιηθεί ο «εξορθολογισμός» του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Όχι μόνο δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί αλλά το υπουργείο παιδείας προέβει σε πρόσθετα μέτρα περικοπές προσωπικού για το σχολικό έτος 2016-17 και 2500 αναπληρωτές που κάλυπταν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, απολύθηκαν! Οι κυβερνητικές δηλώσεις, πως η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (πλην των στελεχών) δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και η «διαβεβαίωση» για τον μη τιμωρητικό χαρακτήρα της αξιολόγησης, εξηγούνται αποκλειστικά ως απόπειρα καθησυχασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τον έωλο χαρακτήρα αυτών των κυβερνητικών δεσμεύσεων αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός, που σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν απέκλεισε τη γενίκευσή της σε όλους τους εκπαιδευτικούς σε «δεύτερο χρόνο», οι ίδιοι οι «θεσμοί» όταν διέρρεαν πως για να εγκρίνουν στο μέλλον προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση για την απομάκρυνση των «ακατάλληλων», αλλά κι ο πρόσφατος νόμος για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που κρατά και τους εκπαιδευτικούς σε ομηρία στη βάση της αρνητικής αξιολόγησης. Και το κυριότερο: Το Π.Δ/152, της ατομικής αξιολόγησης, των ποσοστώσεων και του προκαθορισμού των «ακατάλληλων» εκπαιδευτικών είναι στη θέση του!

Καμιά συναίνεση – Οργανώνουμε την αντίστασή μας!

Το «όχι στην αξιολόγηση», που διατράνωσε η μαχόμενη εκπαίδευση στη μεγάλη μάχη της προηγούμενης περιόδου, και η σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο σχολείο της αγοράς, θέλει να αποφύγει η σημερινή νεομνημονιακή Κυβέρνηση. Επιδίωξή της είναι να εξασφαλίσει συναίνεση μέσα από τον κλάδο στην πολιτική που θα εφαρμόσει.

Όμως πλέον, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δίκιο είχαν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία που απέρριψαν και κατήγγειλαν πέρσι τον στημένο διάλογο για την Παιδεία και που οδήγησε στην καταιγίδα, που πλήττει σήμερα κάθε σχολική μονάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στο διάλογο, έδωσε και δίνει στην κυβέρνηση το απαραίτητο δημοκρατικό άλλοθι, για να φέρει τα νομοθετήματα που ανέτρεψαν τα πάντα στα σχολεία από τη έναρξη της νέας χρονιάς. Η έλλειψη αγωνιστικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας μπροστά σε αυτά τα σκληρά μέτρα, αντισταθμίζεται από τη μαχητική δράση των πολλών πρωτοβάθμιων συλλόγων, σε έναν αγώνα που συνεχίζεται για να μη χωνευτούν οι κραυγαλέες μνημονιακές περικοπές στη σχολική καθημερινότητα.

Η μάχη της αξιολόγησης που έχουμε μπροστά μας και η αντίσταση στο δεύτερο κύμα της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη δημόσια εκπαίδευση, επιχειρώντας να σαρώσει μορφωτικά δικαιώματα και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να δοθεί με «ναι μεν αλλά», με υπεκφυγές, με κωλυσιεργίες, με αναμονή «περισσότερων εξηγήσεων» από το Υπουργείο, με αποπροσανατολισμούς. Κανείς δε δικαιούται να παράσχει το παραμικρό άλλοθι σε μια κυβέρνηση που ενώ υπακούει τυφλά στις αντιδραστικές επιταγές των δανειστών, διατείνεται ανερυθρίαστα πως αφουγκράζεται και υλοποιεί θέσεις του κλάδου! Καλούμε λοιπόν την Ομοσπονδία να μην συμμετάσχει σε οποιουδήποτε τύπου νέο «διάλογο», γενικό ή θεματικό, με το Υπουργείο Παιδείας, για την υλοποίηση του αντιδραστικού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης. Καλούμε την Ομοσπονδία να στηρίξει την ανυπακοή σε οποιοδήποτε μέτρο υλοποίησης του αντιδραστικού βαθιά ταξικού «νέου» Σχολείου. Η Ομοσπονδία πρέπει να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων να μην συναινέσουν στην υλοποίηση του σχεδίου μετατροπής του σχολείου στο νεοφιλελεύθερο τερατούργημα κατηγοροποίησης και ταξικής απόρριψης των μαθητών μας. Καμία εμπλοκή των σχολείων με επιχειρήσεις και καμία συναίνεση στην υλοποίηση του σχεδίου για υποκατάσταση της εκπαίδευσης με «θεματικές εβδομάδες», καμία ανοχή στις διερευνητικές εργασίες και στον ατομικό φάκελο του μαθητή!

Άλλωστε, σύμφωνα και με την έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σεπτέμβρης 2016), οι άμεσες δεσμεύσεις του υπουργείου είναι:

 • Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου»

 • ο περαιτέρω εξορθολογισμός (τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων)-δηλαδή συμπτύξεις και συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων

 • η λειτουργία και η διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

 • η αποδοτικότητα και η αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων με στόχο την εμπέδωση της αγοραίας λειτουργίας , την επιχειρηματικότητα και την κατηγοριοποίησή τους.

 • οι δεσμοί μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

 • η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Ποιος λοιπόν θα πάει να συναινέσει ή να διαπραγματευτεί τους όρους της σφαγής των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων στη δημόσια Εκπαίδευση; Από πού νομιμοποιείται;

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση είναι μονόδρομος η αντίσταση κι ο αγώνας μας! Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να γίνουμε η ατμομηχανή του κινήματος, που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα σε μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και θα παλέψει για την ανατροπή της μνημονιακής λεηλασίας. Καλούμε τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και όλες τις δυνάμεις του αγώνα σε έναν άλλο διάλογο, αυτόν της αγωνιστικής συνεννόησης. Σε ένα μέτωπο αντίστασης, που θα ξεκινάει από κάθε σχολείο, θα συγκροτείται στους συλλόγους και στις Γ.Σ και θα συνενώνει όλον τον κλάδο και στις δυο βαθμίδες. Που θα ξαναβρεί το νήμα αλλά και το νόημα των πραγματικών αγώνων και θα ακυρώσει την αναδιάρθρωση και την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

 • ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, για κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση,

 • Μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και Λύκεια, 15 μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου και 10 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα Εργαστήρια)

 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του 2013.

 • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε υποδομές και ανάγκες των σχολείων,

 • Δημόσιες και αποκλειστικά δωρεάν δομές Ειδικής Αγωγής, Καμία επιβάρυνση των οικογενειών ΑΜΕΑ, Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Γενική και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Αύξηση στα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ

 • Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών (που συντελέστηκαν φέτος σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.

 • Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου για την Τεχνική εκπαίδευση που μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και οδηγεί τους μαθητές μας στην μαθητεία, μετατρέποντάς τους σε φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό. Καμία συγχώνευση τμήματος σε γενική και τεχνική εκπαίδευση εν μέσω σχολικής χρονιάς.

 • Κατάργηση της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, από την μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη και σε άλλους φορείς.

 •  Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

 • Κατάργηση της αξιολόγησης κάθε είδους και κάθε μορφής. Δημοκρατικό σχολείο, όλη την εξουσία στους συλλόγους διδασκόντων, ξήλωμα του μηχανισμού των αξιολογητών και των συμβούλων–επιθεωρητών.

 • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση.

 • Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.

 • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας, ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Η ΟΛΜΕ πρέπει να οργανώσει την δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων καλώντας:

  1. Σε επιτροπές αγώνα ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΕΛΜΕ για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς, ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

  2. Σε κοινές συνεδριάσεις με ΔΟΕ, ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ και 15ΜΕΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

  3. Σε ΚΑΜΠΑΝΙΑ ενημέρωσης γονιών και μαθητών για το νέο σχολείο των ταξικών φραγμών και της αγοράς. (αφίσα, κείμενα, εκδηλώσεις, σποτ ενημέρωσης).

  4. Σε κάλεσμα άρνησης και εναντίωσης στην υλοποίηση των δημιουργικών εργασιών και της θεματικής εβδομάδας, σε συνδικαλιστική κάλυψη όλων των συλλόγων και των συναδέλφων, Σε Άρνηση συλλόγων διδασκόντων εμπλοκής των σχολείων με τις επιχειρήσεις.

  5. Οργάνωση των ελαστικών εργαζόμενων – αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών όπου μαζί με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς θα διεκδικήσουν τον ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που καλύπτουν χρόνια τώρα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οργάνωση κινητοποίησης κοινή με ΔΟΕ με αποκλεισμό υπουργείου και περιφερειών και διευθύνσεων την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Καμπάνια ενημέρωσης.

  6. Οποιαδήποτε κίνηση επιβολής του αντιδραστικού πλαισίου της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης αλλά και η προσπάθεια νομοθέτησης του «νέου» αδηφάγου Λυκείου – εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί αιτία πολέμου και θα πρέπει να απαντηθεί απεργιακά και αγωνιστικά.

  7. Καλούνται οι ΕΛΜΕ να στηρίξουν συντονισμένα τον αγώνα των αγροτών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών για την ανατροπή του πρόσφατα ψηφισμένου αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και για την ακύρωση της φορο-επιδρομής κατά της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

  8. Η ομοσπονδία πρέπει να πρωτοστατήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην οργάνωση του κοινού ανυποχώρητου αγώνα υπεράσπισης των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων καλώντας σε συντονισμό τριτοβάθμιες οργανώσεις, ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρωτοβάθμια σωματεία για την οργάνωση των απαραίτητων αγωνιστικών βημάτων (αποκλεισμοί, καταλήψεις, καμπάνια ενημέρωσης) για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις