Το Σωματείο της ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε την απάντηση της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο εξώδικο που έστειλε το Σωματείο για τις στάσεις εργασίας (σ.σ.: ήταν να πραγματοποιηθούν 10-13 Γενάρη, αλλά αναβλήθηκαν για 15 ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας). Όπως σημειώνει το Σωματείο, την ημέρα που ανακοινώθηκε η έγκριση της μεταβίβασης των μετοχών – ξεπούλημα της δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλούς αγοραστές, «ο διευθύνων σύμβουλος, άρτι αφιχθείς από τις εορταστικές του διακοπές, προκαλεί για ακόμα μία φορά. Δηλώνει ότι όλα στο Σιδηρόδρομο λειτουργούν στην εντέλεια και απειλεί το Συνδικάτο με νομικά μέτρα».

Η ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήρτησε την επιστολή της διοίκησης στο ιστολόγιό της, καλώντας «τα υπόλοιπα σιδηροδρομικά Σωματεία καθώς και την Ομοσπονδία να τοποθετηθούν επίσημα πάνω σε αυτό το κατάπτυστο κείμενο».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΑΘΗΝΑ 18/1/2017
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ: 2989

ΠΡΟΣ: 1) ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, 2)ΔΙΕΥΘ.ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κο ΦΙΛΙΠΠΟ ΤΣΑΛΙΔΗ

ΚΟΙΝ.: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ, Κο ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ, 2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ, Κο Ν. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ, 3) ΟΜΕΔ, 4) ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κύριε Τσαλίδη, κύριε Θεοχάρη

Λάβαμε την απάντηση σας στο εξώδικο μας. Αφήνοντας κατά μέρος, αφ΄ενός μεν τις ανυπόστατες απόψεις σας περί του κατά πόσο το κείμενο του εξωδίκου απηχεί τη γνώμη του συνόλου των συναδέλφων μας, ή απλά είναι η δική μας οπτική, αφ΄ετέρου δε αγνοώντας εντελώς τις προκλητικές σας απειλές για διώξεις εναντίον μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Εάν θέλετε να πληροφορηθείτε τον ακριβή αριθμό των συναδέλφων μας, που ανησυχούν για την ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις αρκετές αναφορές, που συνοδεύουν τα περιστατικά βιαιοπραγίας έναντι τους.

β) ‘Όσον αφορά τα θέματα υγιεινής, (τουαλέτες, κλιματισμός κλπ.), είναι προφανές ότι παρουσιάζετε μία εξωραϊσμένη κατάσταση, η οποία βασίζεται σε υπηρεσιακά έγγραφα και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα, που δεν αρνούνται υψηλόβαθμα στελέχη άλλων εταιρειών του Ομίλου, κατέχοντα αντίστοιχες θέσης ευθύνης με τις δικές σας. Αλήθεια, εάν ισχύουν τα όσα επικαλείστε, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ολόκληρες αμαξοστοιχίες πραγματοποιούν στάσεις σε επανδρωμένους σταθμούς, κατά την διάρκεια του ταξιδιού, προκειμένου οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας να επισκεφτούν τις τουαλέτες του σταθμού; Σε ποια χώρα, ποιας ηπείρου συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά; Όσον αφορά την αναφορά σας στον κανονισμό, κατά την διάρκεια της παραλαβής της αμαξοστοιχίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σαν Σωματείο, προκειμένου από τούδε και στο εξής να εφαρμόζεται ο κανονισμός κατά γράμμα!!!

γ) Για τα θέματα ασφαλείας, όπου εμφανίζεστε ιδιαιτέρως επιθετικοί και απαξιωτικοί ως προς το εξώδικο μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα. Είναι απορίας άξιο, πώς μία διοίκηση, που πριν ελάχιστες ημέρες έχει βγάλει δελτίο τύπου, αναφερόμενη σε «μερικό» εκτροχιασμό, (νέες σιδηροδρομικές εκφράσεις από ανθρώπους άσχετους με τον σιδηρόδρομο…), «κατακεραυνώνει» ένα Σωματείο, που το μόνο που διεκδικεί είναι περισσότερη ασφάλεια στα ταξίδια… Κι επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, θέματα ασφαλείας δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια, είμαστε στην διάθεση του εισαγγελέα, να προσκομίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, όπως άλλωστε ήδη έχουμε πράξει προς την 15η πταισματοδίκη Αθηνών από την οποία και κληθήκαμε, καθώς και τις αναφορές που απαιτούνται, προκειμένου να τεκμηριώσουμε τους ισχυρισμούς μας. Μην προκαλείτε άλλο την νοημοσύνη εργαζομένων και επιβατών! Τέτοιου είδους συμπεριφορά και αντίληψη για το σιδηροδρομικό γίγνεσθαι, από τις διαχρονικές Διοικήσεις της Εταιρείας, όσο και να ανατρέξουμε στο παρελθόν, πρόσφατο αλλά και απώτερο, αδυνατούμε να θυμηθούμε. Διεκδικείτε τα πρωτεία…

δ) Η δε απάντηση σας, σχετικά με το άνοιγμα των θυρών κατά την κίνηση της αμαξοστοιχίας, είναι χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνεστε την σιδηροδρομική πραγματικότητα. Θεωρείτε πως η ανταλλαγή υπηρεσιακών εγγράφων εκατέρωθεν, αρκούν για ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα. Ίσως και σωστά να πράττετε, μιας και αυτός που θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στους συγγραφείς αυτών των εγγράφων, αλλά θα προέρχεται από το  προσωπικό Κίνησης και Ελέγχου Αμαξοστοιχιών, που τόσο πολύ υποτιμάτε…

ε) Για το ζήτημα των τοξικομανών και των προβλημάτων που δημιουργεί η όλο και εντεινόμενη παραβατική τους συμπεριφορά, σας καλούμε να απαντήσετε όχι σε μας, αλλά στις αναφορές των επιβατών, που σωρηδόν καταφθάνουν στην εταιρεία, κάποιες εκ των οποίων υπογράφονται ομαδικά.

στ) Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι στην διαφαινόμενη κόντρα σας, με την εταιρεία συντήρησης (ΕΕΣΣΤΥ) δεν θα πάρουμε θέση, όσο κι αν το προσπαθείτε. Θέση πήραμε και θα συνεχίσουμε φυσικά να παίρνουμε, καταγγέλλοντας όλα αυτά τα ζητήματα και τις πολιτικές, που μόνο κακό κάνουν στον σιδηρόδρομο. Κι αυτό γιατί εμείς είμαστε σιδηροδρομικοί κι εσείς περαστικοί.

Στην προ ολίγων ημερών συνάντηση του προεδρείου του Σωματείου μας, με τον πρόεδρο της εταιρείας, κύριο Θεοχάρη, σας γνωρίζουμε ότι εκείνος ενώπιον όλων μας, αποδέχθηκε και τοποθετήθηκε θετικά όσον αφορά την ορθότητα ΟΛΩΝ των αιτιάσεων που αναφέρονταν στο εξώδικο μας. Μας ευχαρίστησε δε, για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις μας, σαν Συνδικάτο. Κλείνοντας σας προτρέπουμε να συνεννοείστε καλύτερα μεταξύ σας προκειμένου να μην εκτίθεστε.