15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οργανισμοί νοσοκομείων: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ήδη εδώ! Δεν χρειάζεται να τον φέρει κανένας!

Από τη Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέα Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Άρτας, μέλος ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ

Πρόσφατα

Την Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017, δόθηκε για «διαβούλευση», ως απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ, η πρόταση σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πλήρως πιστή στην μνημονιακή δέσμευση για αξιολογήσεις δομών και νέους οργανισμούς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποφασίζει να φέρει «ξαφνικά» στο προσκήνιο νόμο που αλλάζει τους οργανισμούς των Νοσοκομείων.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με όλες τις προηγούμενες πολιτικές που πετσόκοψαν τους οργανισμούς την περίοδο 2011-2012 και μείωσαν οριζόντια τις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, συγχώνευσαν νοσοκομεία και έκλεισαν δομές, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την νεοφιλελεύθερη εμμονή του επιτελικού κράτους, η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κάνει μια πρόταση που:

  1. Αλλάζει το νόμο πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας του ΕΣΥ, τροποποιεί τα ποσοστά επί των κλινών με αποτέλεσμα να μειώνει τις οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στην Διοικητική, την Τεχνική Υπηρεσία και στο επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται ήδη στα Νοσοκομεία.
  2. Κάνει το σύστημα πλήρως ιατρικό-κεντρικό, αφού στην ιατρική υπηρεσία αυξάνει ( σχεδόν διπλασιάζει) το ποσοστό των γιατρών, «κόβοντας» όμως οργανικές θέσεις από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και κυρίως την Διοικητική και Τεχνική που είναι ήδη συμπιεσμένη από τα «κουρέματα» οργανικών του 2011-2012.
  3. Καταργεί τμήματα και διευθύνσεις πλήρως στα Νοσοκομεία κάτω των 300 κλινών (άραγε πόσα τέτοια να είναι στη χώρα;). Ένα από αυτά είναι τα Τμήματα Πληροφορικής των Νοσοκομείων, με κύριο στόχο το outsourcing των υπηρεσιών αυτών και το πέρασμα τους στους ιδιώτες! Οι ιδιώτες λοιπόν από εδώ και στο εξής θα έχουν στα χέρια τους τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων; Τι έχει να μας πει για αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;
  4. Φτιάχνει νέα υπηρεσία που την ονομάζει «Επιστημόνων-Τεχνολόγων και Επαγγελματιών υγείας», τους διαχωρίζει από την Ιατρική Υπηρεσία και τους πετάει το τυράκι ότι «τώρα, θα γίνουν επιτέλους κι αυτοί προϊστάμενοι!» Ο στόχος όμως είναι, να περάσουν κι αυτές οι υπηρεσίες, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο, σε ιδιώτες, καθώς θεωρούνται «υποστηρικτικές», οπότε απαιτείται ο διαχωρισμός τους από την ιατρική υπηρεσία. Κατά συρροήν οι εκχωρήσεις!
  5. Μεταφέρει τα Κέντρα Αποκατάστασης στις ΔΥΠΕ και τα αποσυνδέει από την λειτουργική σχέση τους με τα Νοσοκομεία.

Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει πολύ στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας!

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας: 220 κλίνες + 15 κλίνες του Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) (ΦΕΚ 3285Β/10-12-2012, ΦΕΚ 1289/Β/28-5-2013, ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016,Ν.4368 ΑΡ.37, ΦΕΚ 167/Β/2016)

Διεύθυνση/Τμήμα Οργανικές (επί των 235 κλινών) Νέα Πρόταση (220 κλίνες χωρίς ΚΕΦΙΑΠ)
Ιατρική (μόνο γιατροί) 89 110 – 121 (0,50 έως 0,55 *220)
Επαγγελματιών Υγείας 110 55-66 ( 0,25 έως 0,30 *220)
Διοικητική και Τεχνική 129 44-55 ( 0,20 έως 0,25 *220) + 18-22 (0,08 έως 0,1*220)
Νοσηλευτική 327 297-308 ( 1,35 έως 1,40 *220)

Σημείωση: Δεν μπορούν να ισχύσουν για όλες τις διευθύνσεις τα ανώτερα όρια!

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η περίπτωση των πρώην Διευθύνσεων και των Αυτοτελών Τμημάτων Πληροφορικής και Οργάνωσης. Με την νέα πρόταση οι παλιές Διευθύνσεις μετατρέπονται σε αυτοτελή τμήματα, και τα παλιά αυτοτελή τμήματα …εξαφανίζονται!!! Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην συγκεκριμένη πρόταση για την διάρθρωση ούτε της Τεχνικής, ούτε της Διοικητικής υπηρεσίας που περιλαμβάνει γραφεία ή τμήματα Πληροφορικής. Και πέρα από το γεγονός του ότι στα Νοσοκομεία, παράγεται, συγκεντρώνεται και διαχειρίζεται τεράστιο μέγεθος αυστηρά προσωπικών δεδομένων που τώρα δεν ξέρουμε σε ποιου επιχειρηματικού ομίλου τα χέρια θα βρεθεί, απλά να πούμε ότι την εποχή της «πληροφοριακής επανάστασης» το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει να υποβαθμίσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο της υπηρεσίες πληροφορικής των Νοσοκομείων κάνοντας ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω τουλάχιστον 20 χρόνων! «Παράλληλα» πάντα, ο νόμος της διαθεσιμότητας είναι ακόμη σε ισχύ! Δεν τον «έσκισαν»!

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται είναι περικοπή οργανικών θέσεων στις λεγόμενες «υποστηρικτικές υπηρεσίες», δηλαδή στην Διοικητική, την Τεχνική και την νεοσυστημένη Επαγγελματιών Υγείας, που είναι της τάξης του 15%. Κι αυτό δεν είναι φρέσκο νέο! Τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τέταρτη έκθεση της για την πορεία του 2ου Μνημονίου, και σε ένα κείμενο 304 σελίδων αναφέρεται αναλυτικά στο τι έχει υλοποιηθεί και τι πρέπει να υλοποιηθεί ως δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε ότι αφορά στον Δημόσιο Τομέα.

Ένα από τα βασικά κεφάλαια είναι αυτό των «μεταρρυθμίσεων» του Δημοσίου σε ότι αφορά και το θέμα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού (που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη ανοιχτό) αλλά και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων που είχαν να κάνουν με επιπλέον περικοπές «προνομίων» όπως ανέφερε, αλλά και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Στην έκθεση αυτή αναφέρεται αναλυτικά και το τμήμα των υπηρεσιών του δημοσίου που θα κατέληγε σε «outsourcing», δηλαδή θα παραχωρούνταν σε πρώτη φάση σε ιδιώτες.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε προ των πυλών της αξιολόγησης του Αυγούστου του 2014 η οποία ως γνωστόν δεν έγινε ΠΟΤΕ! Έτσι λέγαμε τότε κι έτσι οι αγώνες των εργαζόμενων και του λαού, κατάφεραν! Να μην υλοποιηθεί ποτέ η «αξιολόγηση» του Αυγούστου του 2014! Να μην υλοποιηθεί το email Χαρδούβελη!

Μέχρι που ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2015 και υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο! Από εκεί και μετά σχεδόν το σύνολο του νομοθετικού της έργου, βασίζεται και υλοποιεί την έκθεση αυτή, είτε ως δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων είτε ως δέσμευση του 3ου Μνημονίου. Αυτό μπορεί κανείς να το καταλάβει αν απλά ρίξει μια ματιά στους πίνακες που περιλαμβάνονται σε αυτό το κείμενο και παράλληλα δίπλα έχει και την λίστα του νομοθετικού έργου από τον Αύγουστο του 2015 και μετά! Είναι βέβαια στα αγγλικά, αλλά σε πατώντας εδώ, σε αυτό το λινκ, μπορείτε να τη διαβάσετε.

Αυτή την πολιτική υλοποιεί και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση!

Πού θα γίνουν λοιπόν οι προσλήψεις κύριοι Υπουργοί;

Μήπως αυτό που σχεδιάζεται δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που επικοινωνιακά προσπαθείτε να προβάλλεται;

Μήπως ο νεοφιλελευθερισμός είναι ήδη εδώ κι έχει βρει και τους «άριστους» συνεχιστές του;

Ο κόσμος της δουλειάς, η κοινωνία κι ο λαός, πρέπει να δώσει και θα δώσει ισχυρή απάντηση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τα παράγωγα τους! Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο! Τέλος που θα το βάλουμε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροί και μεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι μάνες μας και τα παιδιά μας, για να ξεκινήσει μια άλλη πορεία προς όφελος του λαού και του τόπου.

Καμιά μείωση κλινών, αντίθετα αύξηση τους!
Κανένας εργαζόμενος χωρίς οργανική!
Καμιά κατάργηση κανενός τμήματος!
Καμιά μείωση οργανικών!
Επανένταξη θέσεων για όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας,
εστίασης, φύλαξης, οδηγών ασθενοφόρων!
Επανένταξη «ξεχασμένων μονάδων»
(Μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας)!
Οργανισμοί που θα καλύπτουν
τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού!
     Καμιά εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες!     
 Κάτω τα μνημόνια κι ο νεοφιλελευθερισμός!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις