6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα: Επ’ αόριστον την Εθνική προς Αθήνα, στο ύψος της Νίκαιας

Πρόσφατα

Με το στήσιμο, χθες, του ισχυρού μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών, με εκατοντάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας και με την ενίσχυση των άλλων μπλόκων σ’ όλη τη χώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοντώνει.

Κλειστή επ’ αόριστον και μέχρι να λυθούν τα αγροτικά μπλόκα θα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας στο ρεύμα προς την Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

• Ολα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε.με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατύκαμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].

• Ολα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με το χτεσινό στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα ενισχύουν τα μπλόκα τους και παίρνουν αποφάσεις για πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, για δεύτερη μέρα χτες οι αγρότες των Σερρών, επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή. Ανάλογη προσπάθεια θα κάνουν και σήμερα, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Σε κάθε προσπάθεια να κινηθούν με κατεύθυνση τον Προμαχώνα, τα ΜΑΤ κλείνουν το δρόμο με κλούβες και παρατάσσονται μπροστά με πλήρη εξάρτυση. Οι αγρότες παραμένουν στη θέση τους, ενώ το μπλόκο καθημερινά ενισχύεται με νέες δυνάμεις.

Με νέες δυνάμεις ενισχύονται και τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ημαθία, στην Κουλούρα και στη διασταύρωση της Νάουσας, αλλά και στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στην Πιερία, οι αγρότες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην «Ελιά» και στη Βροντού, προκειμένου τις επόμενες μέρες να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό, ενώ στο Ροδολίβος των Σερρών, συνεχίζεται η συγκέντρωση των τρακτέρ με σκοπό να στηθεί μπλόκο στα Κερδύλλια.

Την ίδια ώρα, την κάθοδο σε επιλεγμένα μπλόκα προετοιμάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο τη Δευτέρα 30/1 στο Αργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας.

Οι αγρότες της περιοχής Βοΐου Κοζάνης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν από την Κυριακή να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Αγίας Κυριακής, στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων.

Σήμερα προγραμματίζονται συσκέψεις στο Αμύνταιο της Φλώρινας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και στα Γρεβενά.

Αύριο, στις 7.30 μ.μ., θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Πελοπόννησο

Την ίδια ώρα, με επιπλέον τρακτέρ ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών της Ηλείας στο Λατίφι Αμαλιάδας. Χτες προχώρησαν σε 3ωρη κατάληψη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αναρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής.

Στο Αίγιο, οι αγρότες προχώρησαν χτες το απόγευμα σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των βενζινάδικων. Νέες δυνάμεις ενισχύουν καθημερινά το μπλόκο, ενώ καθημερινές είναι οι περιοδείες στα γύρω χωριά.

Σταθερά παραμένουν στις θέσεις τους στη γέφυρα του Ινάχου, ενισχυμένοι και με νέα τρακτέρ, οι αγρότες της Αργολίδας. Το Σάββατο έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο σημείο του μπλόκου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Στο σταθμό της Μεσσήνης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Μεσσηνίας, ενώ μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, προχτές βράδυ, αποφάσισαν τη διενέργεια κοινών κινητοποιήσεων και το στήσιμο ενιαίου μπλόκου στη Μεσσηνία, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα της Πύλου, τις επόμενες μέρες.

Επίσης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος να παραβρεθούν στη σύσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 29/1 στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση του αγώνα.

Τρακτέρ και στον κόμβο Ανθήλης

Στη Φθιώτιδα, μικρομεσαίοι αγρότες από την Ανθήλη, τη Στυλίδα και την Πελασγία παρέταξαν χτες τα τρακτέρ στον κόμβο Ανθήλης και καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μέρος στον αγώνα. Το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί και από αγρότες από την περιοχή του δήμου Μακρακώμης και Δομοκού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, στην Ήπειρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Άρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, ενισχύεται το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου στον κόμβο Πραιτωρίων, με νέα τρακτέρ να καταφθάνουν από τα γύρω χωριά. Μαζικοί φορείς καταφτάνουν στο μπλόκο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μάχη της ενημέρωσης με εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά.

Αντίστοιχα ενισχύεται και το μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινοί ολιγόλεπτοι συμβολικοί αποκλεισμοί. Αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, ενάντια στην υπουργική απόφαση που στέλνει στο ΚΕΑΟ και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες σε συγκέντρωση στην είσοδο του Οροπεδίου.

Στην Κέρκυρα, μπλόκα σε περιφερειακά σημεία του νησιού αποφάσισαν να στήσουν την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΟΑΣΚ). Επίσης, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στις 13/2, ενώ καθημερινή είναι η παρέμβαση της ΟΑΣΚ με περιοδείες και συσκέψεις.

Στη Σάμο, εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος προγραμματίζει συγκέντρωση την Κυριακή 29/1 στο Καρλόβασι.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις