«Ανεξάρτητη» Αρχή Δημοσίων Εσόδων μεν, παρέα με τη διαπλοκή δε…

Οι εξαγγελίες του νέου «διοικητή» της «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, με το που μπήκε το 2017, ότι ««ανεξάρτητη αρχή» δεν σημαίνει «ανεξέλεγκτη»», «υπάρχει προγραμματισμός για να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Ούτε βεβαίως τίθεται ζήτημα παύσης λειτουργίας της ΑΑΔΕ ή ιδιωτικοποίησής της κάποια στιγμή στο μέλλον», είναι -όπως σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς σε ανακοίνωσή της η ΑΣΚΙ Εφοριακών– αερόμυθα. Και αυτό, διότι ούτε «ανεξάρτητη» είναι, ούτε ευοίωνες για τους εργαζομένους και τις εργασιακές τους σχέσεις, πολλώ δε μάλλον όταν έχει «πιάσει στασίδι» η… διαπλοκή.

Όπως καταγγέλλει, «η στελέχωση του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής έγινε κατά παράβαση των κανόνων του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων», καθώς μέσα σε αυτή υπάρχει στέλεχος «της »αμαρτωλής» ΠΑΝΓΑΙΑ», που διαχειρίζεται το «αμαρτωλό» κτήριο ΚΕΡΑΝΗΣ. Όσον αφορά στην ΠΑΝΓΑΙΑ, «ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες συμβάσεις, ενώ σε πλήθος κτηρίων της ΠΑΝΓΑΙΑ στεγάζονται υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, με συμβάσεις που ελέγχονται από τις εισαγγελικές Αρχές».

Να σημειωθεί πως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΝΓΑΙΑ, η οποία πίεζε για την άρον άρον μεταφορά υπηρεσιών στο «αμαρτωλό» κτήριο ΚΕΡΑΝΗΣ (σ.σ.: δεν ξεχνιέται η «τρεμούρα» του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη) είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας· τις… υπόγειες πιέσεις του έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων εδώ.

Η ΑΣΚΙ Εφοριακών καλεί τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «να δημοσιοποιήσει τον τρόπο και τα κριτήρια στελέχωσης του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής και σε κάθε περίπτωση να ανακαλέσει αποφάσεις – πρόκληση για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Να πάρει πίσω επιλογές που με το καλημέρα της »Ανεξάρτητης Αρχής» επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μορφώματος».

Η ανακοίνωση της ΑΣΚΙ Εφοριακών

Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας της »Ανεξάρτητης» Αρχής, βρίσκει εκτεθειμένη την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων βάσει των οποίων η στελέχωση του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής έγινε κατά παράβαση των κανόνων του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων.

Η ύπαρξη στελέχους της »αμαρτωλής» ΠΑΝΓΑΙΑ στο συμβούλιο Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής δεν αποτελεί θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Το γεγονός δε ότι το ΥΠΟΙΚ, δεν έχει πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τα δημοσιεύματα αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργάνων, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών…

Η ΠΑΝΓΑΙΑ είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου »χαρίστηκαν» ακίνητα – φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια υπογράφηκαν σκανδαλώδεις συμβάσεις επανενοικίασής τους από το Δημόσιο, με πολύ υψηλά ενοίκια. Σήμερα στη συγκεκριμένη εταιρεία ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες συμβάσεις, ενώ σε πλήθος κτιρίων της ΠΑΝΓΑΙΑ στεγάζονται υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, με συμβάσεις που ελέγχονται από τις εισαγγελικές αρχές. Στην ΠΑΝΓΑΙΑ επίσης ανήκει και το περίφημο κτήριο Κεράνης, για το οποίο υπήρξε ιδιαίτερος ζήλος να στεγαστούν υπηρεσίες του υπουργείου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η τοποθέτηση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ στελέχους της ΠΑΝΓΑΙΑ στο Συμβούλιο Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί, δείχνει και το βαθμό ανεξαρτησίας, της κατά τα λοιπά… Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα.

Οι επιλογές δε αυτές του ΥΠΟΙΚ έρχονται να διαψεύσουν ελπίδες και προσδοκίες για την εξαγγελλόμενη μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή που λυμαίνονται επί δεκαετίες το δημόσιο πλούτο, σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Η ΑΣΚΙ Εφοριακών, έχοντας ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι σε διαδικασίες αδιαφάνειας και φαινόμενα που φαντάζουν ως συνέχεια των καταστάσεων διαπλοκής του παρελθόντος, καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τον τρόπο και τα κριτήρια στελέχωσης του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής και σε κάθε περίπτωση να ανακαλέσει αποφάσεις – πρόκληση για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Να πάρει πίσω επιλογές που με το καλημέρα της »Ανεξάρτητης Αρχής» επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μορφώματος.

Print Friendly, PDF & Email