15.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φτάνουν οχτώ χρόνια μείωσης μισθών, συντάξεων, παροχών και δικαιωμάτων – Διεκδικούμε αυξήσεις για το 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

Πρόσφατα

Συνεδρίασε το συντονιστικό του ΜΕΤΑ και αφού έγινε συζήτηση για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και «κουαρτέτου» (τρόικας) για την μεγαλύτερη αφαίμαξη του ελληνικού λαού από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτά που σχεδιάζονται, τη γενίκευση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα μέτρα για τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε τα εξής:

1. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανάγκη να συντονίσει τη δράση του με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, τώρα που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις του 3ου μνημονίου και φουντώνει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης όλων των ταξικών, αγωνιστικών και αντιμνημονοιακών προοδευτικών δυνάμεων που θα συμπεριλαμβάνει εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστικές κινήσεις, αγωνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενους, καθώς και άλλες κοινωνικές και αυτοδιοικητικές συλλογικότητες, σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός κέντρου αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αναβιώνοντας τα αιτήματα που συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα: ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

2. Να υπερασπίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πρόνοιας, να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες και να αγωνιστεί για την επα­να­φο­ρά υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό-κοι­νω­νι­κό έλεγ­χο των επι­χει­ρή­σε­ων, δρα­στη­ριο­τή­των και υπο­δο­μών στρα­τη­γι­κής ή κοι­νω­νι­κής ση­μα­σί­ας (π.χ. νερό, ρεύμα, τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, τρά­πε­ζες, λι­μά­νια κλπ), που εκ­ποι­ή­θη­καν στο παρελθόν ή ξεπουλιούνται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει το ΜΕΤΑ θα αγωνιστεί μέσα στα συνδικάτα και για την ακύρωση στην πράξη των επιλογών της κυβέρνησης για την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού στο δημόσιο, που στοχεύουν στην προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ευέλικτου και επιτελικού κράτους και θα επισφραγίσουν τη συρρίκνωσή του.

3. Να μπει ένα τέρμα στη συνεχή υποχώρηση και στις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών και δημοκρατικών παροχών και δικαιωμάτων, αντιμετωπίζοντας με μια επιθετική τακτική και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας για το εργασιακό, τις ομαδικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η παράταξή μας πρέπει να θέσει παντού και το αίτημα για διεκδίκηση αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και στα επιδόματα και τις παροχές των ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα για το 2017 διεκδικούμε:

α) Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και τη διασφάλισή τους για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύουν να περικοπούν μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές.

β) Την επαναφορά του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα στα 751€ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.

γ) Την αύξηση του αφορολόγητου από τις 8.637€ που είναι σήμερα, στις 12.000€ τουλάχιστον απέναντι στη νέα μείωση που σχεδιάζεται για 5.600€ ή 3.500€.

δ) Την επαναφορά όλων των συντάξεων μέχρι 1.500€ στα προ μνημονίου επίπεδα.

ε) Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600,8€ (80% του βασικού μισθού) και στην καταβολή του σ’ όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση και μεταφορά σ’ όλα τα δημόσια ΜΜΜ.

στ) Τη μείωση του ωαρίου εργασίας – άμεσα στις 37,50 με προοπτική στις 35 ώρες την εβδομάδα – χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, για να μειωθεί η ανεργία και να ωφεληθεί και η Εργατική Τάξη, και όχι μόνο οι καπιταλιστές και το κράτος, από την γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

ζ) Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών, της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και την καθιέρωση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, αυτοδιοίκηση, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σ’ όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσα τη μετατροπή όλων των ατομικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων όλων των υπηρεσιών που ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σ’ όλους τους φορείς του Δημοσίου.

η) Τη ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται, είτε με τους ίδιους ετεροβαρείς όρους σύναψής τους, είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.

Διεκδικούμε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα επιτόκια αποπληρωμής τους και κατά περίπτωση θα «κουρεύουν», θα διαγράφουν ή θα ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής τους, παίρνοντας υπόψη τους μισθούς των εργαζομένων, όταν επισυνάφθηκαν αυτά τα δάνεια και τους σημερινούς, αν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, την αξία τότε των ακινήτων και τη σημερινή και μια σειρά άλλους παράγοντες κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς.

Η άμεση διεκδίκηση των παραπάνω δεν είναι εξωπραγματική. Φαντάζει έτσι μόνο για όσους κινούνται στο πλαίσιο των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ είναι πολύ ρεαλιστική στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στο λαό και στους εργαζόμενους, θα προτάσσει τα συμφέροντά τους και όχι την εξυπηρέτηση των δανειστών, θα επιλέγει τη σωτηρία του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας και όχι τη διάσωση του ευρώ, της ευρωζώνης και των χρεοκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών.

2η ΣΥΝΔΙΑΚΕΨΗ ΜΕΤΑ – ΑΘΗΝΑ, 11 ΜΑΡΤΗ 2017

Το συντονιστικό του ΜΕΤΑ επίσης συζήτησε ζητήματα προετοιμασίας της παράταξης στην πορεία για την 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ, οδός Νίκης 4 Σύνταγμα, και αποφάσισε τα εξής:

1. Να προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα ένταξης στο ΜΕΤΑ, συμπόρευσης και συνεργασίας με δυνάμεις και συνδικαλιστές που βρεθήκαμε σε κοινό μετερίζι όλη την προηγούμενη περίοδο, αναπτύχθηκαν συναγωνιστικές σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινής δράσης στους χώρους δουλειάς και στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και με συνδικαλιστές, συντρόφους και συναγωνιστές, που για διάφορους λόγους είχαν επιφυλάξεις και κρατούν μια κριτική στάση απέναντί μας, να ξαναβρεθούμε, γιατί αυτό που προέχει είναι το μείζον και είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας, από τη γενικευμένη ταξική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2. Να συνεχιστεί και να ενταθεί η προετοιμασία, οι συναντήσεις, οι συσκέψεις και οι συγκεντρώσεις των δυνάμεων του ΜΕΤΑ και των Ριζοσπαστικών Εργατικών Συνδικαλιστικών Κινήσεων που συμμετέχουμε και συνεργαζόμαστε, σε χώρους δουλειάς, κλάδους και σε νομούς, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με στόχο τη συζήτηση πάνω στις θέσεις και τα κείμενα του ΜΕΤΑ και την οργάνωση της παρέμβασης στο χώρο τους.

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο 15μερο θα γίνουν περιοδείες σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, στην οποία θα συμμετέχουν κεντρικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΜΕΤΑ.

3. Στις 3 Φλεβάρη από 8.30 το βράδυ (Εξάρχεια, Σολωμού 13, 3ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί πάρτυ της παράταξης στην Αθήνα, με στόχο την ανάπτυξη και σύσφιξη των κοινωνικών συναγωνιστικών σχέσεων ανθρώπων που αγωνίζονται στο χώρο τους, έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και αγωνίες και κρατούν ψηλά το κεφάλι σε δύσκολους καιρούς. Έχει λοιπόν μεγάλη αξία να νοιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους, αλλά μέρος ενός συνόλου που αγωνίζεται για τα ίδια οράματα και ιδανικά!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Τέλος έγινε ενημέρωση και συζητήθηκε η προετοιμασία των δυνάμεών μας για το συνέδριο και τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που θα γίνουν 5 και 11-12 Φλεβάρη αντίστοιχα.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την εκτίμησή μας ότι δεν φτάνει μια απλή αλλαγή συσχετισμών και εναλλαγή των συνδικαλιστών παρατάξεων στις διοικήσεις των συνδικάτων, χωρίς ένα αγωνιστικό-ταξικό προσανατολισμό και στήριξη στα πρωτοβάθμια σωματεία και στη βάση των εργαζομένων, για να αλλάξουν τα πράγματα σε όφελος των εργαζομένων.

Στο ΕΚΑ αντανακλούνται γλαφυρά οι ευθύνες δυνάμεων που, ενώ θέλουν να καταγράφονται στις αγωνιστικές, δεν συμβάλουν με την πρακτική τους στην αναζωπύρωση των αγώνων. Το ΠΑΜΕ συνεχίζει την τακτική μη εμπλοκής στο προεδρείο της διοίκησης του ΕΚΑ με οποιουσδήποτε όρους αν δεν κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η ΕΑΚ που ανέλαβε τη θέση του προέδρου, χωρίς καμιά προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δεν άλλαξε κάτι στον τρόπο λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου, το οποίο βρέθηκε ανήμπορο να αντιδράσει σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του τελευταίου διαστήματος για τα εργασιακά δικαιώματα, μετά την παρέμβαση των δικαστηρίων.

Επωμίζονται κατά συνέπεια σημαντικές ευθύνες γιατί το ΕΚΑ θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στον αναγκαίο συντονισμό συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να ηγηθεί ενός αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών της Εργατικής Τάξης και να οργανώσει την αντεπίθεσή της, αφού η γραφειοκρατική και συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε θέλει και ούτε μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αφού είναι ξεκομμένη από τους εργαζόμενους και στα κρίσιμα ζητήματα στάθηκε και στέκεται από την πλευρά των ταξικών και πολιτικών αντιπάλων της Εργατικής Τάξης.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην συνδικαλιστική παράταξη «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» που στήριξε το ΜΕΤΑ, θα πρέπει συμβάλουν στη συγκρότηση ενός ευρύτερου αγωνιστικού ψηφοδελτίου με δυνάμεις που συνεχίζουν να έχουν στο κέντρο των προσπαθειών τους την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας και δεν συμφωνούν με τη συνέχιση της ίδιας πορείας του Εργατικού Κέντρου, με ανεξάρτητους αγωνιστές συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές κινήσεις, με στόχο να αποκτήσουν βήμα και φωνή και να ενταχθούν στη συλλογική δράση οι νέοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές και οι άνεργοι.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑ, ΓΕΝΑΡΗΣ 2017


Σύνδεσμοι για να κατεβάσετε την ανακοίνωση:

docx-red

pdf-icon

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις