13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Εξίσωση προς τα κάτω, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΓΝ «Άγιος Δημήτριος»

Στη δημιουργική λογιστική, καταφεύγουν οι επιτελείς του δημόσιου συστήματος υγείας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, συνέπεια της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας. Τελευταίο κρούσμα, οι επανειλημμένες μετακινήσεις προσωπικού από το ΓΝ «Άγιος Δημήτριος» προς το συνδιοικούμενο ΓΝ «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του πρώτου, στους οποίους παρεμπιπτόντως ήδη οφείλονται αρκετές ημέρες αδείας και εκατοντάδες ρεπό, οι μετακινήσεις γίνονται με τη δικαιολογία ότι στο δεύτερο οφείλονται ακόμη περισσότερα!

Στις 29 Δεκέμβρη του περασμένου έτους, οι εργαζόμενοι του «Άγιος Δημήτριος» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου και εξέφτασαν την αντίθεση τους στις αποφάσεις της διοίκησης να μετακινεί προσωπικό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, μέσω της ιστοσελίδας του ygeionomikoi.gr, έχει καταγγείλει… πολλάκις «αυτήν την εμβαλωματική και οριακά σύννομη πρακτική. Λύση δεν μπορεί να αποτελεί η εξίσωση προς τα κάτω, ούτε η λογική πως αλλού είναι χειρότερα. Αυτό δεν είναι εξορθολογισμός, είναι αναπαραγωγή της παθογένειας στο όνομα της αντιμετώπισής της. Η δημόσια υγεία έχει κενά και αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Οι καταγγελίες των εργαζομένων

«Ενώ έχουμε ανάγκη από προσωπικό, η διοίκηση έχει την τάση να στέλνει προσωπικό από το “Άγιος Δημήτριος” στο “Γ. Γεννηματάς” με την πρόφαση ότι πλεονάζει. Τρία άτομα που προσλήφθηκαν πρόσφατα στο δικό μας νοσοκομείο για νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και ένα για διοικητικό, μάθαμε ότι θα σταλούν στο “Γεννηματάς”. Κάθε διοίκηση είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αν θέλει να προσφέρει καλύτερη περίθαλψη, θα πρέπει οι υπηρεσίες να λειτουργούν άψογα», τόνισε στη DailyThess ο πρόεδρος των Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να μην μετακινηθεί κανείς αλλά και να επιστρέψουν στη βάση τους όλα τα άτομα που έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, π.χ., Κέντρα Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 17 άτομα αποσπασμένα σε άλλες υπηρεσίες. Δεν μπορεί κάποιος υπάλληλος να βρίσκεται οκτώ ή πέντε χρόνια μακρυά από την υπηρεσία του ενώ ο νόμος προβλέπει μόνο δυο», ανέφερε ο Δ. Μαυρόπουλος, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες τους είναι πολύ μεγάλες. «Για παράδειγμα, η προϊσταμένη των χειρουργείων χρωστά στους εργαζόμενους 180 ρεπό και από 5-7 μέρες αδείας, το ακτινολογικό 20 ρεπό και το μικροβιολογικό 10. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε υγεία, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα στην κίνηση και ένα βοηθός θαλάμου», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι θα προβούν και σε άλλες κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές, ακόμα και σε απεργία πείνας, εάν τα αιτήματα τους δεν γίνουν δεκτά.

Η απάντηση της διοικήτριας

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς-Αγ. Δημήτριος», Μελπομένη Τσούγκα, απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων, τόνισε στη DailyThess ότι προχωρά στις μετακινήσεις του προσωπικού γιατί υπάρχει ανισοκατανομή μεταξύ των δυο νοσοκομείων. «Στον Αγ. Δημήτριο υπάρχει 82% κάλυψη του νοσηλευτικού προσωπικού ενώ στο Γεννηματάς 65%. Δεν διατάραξα την εργασιακή ειρήνη κανενός εργαζομένου. Εκεί χρωστάνε 180 ρεπό ενώ εδώ 300 ρεπό. Είμαι υποχρεωμένη να καλύψω τις ανάγκες», δήλωσε. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν πριν γίνουν προσλήψεις εκεί γιατί διαφορετικά θα διαλυθούν. «Δεν μπορώ να απαντήσω για κάτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς ως διοίκηση σταματήσαμε όλες τις νέες μετακινήσεις αλλά οι εργαζόμενοι ζητούν μέσα σ’ ένα εξάμηνο -από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση- να λύσουμε τις αδυναμίες χρόνων», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν κατηγορεί τους εργαζόμενους που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες.

Παρόμοια Άρθρα