Στις 25 Γενάρη, έπειτα από δύο αναβολές, διεξάγεται η δίκη του αστυνομικού των ΥΜΕΤ που επετέθη και τραυμάτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα, τον Ιούλη του 2014, έξω από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης. Με αφορμή τη δίκη, μίλησε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, η Ευαγγελία Αλεξάκη.

«Ο Τσίπρας σε μας χρωστάει την άνοδό του. Σε αυτούς τους εργαζομένους που σήκωσαν σθένος και φωνή και βγήκαν στο δρόμο, για να αγωνιστούν -όχι μόνον για τα δικά μας δικαιώματα», τονίζει η Ευαγγελία Αλεξάκη, προσθέτοντας: «Δε χρωστάμε σε κανέναν τη δουλειά μας. Την κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Και έτσι κερδίζονται τα πράγματα. Μόνον στο δρόμο».

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογραμμίζει ότι «σήμερα μας τα πήραν αυτά όλα πίσω, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, για το τίποτε. Τα ξεπούλησαν όλα. Και μόνον με αγώνα θα τα ξαναπάρουμε όλα».

Όσον αφορά στους εργολάβους καθαριότητας, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στηλιτεύει και πάλι την κυβέρνηση που τους δίνει «πάτημα» να κερδοσκοπούν και να συνεχίζουν να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα στο συγκεκριμένο κλάδο των καθαριστών και καθαριστριών, που «πληρώνονται αισχρά, με τα λιγότερα χρήματα, υπογράφουν για άλλα χρήματα που δηλώνονται επισήμως, ωστόσο, παίρνουν άλλο ποσό στα χέρια τους κτλ.».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των νοσοκομείων, μια ειδικότητα απαραίτητη για την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και για αυτό θα πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, και όχι να είναι «όμηροι» των ορέξεων και των βουλών του κάθε διοικητή νοσοκομείου ή των εργολάβων, όπως, για παράδειγμα, γίνεται στα νοσοκομεία της Κέρκυρας και της Άρτας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας και μέλος του ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ Βάσω Αμπελογιάννη, με αφορμή και την «αξιολόγηση» και τα οργανογράμματα των δημόσιων οργανισμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε πως «δεν προβλέπεται από κάπου πως θα υπάρχουν οργανικές θέσεις για την υπηρεσία καθαριότητας». Περιγράφει, δε, τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι καθαρίστριες στο νοσοκομείο που εργάζεται, καταγγέλλει την απληρωσιά μηνών, την παρελκυστική πρακτική της διοίκησης του νοσοκομείου, όπως επίσης και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που εδώ και περίπου ένα μήνα –παρά το ότι έχουν ζητήσει συνάντηση- παραμένει… εξαφανισμένη.

Όσον αφορά στη δίκη που αστυνομικού των ΥΜΕΤ, τέλος, η Ευαγγελία Αλεξάκη κάλεσε τους εργαζομένους να σταθούν δίπλα, σε αυτή και τη Βάσω Γκόβα, την ημέρα που διεξάγεται η δίκη του. «Δε δέχομαι κανένα χέρι αστυνομικού επάνω μου, όταν βγαίνω στο δρόμο για να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου και το δίκιο μου. Ο αστυνομικός πρέπει να τιμωρηθεί και ελπίζω η δικαιοσύνη να τον τιμωρήσει».

«Φοβούνται τη φωνή του εργαζόμενου, για αυτό και χτυπούν με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως οι αστυνομικοί», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Σε αυτό εμείς πρέπει να απαντάμε. Να γίνεται μεγαλύτερη η φωνή μας και να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε όλα στην τύχη, δεν πρέπει να βουλιάζομε στους καναπέδες. Το χρωστάμε, αν μη τι άλλο, και στις δικές μας τις ζωές, αλλά σε αυτό που αφήνουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».

Παρακολουθείστε το βίντεο -απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδόθηκε στις 14-01-17, για να ακούσετε τι λένε η Ευαγγελία Αλεξάκη και η Βάσω Αμπελογιάννη για τις καθαρίστριες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τι καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στο ΓΝ Κέρκυρας και στο ΓΝ Κέρκυρας, πώς αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…