Ερώτηση Χουντή σε Κομισιόν για την απόλυση του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας από την «Παπαστράτος»

Οι «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλουν τα μνημόνια επιτρέπουν στους εργοδότες μια ασύδοτη και καταχρηστική συμπεριφορά - Σαφέστατη παραβίαση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, η απόλυση από την «Παπαστράτος - Philip Morris»

Το άναρχο και αντεργατικό καθεστώς που έχει επικρατήσει στην ελληνική αγορά εργασίας έπειτα από 6 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών καταγγέλλει, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή την παράνομη και άδικη απόλυση εργαζόμενου που έπασχε από αυτοάνοσο νόσημα από την εταιρεία «Παπαστράτος», θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας «Philip Morris».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του, αναφέρεται στο επίσημο πόρισμα του ΣΕΠΕ, το οποίο έκρινε ότι «η καπνοβιομηχανία “Παπαστράτος”, θυγατρική της πολυεθνικής “Philip Morris”, απέλυσε εργαζόμενο, μόλις έλαβε γνώση ότι έπασχε από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, μετά από 7,5 μήνες δοκιμαστικής εργασίας, και χωρίς να συντρέχει άλλος λόγος», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι προκύπτει «παραβίαση του νομικού καθεστώτος, ευρωπαϊκού και εθνικού, για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητεί από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «τι προτίθεται να πράξει για την σαφέστατη παραβίαση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση από την “Philip Morris”», καθώς επίσης και εάν «έχει διακρίνει παρόμοιες παραβιάσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τονίζει ότι, «η εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» απελευθέρωσης και ελαστικοποίησης, στο πλαίσιο των μνημονίων, έχουν ενδυναμώσει ένα άναρχο και αντεργατικό καθεστώς στην αγορά εργασίας, που επιτρέπουν στους εργοδότες μια ασύδοτη και καταχρηστική συμπεριφορά» και ζητεί από την Κομισιόν τις θέσεις της αναφορικά με τις «διαπραγματεύσεις» που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα για «το όριο των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή:

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ελληνικού Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris, απέλυσε εργαζόμενο, μόλις έλαβε γνώση ότι έπασχε από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, μετά από 7.5 μήνες δοκιμαστικής εργασίας, και χωρίς να συντρέχει άλλος λόγος.

Από το παραπάνω γεγονός προκύπτει η παραβίαση του νομικού καθεστώτος, ευρωπαϊκού και εθνικού, για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, αλλά επίσης επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» απελευθέρωσης και ελαστικοποίησης, στο πλαίσιο των Μνημονίων, έχουν ενδυναμώσει ένα άναρχο και αντεργατικό καθεστώς στην αγορά εργασίας, που επιτρέπουν στους εργοδότες μια ασύδοτη και καταχρηστική συμπεριφορά.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Δανειστές, στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος, την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής αγοράς εργασίας στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωσης της εργοδοσίας έναντι των εργαζομένων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι προτίθεται να πράξει για την σαφέστατη παραβίαση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση από την Philip Morris;

2. Έχει διακρίνει παρόμοιες παραβιάσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε άλλες χώρες της ΕΕ;

3. Ποιες είναι οι θέσεις της Κομισιόν αναφορικά με την αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα για το όριο των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό;