Βρετανία: Απεργίες σε μετρό, τρένα και αεροπλάνα

Dominic Lipinski/PA via AP

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου, που αντιδρούν στην περικοπή 800 θέσεων εργασίας, έχει μπλοκάρει τη βρετανική πρωτεύουσα. Όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία (καθημερινά υπολογίζονται σε 4,8 εκατ. ανθρώπους), επιλέγουν ποδήλατα ή το αυτοκίνητό τους, δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα εντός και γύρω από την πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Το μετρό του Λονδίνου, πιο παλιό μετρό στον κόσμο (εγκαινιάστηκε το 1863), έχει σχεδόν παραλύσει από το βράδυ της Κυριακής, ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία την Τρίτη το πρωί.

Η απεργία είναι αποτέλεσμα της διένεξης ανάμεσα στη διεύθυνση του μετρό Transport of London (TFL) και τα συνδικάτα, εξαιτίας της καταργησης θέσεων εργασίας αλλά και των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού του δικτύου.

Οι απεργοί καταγγέλλουν κυρίως την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς του μετρό και την αντικατάστασή τους από αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, ενώ ζητούν τη δημιουργία εκ νέου των 800 θέσεων εργασίας, «που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια στους σταθμούς», οι οποίες περικόπηκαν. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις δεσμεύσεις της διοίκησης για νέους διορισμούς.

«Η βάρβαρη περικοπή θέσεων εργασίας που μετέτρεψε σε θανάσιμη παγίδα το μετρό του Λονδίνου επέβαλε την κοινωνική αυτή κινητοποίηση», σύμφωνα με τον γ.γ. του ισχυρού συνδικάτου RMT, Μικ Κας.

Οι μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του μετρό του Λονδίνου έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2014, επί δημαρχίας του Συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ο νυν δήμαρχος, Εργατικός Σαντίν Καν, χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση εντελώς ανώφελη και εξέφρασε τη λύπη του που «θα κάνει να υποφέρουν εκατομμύρια Λονδρέζοι».

Σε αεροπλάνα και τρένα

Στο μεταξύ κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνουν και αύριο, Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι της Southern Railways, της σιδηροδρομικής εταιρείας που συνδέει το Λονδίνο με τη νοτιοανατολική Αγγλία κάλεσαν σε νέα απεργία, σε διαμαρτυρία για τη απόφαση της διεύθυνσης να εμπιστευτεί μόνον στους οδηγούς το κλείσιμο των θυρών των συρμών.

Επιπλέον, χιλιάδες μέλη του ιπτάμενου προσωπικού της British Airways αναμένεται να προχωρήσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, σε μια κινητοποίηση λόγω διένεξης που αφορά τις αποδοχές των νεοδιορισθέντων από το 2010.