15.1 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

ΕΚ Ελευσίνας: Επαίσχυντη απόλυση εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας από την «Παπαστράτος»

«Η δημιουργία της θέσης εργασίας του συναδέλφου ήταν ένα “πείραμα”» που απέτυχε», έχει πει ανάμεσα στα τόσα η εταιρεία για να δικαιολογήσει την απόλυση, ενώ στις 9 Γενάρη εκδικάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει ο εργαζόμενος εναντίον της

Πρόσφατα

Την απόλυση του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας από την «Παπαστράτος – Philip Morris» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής (ΕΚΕ-ΔΑ), σημειώνοντας πως «ως γεγονός χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αισχρό και απάνθρωπο». Η εταιρεία, που διαφημίζει το… κοινωνικό της πρόσωπο, σημειώνει, «μεθόδευσε μια απόλυση ενός εργαζόμενου, αφού είχε διαπιστώσει την ασθένειά του, χωρίς καν να τον αξιολογήσει, όπως άλλωστε προβλέπεται, μέσα από μια διαδικασία που η ίδια η εταιρεία έχει θεσπίσει».

«Κάνουμε σαφές», σημειώνει, «ότι είναι μονόδρομος για την εταιρεία να επαναφέρει στη θέση του τον εργαζόμενο». Σε κάθε άλλη περίπτωση, «θα σταθούμε δίπλα στον συνάδελφό μας είτε σε δικαστική διεκδίκηση είτε σε όποιες κινητοπoιήσεις αποφασισθούν από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα». Επιπλέον, «ως Εργατικό Κέντρο δεσμευόμαστε ως προς τη δημοσιοποίηση του θέματος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και στη μητρική εταιρεία Philip Morris».

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Το ΜΕΤΑ από την πρώτη στιγμή που έμαθε το ζήτημα της απόλυσης έδειξε την άμεση αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον απολυθέντα εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας, κατήγγειλε την παράνομη και καταχρηστική απόλυσή του, που συνιστά διάκριση λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που έχει. Ζήτησε, δε, την άμεση επαναπρόσληψή του στη θέση στην οποία κατείχε, με την παράλληλη καταβολή των μισθών του και των ασφαλιστικών του εισφορών από την ημέρα που απολύθηκε.

«Στη δουλειά & στον αγώνα»

Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» ο εργαζόμενος με σκλήρυνση κατά πλάκας (τα στοιχεία του οποίου δε δίνονται στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων), έχει αντικρούσει έναν από τους ισχυρισμούς της «Παπαστράτος – Philip Morris», ότι τον απέλυσε λόγω… ανεπιτυχούς δοκιμής, σημειώνοντας πως η εταιρεία δύο ημέρες πριν από την απόλυσή του: «είχε χρησιμοποιήσει δικιά μου δουλειά, που την είχα στηρίξει σε ιδιωτικό σεμινάριο που πήγα με δικό μου κόστος και δική μου πρωτοβουλία. Το υλικό το χρησιμοποίησε η εταιρεία και το εφάρμοσε στο εργοστάσιο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΕ-ΔΑ

Η επιχείρηση Παπαστράτος απέλυσε εργαζόμενο όταν διαπίστωσε ότι ο εργαζόμενος , ο οποίος προσελήφθη από την εταιρεία μέσα από διαγωνισμό μεταξύ 500 ατόμων περίπου, πάσχει από το αυτοάνοσο νόσημα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η εταιρεία Παπαστράτος, η οποία φιγουράρει με κυβερνητικούς παράγοντες διαφημίζοντας το μεγάλο «φιλανθρωπικό» της έργο προς την κοινωνία, μεθόδευσε μια απόλυση ενός εργαζόμενου αφού είχε διαπιστώσει την ασθένειά του, χωρίς καν να τον αξιολογήσει, όπως άλλωστε προβλέπεται, μέσα από μια διαδικασία που η ίδια η εταιρεία έχει θεσπίσει.

Αμαυρώνει, έτσι, την προσωπικότητα αλλά και ένα λαμπρό βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου, χαρακτηρίζοντας τον ανεπαρκή.

Ως γεγονός χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αισχρό και απάνθρωπο.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής θεωρώντας το παραπάνω γεγονός ως άκρως σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο από συνδικαλιστική σκοπιά αλλά και ως ακραίο κοινωνικό φαινόμενο που δεν πρέπει να επαναληφθεί συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα του σωματείου Παπαστράτου και τον δικηγόρο του σωματείου.

Εκεί από πλευράς μας επισημάναμε την αντίθεσή μας σε κάθε απόλυση που γίνεται από πλευράς εργοδοσίας, ιδιαίτερα όμως όταν οι αιτίες της απόλυσης αφορούν τους παραπάνω λόγους.

Κάνουμε σαφές, λοιπόν, ότι είναι μονόδρομος για την εταιρεία να επαναφέρει στη θέση του τον εργαζόμενο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα σταθούμε δίπλα στον συνάδελφό μας είτε σε δικαστική διεκδίκηση είτε σε όποιες κινητοπoιήσεις αποφασισθούν από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα.

Επιπλέον, ως Εργατικό Κέντρο δεσμευόμαστε ως προς την δημοσιοποίηση του θέματος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και στην μητρική εταιρεία Philip Morris.


  • Να σημειωθεί πως στην υπόθεση παρενέβησαν και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, απέστειλαν επιστολή στη «Philip Morris». Καταγγέλλουν την απόλυση του εργαζομένου λόγω χρόνιου νοσήματος και αναπηρίας, σημειώνοντας πως «συνιστά εξόφθαλμη διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την ευρωπαϊκή, τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία». Παράλληλα, ζητούν την επαναπρόσληψή του και σε αντίθετη περίπτωση βεβαιώνουν ότι «εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόλυσης, θα φέρουν το θέμα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

  • Ωστόσο, την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και παρά το ότι γνωρίζει την υπόθεση και έχει ολοκληρωθεί όλες οι… προσπάθειες συμφιλίωσης (ΣΕΠΕ, τριμερής κτλ.) σιωπά εκκωφαντικά και δεν έχει πει μισή κουβέντα για να καταγγείλλει τις αντεργατικές και ρατσιστικές πρακτικές της «Παπαστράτος», που απέλυσε έναν εργαζόμενο με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις