Εν δυνάμει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ, «κρύβονται» μέσα στον ενισχυμένο «κόφτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών και να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει σε ανάρτησή του το ergasianet.gr, είναι η νέα μείωση του αφορολόγητου αλλά και των κύριων συντάξεων, καθώς επίσης και η αύξηση του ΦΠΑ 13% σε 14% (σ.σ.: επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018). Πρόκειται για μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενή «ματωμένα» πλεονάσματα. Με λίγα λόγια, οι «όρκοι» της κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει σε άλλα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα είναι έωλοι, καθώς έχει πάρει ήδη το στυλό για να υπογράψει το μηχανισμό (ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο «κόφτης») που θα τα επιβάλλει.

Συναντήσεις Τσακαλώτου – Χουλιαράκη

Σήμερα, Πέμπτη 12 Γενάρη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, πριν από τη συνεδρίαση του Euro Workingk Group, το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Γενάρη.

Την Τετάρτη 11 Γενάρη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος συναντήθηκε στο Παρίσι με το γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης. Βάσει πηγών του ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση υπήρξε και από τις δυο πλευρές «σύμπτωση απόψεων», ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πηγές της ευρωζώνης, εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φλεβάρη. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο «ΜΝΙ», ανέφερε πως το μήνυμα που θα μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως «το μήνυμα προς την Ελλάδα θα είναι σαφές: Τηρήστε το πρόγραμμα και τους κανόνες».

«Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μην θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα», απάντησε έλληνας αξιωματούχος με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο μετά το 2018, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό πρακτορείο.